Czy osoby studiujące fizykę i matematykę mogłyby mi trochę przybliżyć jak wyglądają te studia, pierwszy rok, drugi, specjalizację.
Na UAM jest tak, że wybiera się od początku specjalizację i ma się na pierwszym roku przedmioty do tej specjalizacji ?
Jest coś z kryptografii na tych kierunkach ?
Na początku na fizyce pewnie jest masa teorii, ale później jakieś ćwiczenia w laboratoriach itp. ?
Takie pytanie osobiste, czy uważacie, że na tych kierunkach jest ciekawie, można podać zalety oraz wady.
Aktualnie jestem na infie na PP, ale mam coraz większe wątpliwości czy chcę się tego uczyć . Nie należę do osób, które mogą uczyć się obojętnie czego, byle tylko mieć papierek. Ja chce, żeby kierunek mnie ciekawił, a ostatnio informatyka coraz mniej. Nie wiem czy chcę w przyszłości siedzieć przed kompem i klepać xD, ponieważ tworzenie typowego oprogramowania(biurowe, użytkowe) nigdy mnie nie ciekawiło, prędzej gry, jakieś algorytmy, a teraz zamierzam zagłębić się w symulację fizyczne.
Poza tym na moim kierunku jest strasznie dziwnie wykładany materiał(ćwiczenia i wykłady prawie w ogóle się nie nakładają), jedne grupy robią więcej a inne mniej, ja sam musiałem większość rzeczy nauczyć się sam z analizy, bo na ćwiczeniach zostały nam tylko pokazane najprostsze rzeczy. Nie chce mieć w późniejszych semestrach braków, dlatego że nie przerobiliśmy tego, a ja sam nie miałem czasu, żeby zrobić to we własnym zakresie. Zdziwiło mnie jak zobaczyłem zeszyt grupy AiR, ile oni mieli w tym samym czasie co my, to jest niebo a ziemia, a później dziwić się można czemu tyle ludzi odpada.
Nie które ćwiczenia prowadzone są bardzo fajnie, ale są też takie, na których nic nie robimy tylko gadamy, albo sami ćwiczeniowcy słabo ogarniają temat.
Czy na UAM mogę doświadczyć takich samych sytuacji ?
Oczywiście do decyzji rozpoczęcia studiów na nowo jeszcze daleko, narazie zbieram informację .
Organizujecie tam jakieś wykłady, na które mógłbym wpaść ??
Kierunki Fizyka, Matematyka UAM
-
szatkus
- Użytkownik

Studiuję na obu wydziałach, co prawda inne kierunki, ale wiem trochę jak jest na fizyce i matematyce.
Ogólnie:
Przedmioty są różnie prowadzone, nigdzie nie jest idealnie. Kolega, który wcześniej był na politechnice mówił, że jest jaśniej i prowadzący są bardziej pomocni.
Matematyka:
Specjalizację wybiera się gdzieś na początku (ostatnio wprowadzili limity miejsc na specjalizacje). Ostatnio chwalili się, że dostali wyróżnienie od komisji akredytacyjnej. Co semestr układa się plan, dzięki czemu można się pozapisywać do kogo się chce (o ile się ma wystarczająco dobrą średnią). Zalecane jest pytać się starszych kolegów I możesz się też zapisywać na przedmioty związane z kryptografią. Program studiów możesz sobie znaleźć na stronce wydziału.
Fizyka:
Organizacja jest kiepska w porównaniu z wydziałem matematyki, ale zajęcia też są całkiem niezłe. Specjalizację się wybiera przy rekrutacji, są trzy (informatyka stosowana, fizyka ogólna i nanotechnologia). Program studiów możesz znaleźć na ... by_faculty) (Ciebie interesują specjalności z początkiem DL) Poza tym odpadają Ci przedmioty matematyczne (przynajmniej powinny, nie wiem jak to się załatwia w praktyce, jakiś ITS czy coś).
Aha, i oba wydziały są obok siebie, więc nie musisz za dużo latać między zajęciami. To że wykłady się czasem różnią bardzo od ćwiczeń to się zdarza. Ogólnie na obu wydziałach studiuje się całkiem przyjemnie, więc pójście na oba kierunki jest dobrym pomysłem.
Ogólnie:
Przedmioty są różnie prowadzone, nigdzie nie jest idealnie. Kolega, który wcześniej był na politechnice mówił, że jest jaśniej i prowadzący są bardziej pomocni.
Matematyka:
Specjalizację wybiera się gdzieś na początku (ostatnio wprowadzili limity miejsc na specjalizacje). Ostatnio chwalili się, że dostali wyróżnienie od komisji akredytacyjnej. Co semestr układa się plan, dzięki czemu można się pozapisywać do kogo się chce (o ile się ma wystarczająco dobrą średnią). Zalecane jest pytać się starszych kolegów I możesz się też zapisywać na przedmioty związane z kryptografią. Program studiów możesz sobie znaleźć na stronce wydziału.
Fizyka:
Organizacja jest kiepska w porównaniu z wydziałem matematyki, ale zajęcia też są całkiem niezłe. Specjalizację się wybiera przy rekrutacji, są trzy (informatyka stosowana, fizyka ogólna i nanotechnologia). Program studiów możesz znaleźć na ... by_faculty) (Ciebie interesują specjalności z początkiem DL) Poza tym odpadają Ci przedmioty matematyczne (przynajmniej powinny, nie wiem jak to się załatwia w praktyce, jakiś ITS czy coś).
Aha, i oba wydziały są obok siebie, więc nie musisz za dużo latać między zajęciami. To że wykłady się czasem różnią bardzo od ćwiczeń to się zdarza. Ogólnie na obu wydziałach studiuje się całkiem przyjemnie, więc pójście na oba kierunki jest dobrym pomysłem.
-
tobix10
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Byłbym chyba bardziej skłonny iść na fizykę, a najwyżej w kolejnym roku rozpocząć matematykę jako drugi kierunek
Na fizykę jest mało miejsc, ale chyba także mało chętnych. Wiesz może jak to wyglądało w tym roku ?
Fizyka ogólna to chyba nie są tak ciężkie studia, że dadzą sobie tam radę tylko najlepsi ? xD
Jak wyglądają zaliczenia na UAM, czy jest kilka poprawek, czy jedna i komis ?
I jeszcze takie pytanko: jeżeli bym się teraz wypisał z zamawianego, to za rok, jeżeli będzie na uamie na fizyce, mogę się załapać, czy już nie, bo studiowałem.
U mnie w umowie był taki punkt
To jest trochę dziwne, że nie które uczelnie każą zwracać a inne nie, dlatego to pytanie. Czy lepiej zrezygnować, żeby móc później na innej uczelni starać się o takie stypendium. Jeżeli nie będzie takiej możliwości to trudno, poradzę sobie inaczej.
Na fizykę jest mało miejsc, ale chyba także mało chętnych. Wiesz może jak to wyglądało w tym roku ?
Fizyka ogólna to chyba nie są tak ciężkie studia, że dadzą sobie tam radę tylko najlepsi ? xD
Jak wyglądają zaliczenia na UAM, czy jest kilka poprawek, czy jedna i komis ?
I jeszcze takie pytanko: jeżeli bym się teraz wypisał z zamawianego, to za rok, jeżeli będzie na uamie na fizyce, mogę się załapać, czy już nie, bo studiowałem.
U mnie w umowie był taki punkt
. Pytałem się już o to i dostałem odpowiedź, że stypendium muszę zwrócić jak nie zaliczę semestru, po roku zmienię studia itp. Chyba trzeba skończyć inżynierkę, żeby kasy nie oddawać xD.Uczestnik zobowiązuje się do:
a) do zwrotu wszystkich korzyści finansowych otrzymanych w czasie uczestnictwa w projekcie w przypadku rezygnacji z uczestnictwa lub po przekroczeniu 20% nieobecności na zajęciach, z zastrzeżeniem ust.3
To jest trochę dziwne, że nie które uczelnie każą zwracać a inne nie, dlatego to pytanie. Czy lepiej zrezygnować, żeby móc później na innej uczelni starać się o takie stypendium. Jeżeli nie będzie takiej możliwości to trudno, poradzę sobie inaczej.
-
szatkus
- Użytkownik

Radziłbym odwrotnie, unikniesz konieczności robienia drugi raz podobnych przedmiotów. Bo jeśli na fizyce miałbyś np. elementy/podstawy/wstęp do XXX, a na matematyce przedmiot XXX to wątpię, żeby Ci to ktoś przepisał, a w drugą stronę bez problemu.tobix10 pisze:Byłbym chyba bardziej skłonny iść na fizykę, a najwyżej w kolejnym roku rozpocząć matematykę jako drugi kierunek
Zgadza się, mało miejsc i mało chętnych. Jeśli miałeś w miarę przyzwoite wyniki matur to powinineś się dostać.tobix10 pisze: Na fizykę jest mało miejsc, ale chyba także mało chętnych. Wiesz może jak to wyglądało w tym roku ?
Słyszałem, że trudny. Więcej nie wiem.tobix10 pisze: Fizyka ogólna to chyba nie są tak ciężkie studia, że dadzą sobie tam radę tylko najlepsi ? xD
Jedna poprawka, chociaż zdarzają się wyjątki.tobix10 pisze: Jak wyglądają zaliczenia na UAM, czy jest kilka poprawek, czy jedna i komis ?
Po pierwsze fizyka nie jest zamawiana tylko matematyka. A z tego co wiem, to tam jest zapis, że to musi być pierwszy Twój kierunek. Poszukaj gdzieś w internecie jakiegoś regulaminu do tego.tobix10 pisze: I jeszcze takie pytanko: jeżeli bym się teraz wypisał z zamawianego, to za rok, jeżeli będzie na uamie na fizyce, mogę się załapać, czy już nie, bo studiowałem.
-
tobix10
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Będę musiał się głęboko zastanowić .Radziłbym odwrotnie, unikniesz konieczności robienia drugi raz podobnych przedmiotów. Bo jeśli na fizyce miałbyś np. elementy/podstawy/wstęp do XXX, a na matematyce przedmiot XXX to wątpię, żeby Ci to ktoś przepisał, a w drugą stronę bez problemu.
Z fizyki rozszerzonej miałem lepszy wynik niż z matmy(popełniłem głupi błąd i straciłem kilka punktów).Zgadza się, mało miejsc i mało chętnych. Jeśli miałeś w miarę przyzwoite wyniki matur to powinineś się dostać.
Moje wyniki są takie:
W rekrutacji wstawia się punkty czy procenty do wzorów ?Język polski - podstawowy : 80 (2010)
Język obcy - podstawowy : 96 (2010)
Język obcy - rozszerzony : 72 (2010)
Matematyka - podstawowa : 98 (2010)
Matematyka - rozszerzona : 86 (2010)
Fizyka i astronomia - rozszerzona : 92 (2010)
Najwyżej nie będę miał tych pieniędzy. Nigdy nie liczyłem nawet na tą kasę, na infie dowiedziałem się bardzo późno, że mogę dostać stypendium, a jakbym go nie dostał to świat by się nie zawalił .Po pierwsze fizyka nie jest zamawiana tylko matematyka. A z tego co wiem, to tam jest zapis, że to musi być pierwszy Twój kierunek. Poszukaj gdzieś w internecie jakiegoś regulaminu do tego.
Informację jakie znajduje są rozbieżne, głównie to regulaminy różnych uczelni. Na większości stypendium jest bezzwrotne, ale nie mogę znaleźć czy przyznawane jest ono tylko podczas podjęcia studiów pierwszy raz w życiu.
-
szatkus
- Użytkownik

Kod: Zaznacz cały
Język polski - podstawowy : 80 (2010)
Język obcy - podstawowy : 96 (2010)
Język obcy - rozszerzony : 72 (2010)
Matematyka - podstawowa : 98 (2010)
Matematyka - rozszerzona : 86 (2010)
Fizyka i astronomia - rozszerzona : 92 (2010)