Pomysł na temat referatu
- mateuszt24
- Użytkownik

- Podziękował: 12 razy
Pomysł na temat referatu
Chciałbym prosić o jakieś pomysły, ciekawych zagadnień z topologii, które można by było zreferować, takie jak np. triangulacja, tw. Brauera, Homotopia, Homeomorfizm; chodzi mi właśnie o tego typu zagadnienia, nie o topologie związaną z przestrzeniami metrycznymi. Pozdrawiam
-
Ein
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Pomysł na temat referatu
Brouweramateuszt24 pisze:tw. Brauera
Powyższe dobre. Może też lemat Spernera jako kombinatoryczny (konstruktywny...) odpowiednik twierdzenia Brouwera?
- mateuszt24
- Użytkownik

- Podziękował: 12 razy
-
x_x_x
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Pomysł na temat referatu
Ja proponuję skończone przestrzenie topologiczne, które są niedoceniane przez wielumimo iż są naprawdę bardzo ciekawe. Można np. opowiedzieć o taki twierdzeniu, że dla każdego skończonego wielościanu istnieje przestrzeń skończona mająca wszystkie takie same grupy homotopii co ów wielościan (dokładniej istnieje przekształcenie, które indukuje izomorfizm wszystkich grup homotopii). Ponadto jest też ciekawy związek pomiędzy przestrzeniami skończonymi, a częściowymi porządkami czy też macierzami i kilka innych ciekawych rzeczy by się znalazło jakby co to mogę polecić kilka prac do poczytania.
-
rps
- Użytkownik

Pomysł na temat referatu
Dowód jest długi, ale na pewno nie można go nazwać skomplikowanym Poza tym to chyba w kursowym wykładzie z Topologii jest.Ein pisze:Może twierdzenie Jordana o rozcinaniu? Dowód jest skomplikowany, więc dobry na referat ;D
-
Ein
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Pomysł na temat referatu
W kursowym wykładzie z topologii w ogóle nie przedstawia się topologii przestrzeni euklidesowych. Przynajmniej nie na UWr (od tego jest osobny przedmiot)