O żabie - podobno nie do rozwiązania
Witam!
Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego o to zadania:
Pewna żaba skacze po osi liczbowej, wykonując skoki w prawo o 1 lub w prawo o 2 jednostki. Żaba znajduje się w punkcie o współrzędnej -5. Na ile sposobów może doskoczyć do punktu o współrzędnej 3?
Pani od matmy mówiła, że matematycznie tego rozwiązać się nie da(tylko wiecie opisując). Mam pytanie czy ktoś ma na to zadanie jakiś sposób? Z góry dziękuję za pomoc.
Jeśli napisałem w złym dziale to przepraszam ale nie bardzo wiedziałem gdzie. Przeszukałem internet i rozwiązania nigdzie nie ma więc proszę jeszcze raz o pomoc.
PS> wiem ile jest tych sposobów więc jak ktoś rozwiąże to powiem czy ok ma
Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego o to zadania:
Pewna żaba skacze po osi liczbowej, wykonując skoki w prawo o 1 lub w prawo o 2 jednostki. Żaba znajduje się w punkcie o współrzędnej -5. Na ile sposobów może doskoczyć do punktu o współrzędnej 3?
Pani od matmy mówiła, że matematycznie tego rozwiązać się nie da(tylko wiecie opisując). Mam pytanie czy ktoś ma na to zadanie jakiś sposób? Z góry dziękuję za pomoc.
Jeśli napisałem w złym dziale to przepraszam ale nie bardzo wiedziałem gdzie. Przeszukałem internet i rozwiązania nigdzie nie ma więc proszę jeszcze raz o pomoc.
PS> wiem ile jest tych sposobów więc jak ktoś rozwiąże to powiem czy ok ma
- Wooler
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Żaba znajduje się na współrzędnej -5 , ma doskoczyć do 3 więc przeskoczyć 8 pól. Skacze o 1 lub 2 pola więc mamy coś takiego
4x2 pola \(\displaystyle{ 1 sposob}\)
3x2 pola + 2x1 pole \(\displaystyle{ 10 sposobow}\)
2x2 pola + 4x1 pole \(\displaystyle{ 15 sposobow}\)
1x2 pola + 6x1 pole \(\displaystyle{ 7 sposobow}\)
8x1 pole \(\displaystyle{ 1 sposob}\)
\(\displaystyle{ 1+10+15+7+1=34 sposobow}\)
Trochę na szybkiego robiłem i mogłem zgubić rozwiązanie ale czy taka jest odpowiedź?
4x2 pola \(\displaystyle{ 1 sposob}\)
3x2 pola + 2x1 pole \(\displaystyle{ 10 sposobow}\)
2x2 pola + 4x1 pole \(\displaystyle{ 15 sposobow}\)
1x2 pola + 6x1 pole \(\displaystyle{ 7 sposobow}\)
8x1 pole \(\displaystyle{ 1 sposob}\)
\(\displaystyle{ 1+10+15+7+1=34 sposobow}\)
Trochę na szybkiego robiłem i mogłem zgubić rozwiązanie ale czy taka jest odpowiedź?
rozwiązanie ok dobrze wyszło 34 sposoby
ale czy da się tak jakoś matematycznie to zrobić?
ale czy da się tak jakoś matematycznie to zrobić?
- Wooler
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
kombinacje sie kłaniają - pomysle jutro na okienku nad tym. Ale akurat w tym zadaniu to wystarczy metoda graficzna i chwila zastanowienia
Wooler pisze:kombinacje sie kłaniają - pomysle jutro na okienku nad tym. Ale akurat w tym zadaniu to wystarczy metoda graficzna i chwila zastanowienia
jakbyś zrobił to matematycznie byłbym bardzo wdzięczny
- scyth
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Funkcje tworzące przychodzą mi na myśl, ale nie jest to temat na szkołę. W każdym razie za ich pomocą od razu można dostać odpowiedź na pytania tego typu, np. na ile sposobów można zebrać 5 zł za pomocą monet 1zł, 50gr, 20gr, 2gr, 1gr itp. Tutaj mamy pytanie: na ile sposobów można dostać 8 za pomocą sumy liczb 2 i 1. Jest na naszym forum kilka przykładów.
tylko tu 2 może być na każdym miejscu czyli np.
2 1 1 1 1 1 1
1 2 1 1 1 1 1
1 1 2 1 1 1 1
to dało by się jakoś ale nie wypisując jak powyżej?
2 1 1 1 1 1 1
1 2 1 1 1 1 1
1 1 2 1 1 1 1
to dało by się jakoś ale nie wypisując jak powyżej?
- scyth
- Użytkownik

Jeśli będzie chciał i się przyłoży to może zrozumie. A jak nie da rady, to chociaż może przekazać swojej nauczycielce, która twierdzi, że:
housemdt pisze: Pani od matmy mówiła, że matematycznie tego rozwiązać się nie da(tylko wiecie opisując).
dzięki pokaże nauczycielce
a jeszcze moglibyście za pomocą tej funkcji tworzącej rozwiązać to zadanie? ja nie daje rady trudne to jest
a jeszcze moglibyście za pomocą tej funkcji tworzącej rozwiązać to zadanie? ja nie daje rady trudne to jest
- scyth
- Użytkownik

OK, teraz doczytałem i mój błąd - w zadaniu jeszcze kolejność się liczy, w funkcjach tworzących nie. Także zadanie trzeba rozwiązać dwuetapowo, tak, jak zrobił to Wooler. Choć może i jakoś z automatu się da, ale to już by trzeba speca od dyskretnej.
czyli się nie da matematycznie? może ktoś się podejmie tymi kombinacjami czy coś?