granice funkcji
-
pierwszoroczna
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
granice funkcji
Witam. Mam pytanie: Dlaczego następująca funkcja nie ma granicy?:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{ \sqrt{1-cosx} }{sinx}}\)
Przy okazji: jak policzyć następujące granice?:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{ln\left( 1+x\right) }{x}}\) oraz \(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{e ^{x}-1}{x}}\) Wiem, że w obu przypadkach wynik to 1, ale jak to pokazać?
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{ \sqrt{1-cosx} }{sinx}}\)
Przy okazji: jak policzyć następujące granice?:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{ln\left( 1+x\right) }{x}}\) oraz \(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{e ^{x}-1}{x}}\) Wiem, że w obu przypadkach wynik to 1, ale jak to pokazać?
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
granice funkcji
Spr. granicę lewostronną i prawostronną.Dlaczego następująca funkcja nie ma granicy?:
Znam ludzi, którzy by Cię za to na gałęzi powiesili.Co do drugiej czesci pytania to definicja metody De Hospitala sie klania
Pozdrawiam.
- miki999
- Użytkownik

granice funkcji
Temat był wałkowany już milion razy. Napiszę wprost: liczenie tych granic z de l'Hospitala jest błędem.Tak wiem ze to sa podstawowe granice wyrazen nieoznaczonych ale z De Hospitala tez to wyjdzie
-
pierwszoroczna
- Użytkownik

granice funkcji
nie wiem jak obliczyć pierwsze. nie może być tak?:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{ \sqrt{1-cosx} }{sinx}= \lim_{x \to 0}= \frac{ \sqrt{1-cosx} }{ \sqrt{1-cos ^{2}x } }= \lim_{ x\to 0} \sqrt{ \frac{1-cosx}{\left( 1-cosx\right)*\left( 1+cosx\right) } }= \frac{ \sqrt{1+cosx} }{1+cosx}}\) Z tego granica wychodzi \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{ \sqrt{1-cosx} }{sinx}= \lim_{x \to 0}= \frac{ \sqrt{1-cosx} }{ \sqrt{1-cos ^{2}x } }= \lim_{ x\to 0} \sqrt{ \frac{1-cosx}{\left( 1-cosx\right)*\left( 1+cosx\right) } }= \frac{ \sqrt{1+cosx} }{1+cosx}}\) Z tego granica wychodzi \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
-
math questions
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
-
pierwszoroczna
- Użytkownik

-
pierwszoroczna
- Użytkownik

granice funkcji
wydawało mi się, że granica lewo i prawostronna przy zerze dla cosinusa wynosi 1, ale teraz to już wiem że nic nie wiem xD
- ares41
- Użytkownik

- Podziękował: 142 razy
granice funkcji
Tu masz ładny wykres tej funkcji.
Kod: Zaznacz cały
http://www.wolframalpha.com/input/?i=lim+%28x+to+0%29%28sqrt%281-cosx%29%29%2F%28sinx%29-
pierwszoroczna
- Użytkownik

granice funkcji
Dzięki, z wykresu ładnie widać, ale wykonując same obliczenia, jak mam wpaść na to, że przy lewostronnej będzie minus?
- miki999
- Użytkownik

granice funkcji
Oszacować znak? W sumie to jeszcze przed przystąpieniem do liczenia warto to zrobić. Jeżeli znaki są różne, to granica albo wynosi \(\displaystyle{ 0}\) albo nie istnieje.
-
pierwszoroczna
- Użytkownik

granice funkcji
chodzi mi o to:
majac ostatni zapis w tej postaci:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{ \sqrt{1-cosx} }{sinx}= \lim_{x \to 0}= \frac{ \sqrt{1-cosx} }{ \sqrt{1-cos ^{2}x } }= \lim_{ x\to 0} \sqrt{ \frac{1-cosx}{\left( 1-cosx\right)*\left( 1+cosx\right) } }= \frac{ \sqrt{1+cosx} }{1+cosx}}\)
liczę gr. lewo i prawostronną, w ten sposób:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0 ^{+} } \frac{ \sqrt{1+cosx} }{1+cosx}= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
bo \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0 ^{+} }cosx=1}\) Tak samo jest przecież dla \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0 ^{-} }}\)
majac ostatni zapis w tej postaci:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{ \sqrt{1-cosx} }{sinx}= \lim_{x \to 0}= \frac{ \sqrt{1-cosx} }{ \sqrt{1-cos ^{2}x } }= \lim_{ x\to 0} \sqrt{ \frac{1-cosx}{\left( 1-cosx\right)*\left( 1+cosx\right) } }= \frac{ \sqrt{1+cosx} }{1+cosx}}\)
liczę gr. lewo i prawostronną, w ten sposób:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0 ^{+} } \frac{ \sqrt{1+cosx} }{1+cosx}= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
bo \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0 ^{+} }cosx=1}\) Tak samo jest przecież dla \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0 ^{-} }}\)