Całka nieoznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
ola_opo
Użytkownik
Użytkownik

Całka nieoznaczona

Post autor: ola_opo »

\(\displaystyle{ \int \sqrt{1 + sinx } dx}\)
Ostatnio zmieniony 15 gru 2010, o 19:01 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. CAŁE wyrażenie umieszczaj w JEDNEJ parze klamr [latex][/latex].
Piotr654
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Całka nieoznaczona

Post autor: Piotr654 »

Najlepiej tak:
\(\displaystyle{ 1+sinx = 2cos ^{2} \left( \frac{1}{4}\pi - \frac{1}{2}x \right)}\)
Znika nam pierwiastek i po kłopocie.
ola_opo
Użytkownik
Użytkownik

Całka nieoznaczona

I to wszystko ? Przepraszam, że tak pytam ale jestem totalnie zielona w całkowaniu bo dopiero zaczynam a zgłosiłam się do rozwiązania tej całki żeby otrzymać dodatkowe punkty ;o . Mógłbyś mi dokłądnie wyjaśnić krok po kroku? bo muszę to przedstawić na forum na wykładzie dla 120 osób
Piotr654
Użytkownik
Użytkownik

Całka nieoznaczona

No nie wiem, jeżeli zaczynasz dopiero z całkowaniem. W zasadzie z pierwiastka powstanie moduł i wypada użyć potem funkcji sgn. (Poprzez funkcje elementarne ta całka się chyba nie wyraża, przynajmniej ja tego nie widzę). Opuszczasz pierwiastek i masz moduł z tego wyrażenia podpierwiastkowego i tu trzeba rozwazyć 2 przypadki, potem ubrac to w jeden używając funkcji sgn, która niestety nie jest elementarna.
ola_opo
Użytkownik
Użytkownik

Całka nieoznaczona

No przyznam, że dużo mi to nie mówi co i jak mam robić . ale dziękuję za chęci mam do tego czasu tydzień to może jakoś ogarnę to.. ale jeżeli ktoś byłby taki dobry, żeby pokazać tutaj jak to się rozwiązuje byłabym bardzoo wdzięczna!
Piotr654
Użytkownik
Użytkownik

Całka nieoznaczona

Mamy taki ogólny wzór: \(\displaystyle{ \cos^{2}x = \frac{1+cos2x}{2}}\). Musimy go teraz przekształcić na nasze potrzeby. Zamieniamy w cosinusie 2x na x, a co za tym idzie wrzucamy do cosinusa po lewej stronie równości \(\displaystyle{ \frac{1}{2}x}\), czyli \(\displaystyle{ 2\cos^{2}\frac{1}{2}x = 1+cosx}\) mamy jeszcze problem, że w tym wzorze jest sinus a nie cosinus, więc musimy wyrazić funkcję cosinus za pomocą sinusa, czyl \(\displaystyle{ \cos x = \sin(\frac{\pi}{2} - x)}\), teraz dla ułatwienia podstawmy \(\displaystyle{ t = \frac{\pi}{2} - x \Rightarrow x = \frac{\pi}{2} - t}\) i to podstawiamy za x po lewej stronie równości otrzymując: \(\displaystyle{ 2\cos^{2}(\frac{\pi}{4}-\frac{1}{2}t) = 1+sint}\). Ostatecznie mamy:
\(\displaystyle{ \int \sqrt{1+\sin x}=\int \sqrt{2\cos^{2}(\frac{\pi}{4}-\frac{1}{2}x)}=\int \left| 2\cos(\frac{\pi}{4}-\frac{1}{2}x)\right|=\begin{cases} \sqrt{2} \int \cos(\frac{\pi}{4}-\frac{1}{2}x) \\
-\sqrt{2} \int \cos(\frac{\pi}{4}-\frac{1}{2}x) \end{cases}=\begin{cases} -2\sqrt{2} \sin(\frac{\pi}{4}-\frac{1}{2}x) + C \\ 2\sqrt{2} \sin(\frac{\pi}{4}-\frac{1}{2}x) + C_1 \end{cases}}\)

Teraz użyjemy funckji \(\displaystyle{ sgn(x)}\), która zwraca znak x. W naszym przypadku funcją x będzie (to z czego braliśmy moduł, bo z tego powstała różnica znaków) \(\displaystyle{ \cos(\frac{\pi}{4}-\frac{1}{2}x)}\). Mamy zatem \(\displaystyle{ \begin{cases} -2\sqrt{2} \sin(\frac{\pi}{4}-\frac{1}{2}x) + C \\ 2\sqrt{2} \sin(\frac{\pi}{4}-\frac{1}{2}x) + C_1 \end{cases} = 2\sqrt{2} sgn(\cos(\frac{\pi}{4}-\frac{1}{2}x)) \sin(\frac{\pi}{4}-\frac{1}{2}x) + C_2}\)
ODPOWIEDZ