Kto i kiedy zniósł obowiązkową maturę z matematyki?

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
michals27
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: michals27 »

Szukam odpowiedzi już dosyć długo, popytałem rodziców itp i w sumie to nikt nie wie. Wyszukiwarką też próbowałem, ale wyskakują mi same dywagacje o maturze sprzed kilku lat. Nie wiem czego szukać widocznie.
Znalazłem, że to było 25lat temu (ponad ?). Z innego śladu wychodzą okolice 1983-85r. Nawet mniejsza o to kiedy, ale czyja to sprawka, że matematyka zniknęła z matury.

Ktoś wie/ma pomysł gdzie szukać ?
szw1710

Post autor: szw1710 »

Nie wiem, ale ja zdawałem maturę w 1987 i matematyka była obowiązkowa w klasie mat-fiz, natomiast możliwa do zdawania zamiast biologii w klasie biol-chem (czyli nieobowiązkowa).
Mario58
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Mario58 »

Ja czytałem gdzieś, że zniesienie obowiązkowej matury było próbą polepszenia relacji ze społeczeństwem po stanie wojennym.
atteloiv
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: atteloiv »

Zniesienie matury z matmy pogorszyło stan społeczeństwa, wyrzuciło logikę z ich głów. Zobaczcie co się dzieje ludzie biorą kredyty bo nie potrafią liczyć jak to spłacić.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Inkwizytor »

Samo zniesienie matury z matematyki nie było takim tragicznym krokiem. Do tragicznego poziomu matematyki doprowadziła kompilacja czynów:
- reforma szkolnictwa (wprowadzenie gimnazjum)
- nowa matura (system testowo-procentowy z progiem zdawalności 30%)
- brak egzaminów wstępnych na studia (obecne progi to w zasadzie dewiza "bierzemy wszystkich jak leci")
ODPOWIEDZ