[Rozgrzewka OM][MIX][Kombinatoryka] Kombinatoryka
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
binaj
- Użytkownik

- Podziękował: 37 razy
Żeby było do kompletu
Dana jest tablica \(\displaystyle{ 2009 \times 2010}\). Na początku więcej niż \(\displaystyle{ 2008 \times 2009}\) kwadracików jest białych, a reszta czarnych.
Jeśli w kwadracie \(\displaystyle{ 2 \times 2}\) trzy kwadraciki są czarne, to automatycznie zaczernia się czwarty. Udowodnić, że cała tablica nigdy nie będzie zaczerniona.
Dana jest tablica \(\displaystyle{ 2009 \times 2010}\). Na początku więcej niż \(\displaystyle{ 2008 \times 2009}\) kwadracików jest białych, a reszta czarnych.
Jeśli w kwadracie \(\displaystyle{ 2 \times 2}\) trzy kwadraciki są czarne, to automatycznie zaczernia się czwarty. Udowodnić, że cała tablica nigdy nie będzie zaczerniona.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 14:48 przez Sylwek, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa nazwy tematu.
Powód: Poprawa nazwy tematu.
-
KPR
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Ukryta treść:
- XMaS11
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Nie wiem czy tamto rozwiązanie jest dobre, w każdym razie teza wynika z tego, że obwód figury utworzonej przez czarne pola nie rośnie.
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
Rozwiązanie Kamila jest w pełni poprawne, jednak jest trochę kiepsko opisane (od 3 osób niezależnie usłyszałem, że go nie rozumieją i ja też na początku nie rozumiałem xp).
A taki se o wniosek:
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
to Wojtku teraz mogę dać Ci okazję do popisania się swoimi zdolnościami dydaktycznymi i wytłumaczenia mi tamtego rozwiązania.
-- 29 listopada 2010, 21:11 --
część ostatniego zadania:
-- 29 listopada 2010, 21:11 --
część ostatniego zadania:
Ukryta treść:
- Swistak
- Użytkownik

Zatem skoro taka wola ludu, to dokładniej wytłumaczę rozwiązanie Kamila.
Swoją drogą, to rozwiązanie Filipa jest całkowicie złe ;p.
Ukryta treść:
- Swistak
- Użytkownik

Będąc spowrotem na forum, może wyjaśnię, czemu rozwiązanie Filipa jest niepoprawne (widzę, że słowo "złe" zostało źle zinterpretowane ;p). Otóż obwód figury złożonej z czarnych pól istotnie nie rośnie, jednak dla zaczernionej tablicy wynosi on \(\displaystyle{ 2\cdot (2009 + 2010)}\), a czarnych pól na początku może być co najwyżej \(\displaystyle{ 2\cdot 2009 -1}\), a obwód takiej figury złożonej z tylu kwadracików sięga \(\displaystyle{ 8\cdot 2009 -8}\) co jest istotnie większe od obwodu całej zaczernionej tablicy. Zatem nie otrzymujemy żadnej sprzeczności analizując obwód.
- Mama Jerza
- Użytkownik

KPR pisze: Przy ulicy jednokierunkowej jest n miejsc parkingowych, na których staje n kierowców. Każdy z nich ma swoje ulubione miejsce. Jeśli jest wolne, to staje na nim. Jeżeli nie, to staje na najbliższym wolnym miejscu, które znajduje się dalej. Jeśli takowego nie ma, nie parkuje. Ile jest ciągów przyporządkowujących kolejnym kierowcom ulubione miejsca parkingowe takich, że każdy kierowca zaparkuje?
bez kitu:
Jeśli uznacie że poprawnie to rozwiązałam, oto następne zadanko:
W kwadratową tablicę o rozmiarach \(\displaystyle{ n \times n}\) wpisano n-krotnie każdą z liczb \(\displaystyle{ 1, 2, \ldots , n}\). Pokazać, że w pewnym wierszu lub kolumnie
znajduje się co najmniej \(\displaystyle{ \sqrt{n}}\) różnych liczb.
Buziaki :*
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
proponuję aby ktoś zarzucił innym zadaniem bo to jest proste i do tego już z milion razy się na forum pojawiało.
a tak poza tym to bardzo fajne rozwiązanko-- 14 grudnia 2010, 09:25 --alternatywny dowód ostatniego zadania: ... 2&t=382077
a tak poza tym to bardzo fajne rozwiązanko-- 14 grudnia 2010, 09:25 --alternatywny dowód ostatniego zadania: ... 2&t=382077
- Tata Jerza
- Użytkownik

Kobieto, leć mi piwo przynieś, a nie jakieś zadania rozwiązujesz!
Nowe zadanie: Na przyjęciu spotkało się \(\displaystyle{ n \ge 5}\) osób .Wiadomo, że wśród dowolnych trzech osób pewne dwie znają się. Dowieść, że spośród uczestników przyjęcia można wybrać nie mniej niż \(\displaystyle{ \frac{n}{2}}\) osób i posadzić przy okrągłym stole tak, aby każdy siedział między dwoma swoimi znajomymi.
Ukryta treść:
- Brycho
- Użytkownik

Ludzie, błagam, dajcie mi 2 godziny. Mam już dowód tego zadania od Taty Jerza , ale jestem chory i muszę do lekarza iść za 5 minut.-- 16 gru 2010, o 15:04 --
Nowe: W konkursie bierze udział \(\displaystyle{ a}\) zawodników, ocenianych przez \(\displaystyle{ b}\) egzaminatorów , gdzie \(\displaystyle{ b \geqslant 3}\) jest liczbą całkowitą i nieparzystą. Każdy egzaminator ocenia każdego uczestnika wydając werdykt : "zdał" lub "nie zdał". Załóżmy , ze \(\displaystyle{ k}\) jest liczbą o tej własności: dla każdych dwóch egzaminatorów ich oceny są zgodne dla co najwyżej \(\displaystyle{ k}\) uczestników. Wykaż , że
Oto dowód.Tata Jerza pisze: Na przyjęciu spotkało się \(\displaystyle{ n \ge 5}\) osób .Wiadomo, że wśród dowolnych trzech osób pewne dwie znają się. Dowieść, że spośród uczestników przyjęcia można wybrać nie mniej niż \(\displaystyle{ \frac{n}{2}}\) osób i posadzić przy okrągłym stole tak, aby każdy siedział między dwoma swoimi znajomymi.
Ukryta treść:
\(\displaystyle{ \frac{k}{a} \geqslant \frac{b-1}{2b}}\)
- Damianito
- Użytkownik

Edit:
Istotnie, za dużo z pomocą następnych postów pozwoliłem sobie założyć co do treści zadania.
Istotnie, za dużo z pomocą następnych postów pozwoliłem sobie założyć co do treści zadania.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2010, o 19:10 przez Damianito, łącznie zmieniany 1 raz.