Studia zwiazane z informatyka?

Dave
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Post autor: Dave »

A jaki wzor okresla wskaznik rekrutacji ?
Awatar użytkownika
ADAM1234
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: ADAM1234 »

wszędzie jest inny - z tego co wiem
Dave
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Post autor: Dave »

To tez wiem. Pytam konkretnie o UW bo pytanie skierowane bylo do faustusa
Awatar użytkownika
faustus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: faustus »

Patrz tutaj:

W tym roku będzie chyba inaczej. Roman coś mówił w telewizji, że będzie można zdawać tylko poziom rozszerzony lub podstawowy czy cuś w tym stylu.
Auron
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: Auron »

wracając do tematu...

jak przedstawia sie UWr w tematyce studiów informatycznych... ?

i jeszcze pytanie dotyczące PWr , hmm, wiekszości strasznie odstrasza te programowanie , a mnie ciekawi , który wydział jest nastawiony najbardziej na programowanie ?

Pozdro
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 37 razy

Post autor: max »

Informatyka na UWr jest chyba, obok informatyki na UW najbardziej renomowanym niepolitechnicznym kierunkiem informatycznym w kraju. Tamtejsi studenci zajmują wysokie miejsca w konkursach programistycznych, od 2003 roku tworzą i rozwijają język programowania Nemerle przeznaczony dla platformy .NET (z tej okazji MS przyznawało im na te cele jakieś granty).
No i w przeciwieństwie do UW przy rekrutacji (jeśli nic się nie zmieni po niedawnych zmianach w formie matury) biorą pod uwagę tylko informę i matmę lub nawet samą matmę, a nie jakieś z kosmosu wyjęte przedmioty wybrane, nie mające nic wspólnego z kierunkiem (dzięki czemu informatyka na UWr jest jedyną porządną informatyką, gdzie miałbym szanse się dostać ).
Zobacz też stonę domową instytutu informatyki:

Jak mieszkasz we Wrocławiu i chcesz studiować informatykę to szczerze zazdroszczę... Bo ja z Lublina - nawet jakbym się dostał, to miałbym kawał drogi, no i jeszcze koszta utrzymania we Wrocku też chyba nie są niskie...

Niemniej jednak podane przeze mnie informacje znaleźć w Sieci, sam chętnie wysłuchałbym opinii kogoś kto na rzeczonym kierunku studjuje (lub ewentualnie ma tam znajmych). Jeśli na forum są takowi - niech się wypowiedzą.

Co do PWr, to zobacz na drugą stronę tego tematu - wygląda na to, że odpowiadałoby Ci WPPT (matma, mniam! ) albo IZ, być może aikon dorzuci jeszcze parę słów?
Auron
Użytkownik
Użytkownik

tak,tak, czytałem...ale tam właśnie były opinie raczej idące w kierunkach nieprogramistycznych ; )

Wrocek...no mam szczeście..nie poewiem , teego miasta nie mozna nie lubic..

hmm...na UWr bierze sie matme i informe...mmm ....na PWr to nieszczęsną fize trzeba zdawać

a jak sie ma informatyka na UWr do infy na PWr ? ; P

no i w dalszym ciągu w/w pytania

dzieki za wypowiedź
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kadiii »

Skoro temat zszedł na studia we Wrocławiu to chętnie podziele się swoimi odczuciami. Rozważając wspomniane wcześniej uczelnie oto moje opinie na ich temat(odnośnie infy):
-UWr- uczelnia w moim mniemaniu elitarna, trzeba być zdolnym, bardzo dobrym z matmy, najlepiej to jeszcze olimpijczykiem - masz wtedy świetne warunki, stypendium od pierwszego roku. Idealna dla osób chcących kontynuować pracę jako naukowiec, wykładowca itp. na uczelniach(nawet całego świata), pragnących sukcesów na MŚ w Prog. Zesp. i innych konkursach, udział w projektach typu Nemerle. Pamiętajcie jednak, że jest to "zabawa" dal nielicznego grona najlepszych. Instytut Informatyki ma nowiutki budynek więc o warunki nauki nie musicie się martwić. Jeżeli jednak chcecie się szybko "dorobić" na infie to nie jest to dobry wybór, oczywiście nie jest tak, że studenci UWr nie znajdują pracy w firmach komputerowych(bo tak nie jest i jak ktoś jest dobry to pracę znajdzie)
-PWr- stosunkowo łatwo się dostać, trudniej utrzymać(szczegółnie jeśli dostałeś się przypadkiem). Wysoki poziom zeleżny od wykładowców. Warunki dobre, uczelnia kończy budowę centrum dla studentów(miejsce do nauki , net itp.) Towarzystwo może mniej elitarne, lecz większa ilośc studentów(niektórzy studjujący jedynie aby uzyskać papier)jest jednak chyba plusem(wkońcu nie samą nauką człowiek żyje. W konkursach programistycznych studenci PWr nie odnoszą raczej sukcesów(nie wiem może to ich już nie bawi, mają inne zającia), za to tworzą bardzo dużo publikacji naukowych. Większy luz niż na UWr można spożytkować na pracę.
A co do studiowania we Wrocku wogóle? Miasto bardzo ładne, prężnie rozwija się. Mieszkańcy z reguły mili, dużo studentów(ok.1/5 mieszkańców miasta). Wiele miejsc kultularno-rozrywkowych. Utrzymanie na pewno sporo tańsze niż w Warszawie, można wynająć w parę osób mieszkanie lub ulokować się w akademiku. Pracę można znaleźć jak ktoś bardzo chce, więc dla kwestia finansów(dla dorosłego w końcu człowieka) nie powinna być problemem. Ogólnie to polecam studia we Wrocławiu, lecz zaznaczam, że jest to opinia mieszkańca tego miasta, jak najbardziej subiektywna. Tyle...
Ostatnio zmieniony 26 gru 2006, o 23:45 przez kadiii, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik

Dzięki za wypowiedź kadiii . Zatem opinie o UWr z jakimi się zetknąłem nie są przesadzone... Że trudno się dostać - to oczywiste, ale chyba zostaną jakieś miejsca dla nieolimpijczyków? (no bo takowym to już niestety nie będę... za późno zacząłem do matmy na serio podchodzić ).
Jeśłi tak, to w sumie matura z matmy jest do napisania na poziomie około 95% i przy odrobinie szczęścia mam szanse się dostać... Bo na przykład na taką AGH miałbym 100 punktów rekrutacyjnych do tyłu z urzędu, gdyż raczej nie zdaję rozszerzonego języka (a nawet jeśli - to wynik nie będzie oszołamiający). A na UW to w ogóle nie mam po co składać - tam jest 40% wskaźnika rekrutacyjnego za 2 rozszerzone przedmioty (dowolne, może być nawet historia sztuki i wiedza o tańcu - byle rozszerzone... bezsens ), a ja nie zdaję nic poza matmą, podstawowym polskim i angielskim.

Jakieś 2 godziny temu zainteresowała mnie PWr, po tym jak przeczytałem, że aby się tam dostać, można nie zdawać fizyki na maturze, tylko pisać ichni egzamin z fizyki... (zawszeć to trochę więcej czasu na dokształcenie się... chociaż i tak byłoby ciężko . ATSD to też trochę konserwatywny bezsens, żeby wymagać tak dużej (ta matura to ona łatwa nie jest... ) wiedzy z fizyki na każdy z wydziałów politechniki, tylko dlatego, że to niby uczelnia techniczna...). Niestety akurat strona WPPT nie jest chwilowo dostępna. Czy ktoś mógłby napisać tochę większe conieco o informatyce na PWr/IZ i PWr/WPPT?
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik

Max, może wyraziłem się trochę nieprecyzyjnie. Nieolimpijczyków jest sporo, na pewno większość. Wynik ok.95% z matmy rozszerzonej praktycznie zapewnia przyjęcie(można zdawać jeszcze to maturkę z infy, ale, że nie robi tego dużo osób to jej nie pisanie raczej nie przeszkodzi w niczym).Co do tych wydziałów politechniki to (wiem to z relacji znajomych) to chyba bardziej elitarny jest wydział IZ. Idą tam osoby bardzo dobre z matmy. Na WPPT też jest podobno dobrze,poziom dość wysoki zależny od wykładowców. Niestety trochę miejsc zajmują słuchacze studium talent, którzy mają dodatkowe punkty za oceny lub są przyjmowani poza rekrutacją(co nie oznaczza zawsze, że oni są jacyś super). Tak, więc z tych dwóch wydziałów ja proponuj ę IZ bo to taki kompromis między podejściem tech. na elektronice(dużo zbędnych rzeczy) do nadmiaru teorii jak na polibudę na WPPT.
Auron
Użytkownik
Użytkownik

kadiii - dziekujemy za wypowiedź , co do tego studium talent...to żeby dostać sie na PWr to trzeba kolokwium z analizy zdać na 5 lub 6 w drugiej lub trzeciej klasie liceum....

max - hmm, co do tej fizy nie ma co tak w sumie narzekac....bo dostać sie jest...jak wspomniał kadiii bardzo łatwo.....jakos mało chetnych jest ...gorzej z utrzymaniem, bo troche osób jednak odpada...Ci co nie wiedzieli chyba co chca studiować ....próg nie jest wysoki...i jeśli napiszesz tak dobrze jak wspominałeś matme...i tam maturke z fizy jako tak zdasz....to myśle że nie bedzie problemów z przyjeciem...

Pozdro
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik

słuchacze studium talent, którzy mają dodatkowe punkty za oceny lub są przyjmowani poza rekrutacją
Tak , ale punkty dostaje się już za tróję i to sporo bo kilkadziesiąt -poza tym u niektórych wykładowców 5 nie jest jakimś wielkim wyczynem. A co do ilości chętnych, to rzeczywiście mało ich-na niektóre wydziały nie było progu, wystarczyło zdanie matury. Tyle jednak ostatnio trąbią w mediach o zapotrzebowaniu rynku na inżynierów, że kto wie, jak to się potoczy w najbliższych latach.
Auron
Użytkownik
Użytkownik

trąbią to już od dłuższego czasu...a tak nagle zmieenić zainteresowania z humanistycznych na ścisłe to nie tak łatwo...

po za tym...
jakoś popyt jest na te humanistyczne kierunki...ja nie wiem...co oni w tym widzą ....psychologia...20osób/msc na UWr....dziennikarstwo, poonad 10osób/msc....etc...etc..

hihih...a matma...1,4os/msc..widać różnice:P
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik

Auron pisze:po za tym...
jakoś popyt jest na te humanistyczne kierunki...ja nie wiem...co oni w tym widzą :P....psychologia...20osób/msc na UWr....dziennikarstwo, poonad 10osób/msc....etc...etc.. :P

hihih...a matma...1,4os/msc..widać różnice:P
No a liczba bezrobotnych magistrów wciąż rośnie... :E
To że jest popyt na humanistyczne kierunki nie oznacza, że jest popyt na humanistów na rynku pracy... Trudno jednak wymagać od humanistów racjonalnego myślenia :P
A żeby matmę studiować to trzeba mieć predyspozycje i duże zacięcie...

Swoją drogą - podnieśliście mnie trochę na duchu, dzięki ;)
Auron, niestety w moim licealnym profilu mat-fiz-inf mam trochę za mało fizyki, żeby sama szkoła wystarczyła mi do napisania z tego przedmiotu matury, nawet na poziomie 'jakoś'. Na dzień dzisiejszy to tej matury rozszerzonej raczej bym nie zdał. Co prawda mógłbym od znajomych czy też z biblioteki akademickiej pożyczyć jakiegoś Halliday'a, do tego pożądny zbiór zadań z podstaw fizyki i po pół roku intensywnego dłubania byłoby widać może jakieś efekty... niemniej jednak fizyka chyba mnie nie pasjonuje i szczerze powiedziawszy wolałbym się naprawdę dobrze przygotować na matmę (z próbnej będzie pewnie tylko jakieś 70% (jak dobrze pójdzie... głupie błędy + nieznajomość analizy i prawdopodobieństwa... i nieporadność w najbanalniejszej geometrii) - jest nad czym pracować), tak aby rzeczywiście napisać to na te 95%.
Ewentualnie podchodziłbym do egzaminu na PWr, który zapewne odbyłby się już po maturach (więcej czasu na naukę), ale wolałbym studiować na uniwerku...

BTW, nie orientujecie się czy na UWr istnieje odpowiednik JSIM-u? (jednoczesnych studiów informatyczno-matematycznych na UW - 2Xmgr w 6 lat :o ). Pytam raczej z ciekawości, bo takie kierunki to są dla wybrańców/olimpijczyków/cyborgów... chociaż zawsze można papiery złożyć...
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik

... i/info.inc to trochę nie dokładnie to o co ci chodzi, ale widziałem gdzieś(albo mi się zdaje)coś o co ci właściwie chodzi tylko nie wiem teraz gdzie. Jak znajdę przypadkiem to podam linka.
ODPOWIEDZ