Trójkąt o kątach 30, 90, 60 stopni teoria

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Kratos
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: Kratos »

Mam takie małe pytanie z teorii. Być może temat taki już był, więc z góry przepraszam, ale nie wiedziałem co wpisać, aby wyświetlił mi się tak szczegółowy wynik. To tak. Mam trójkąt o kątach 30, 60 i 90 stopni i chcę skorzystać z jego właściwości. Wiem, że w momencie, gdy mam daną krótszą przyprostokątną to, aby obliczyć długość przeciwprostokątnej muszę zasięgnąć do wzoru 2a i mam jej długość, a aby obliczyć długość dłuższej przyprostokątnej to korzystam ze wzoru \(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\) jednak ja mam daną tylko dłuższą przyprostokątną. I tu pojawia się problem. Może mi ktoś podpowiedzieć co zrobić by uzyskać długość krótszej przyprostokątnej lub przeciwprostokątnej? Z góry dziękuje za pomoc.
Afish
Moderator
Moderator
Podziękował: 3 razy

Post autor: Afish »

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Jeżeli krótsza przyprostokątna ma długość \(\displaystyle{ a}\), to dłuższa ma \(\displaystyle{ \sqrt{3}a}\). Ty masz podaną dłuższą przyprostokątną, więc musisz delikatnie przekształcić wzór. Jeżeli dłuższa przyprostokątna będzie równa \(\displaystyle{ a}\), to krótsza będzie równa \(\displaystyle{ \frac{a}{\sqrt{3}}}\)
Kratos
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: Kratos »

No tak. Nie pomyślałem. No nic. Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ