Dobra zgodzę się , że to tylko 1 przykład taki mógł być ale w województwie pomorskim to naprawdę są proste I
Mianownik pewnego ułamka jest o 3 większy od licznika. Jeśli licznik zwiększymy o 10, a mianownik powiększymy o 1 to otrzymany ułamek będzie odwrotnością ułamka poszukiwanego. Jaki to ułamek?
II
Dwaj bracia: Bartek i Krzysiek wyszli w jednocześnie z domu do tej samej szkoły. Kroku Bartka jest o 20% krótszy od kroku Krzyśka, ale za to Bartek robi w tym czasie o 20% kroków więcej. Który z braci dotrze szybciej do szkoły.
( one są z 2 etapu )
a tu z 1 etapu
Bartek schował swoją starą kolekcję samochodzików do kartonowego pudełka w kształcie prostopadłościanu. Pudełko jest stare, więc chłopiec postanowił ozdobić je od zewnątrz materiałem. Pary równoległych ścian okleił materiałem tego samego koloru, a podstawę pudełka szarym płótnem. Na oklejenie par ścian zużył odpowiednio 126 cm2 i 112 cm2 kolorowego materiału. Do oklejenia jednej podstawy tego pudełka potrzebował 72 cm2 płótna. Jaką pojemność ma pudełko?'
Pani Ewa wzięła z banku kredyt w kwocie 35000 zł, oprocentowany w wysokości 16%. Ustaliła z bankiem, że spłaci go w 20-tu równych ratach. Jednak, po dokonaniu pierwszych pięciu wpłat, pani Ewa postanowiła, że pozostałą kwotę spłaci w trzech równych ratach. Jakiej wysokości będzie każda z trzech ostatnich wpłat?
A co do tego z tym trójkątem to prościutkie pod jednym warunkiem , że wiemy to , że środkowa wychodząca w kąta prostego jest równa promieniowi koła opisanego na tym trójkącie i , że środkowe dzielą się w stosunku 2:1 więc cała środkowa ma \(\displaystyle{ 6 : 2 = 3}\) \(\displaystyle{ 3 \cdot \frac{2}{3} = 2}\)
Nie wiem kto to wymyśla ale to takie prościutkie... Nie wiem jaki poziom ma wojewódzki ale te dwa etapy to łatwe.. bardzo!! A co do tego trójkąta to ja żle miałem bo wziałem A. wiedziałem doskonale że środkowa trójkąta prostokątnego poprowadzona z wierzchołka C jest równa połowie przeciwprostokątnej, ale o tym stosunku nie wiedziałem po konkursie na necie znalazłem nawet moja nauczycielka i "korepetytorka" która mnie przygotowuje do konkursów nie wiedziała o tym xd ... a podasz link albo tutaj zadania jakie ty miałeąś na rejonowym w tym roku acros??
W necie tych zadań nie ma , ale zobacz na wcześniejsze posty z tego działu , omawialiśmy zadania z rejonowego z mazowieckiego i tam podałem zadania
też trudne nie były podobno mam 29/30 pkt chyba w odpowiedzi tylko mi się pomyliło i napisałem \(\displaystyle{ 8( \sqrt{2} -1)}\) a powinno być \(\displaystyle{ 8( \sqrt{3} -1)}\)
nad jednym tylko się zastanawiałem z 4 -5 minut
Już są oficjalne wyniki w mazowieckim . przeszło około 200 osób w tym ja , z radomia tylko 11 a z warszawy aż około 150 , 160 ale warszawa ma około 15 krotnie więcej ludności wraz z pobliskimi miastami
Powiem ci tak to zależy
kiedyś oglądałem zadania z jakiegoś województwa nadmorskiego 1 etap banał 2 też a trzeci to MASAKRA i RZEŹNIA
ale z drugiej strony nasze województwo ma aż 5,2 mln mieszkańców , najwięcej w Polsce , więc powinno być najwięcej osób w 3 etapie , a w województwie małopolskim liczącym 3,2mln ludzi przeszło aż 350 osób do 3 etapu
Ostatnio zmieniony 29 gru 2010, o 12:45 przez Acros, łącznie zmieniany 1 raz.
no ale jeśli III etap w mazow. bedzie tak samo banalny jak II to z tych ok. 190 osób co najmniej 100 bedzie miało powyżej 75% i bedzie zw. z egzaminu i bedzie miało całkowitą wolność w wyborze liceum, no to pewnie MatEx w Staszicu na rok 2011-2012 stanie się klasą 80-osobową :/ Nie mogą do tego dopuścić, więc stawiam, że zrobią rzeźnię. Może być też tak, że np. 3 zadania będą banalne (żeby każdy miał te 50 %), a 2 mega trudne i nie do wykonania ;(
Sylwiaaaaa, bo nie przeszło 350 osób.
Wyniki - listy dopuszczonych do etapu wojewódzkiego - będą 3 stycznia. Na razie jest lista osób, które uzyskały 60% poprawnych odpowiedzi.
Pytałaś o ubiegłe lata. Startowałam w minionym roku, doszłam do finału, na finale poległam, widocznie tak miało być.
W tym roku też doszam do finału, mogę tak powiedzieć ze względu na swój wynik.
Liczy się w sumie efekt końcowy, więc na razie nie mam się z czego cieszyć.
Acros pisze:ale w województwie pomorskim to naprawdę są proste
Tu się muszę zgodzić.
np. w tym roku na rejonie było: "Oblicz pole całkowite graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o objętości 1l, w którym krawędź podstawy i wysokość są jednakowej długości." -.-