[przygotowania] Samodzielne przygotowanie do matury
jak sie przygotować samemu do matury bo czuje sie naprawde słabo (mam 4 a jestem w klasie mat-fiz) i chciał bym już zacząć chodzić bo nie lubie nic na ostatnią chwile i powoli i systematycznie sobie mam zamiar sobie co drugi dzień robić różne zadania ze zbioru ale mam problem z tymi trudniejszymi czy są jakieś książki z przykładami ?
Ostatnio zmieniony 27 paź 2006, o 08:47 przez finalcell, łącznie zmieniany 3 razy.
- gaga
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Zapamiętaj,że ocena nie zawsze jest adekwatna do umiejętności.Jeśli jednak chcesz poćwiczyć,to polecam książki i zbiory Pawłowskiego do liceum,wydawnictwo Operon.
Można robić ze zbiorów, które są przeznaczone tylko do matury (np. ja polecam zadanka "czerwone" ze zbioru pana Kiełbasy) tylko nie warto jest się tak bardzo ograniczać. Lepiej próbować robić ze zbiorów olimpijskich, które są znacznie trudniejsze. Może Ci olimpiada zupełnie nie wyjść ale za to maturalne są śmiesznie proste. Sam tak robiłem i nie zwojowałem za wiele na OM ale za to z matury(100%/94%) czyli dość dobrze.
W Pawłowskim jest dużo fajnych zadań, tylko, że mają się one nijak do tych zadań, które są na maturze.
- `vekan
- Użytkownik

- Podziękował: 139 razy
Ja też miałem 4 z matmy i co z tego. Miałem nauczyciela mianiaka matematycznego. DOstałem się na dobra uczelnie, a do matury przygotowywałem sie samodzielnie z ksiażką.
Zdaj maturę - Elżbieta Świda, Krzysztof Kłaczko, Agnieszka Winsztal,
NO i oczywiście odwiedzaj forum Matematyka.pl i rozwiązuj zadania.
Ja codziennie rozwiązywałem po 10 - 15 zadań.
Zdaj maturę - Elżbieta Świda, Krzysztof Kłaczko, Agnieszka Winsztal,
NO i oczywiście odwiedzaj forum Matematyka.pl i rozwiązuj zadania.
Ja codziennie rozwiązywałem po 10 - 15 zadań.
- Calasilyar
- Użytkownik

- Podziękował: 29 razy
to jest bardzo dobre, daje dużo motywacji i nie siedzisz nad jednym zagadnieniem tylko cwiczysz rozmaite rodzaje zadań - wiem i widzę po sobie postępy`vekan pisze:NO i oczywiście odwiedzaj forum Matematyka.pl i rozwiązuj zadania.
Nie jest łatwe samodzielne przygotowanie się do matury.
Taka możliwość udostępniona jest na stronie:
https://www.matematyka.pl/
Cały wic polega na garści porad, a przede wszystkim na dużej ilości zadań, które zostały dokładnie rozwiązane .
Taka możliwość udostępniona jest na stronie:
https://www.matematyka.pl/
Cały wic polega na garści porad, a przede wszystkim na dużej ilości zadań, które zostały dokładnie rozwiązane .
Ostatnio zmieniony 12 paź 2006, o 23:00 przez tadesor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
nuggle
ja osobiscie nie polecam pawłowskiego, zadania sa nieciekawe. polecilbym ksiazke wydawnictwa CKA (centrum kształcenia akademickiego), "Matematyka nowa matura 1001 zadań z pelnymi komentarzami i rozwiazaniami" czesc 2. dolaczona jest karta wzorow na mature z mat w mini formacie. czesc pierwsza to podrecznik wiec mysle ze nie ma duzej potrzeby kupowania go bo pewnie i tak juz macie duzo podercznikow z teoria itp, ale jak kto chce.
- Calasilyar
- Użytkownik

- Podziękował: 29 razy
a ja taknuggle pisze:ja osobiscie nie polecam pawłowskiego
ze swej strony moge zaproponowac zbiór zadań A.Cewe i H.Nahorskiej "Matematyka w nowej formule..." - sympatyczny
-
mares43
- Użytkownik

a ja polecam kartasińskiego i okołowicza, oraz PANA "parówke";] choć te zadania sa proste...
a swoją droga am ktoś 2 czesc kartasińskiego i okołowicza ------ odkupie
a swoją droga am ktoś 2 czesc kartasińskiego i okołowicza ------ odkupie
- Vixy
- Użytkownik

- Podziękował: 302 razy
Calasilyar pisze:ze swej strony moge zaproponowac zbiór zadań A.Cewe i H.Nahorskiej "Matematyka w nowej formule..." - sympatyczny
w szkole korzystam z tego zbioru , ale nie nawidze rozwiazywac z niego zadan , fajne sa tam tylko te arkusze maturalne zdecydowanie bardziej wole robic zadania ze zbioru kiełbasy i z operonu Fajny jest tez zbiorek " I ty zostaniesz euklidesem "