Witam! Mam maly klopot poniewaz troszke sie zaplatalem z tymi zadankami i juz sam nie wiem jak to policzyc i czy w ogole rysowac do tego wykres bo szczerze mowiac nie pamietam jak narysowac wykres takiej krzywej. Bardzo prosze o pomoc
Obliczyc objetosc bryly powstalej w skutek obrotu krzywej wokol OX
zad1)
\(\displaystyle{ y=sin x+\frac{1}{cos x}\,\,\,dla\,x\in}\)
zad2)
\(\displaystyle{ y= \sqrt{x}-e^{-\frac{x^{2}}{2}}\,\,\,dla\,x\in}\)
_____
Poprawiłem zapis (na TeX)
[bolo]
obliczyc objetosc bryly
obliczyc objetosc bryly
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2006, o 17:02 przez wojtus4, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Lewap
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
obliczyc objetosc bryly
Żeby rozwiązać te zadania nie są Ci potrzebne wykresy tych funkcji. Ich narysowanie (szczegółowe) to byłoby troszkę roboty, bo trzebaby zbadać ich przebieg zmienności. Wydaje mi się,że w Twoim przypadku wystarczy posłużyć się wzorem
\(\displaystyle{ |V|=\pi\int_a^b f^2(x)dx}\)
-
rafdar
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
obliczyc objetosc bryly
Hej rozwiązałem zadanie 1.
Mnie wyszedł wynik \(\displaystyle{ \pi (\frac{\pi}{8} - \frac { \sqrt{2}}{8}+1)}\).
korzystałem z wzoru który podał Lewap.
Pod \(\displaystyle{ sin^{2}x}\) podstawiłem \(\displaystyle{ \frac{1-cos 2x}{2}}\), natomiast pod \(\displaystyle{ \frac{1}{cos^{2}x}}\) nic nie podstawiłem, potraktowałem to jak całke tablicową z której wychodzi tgx.
PS. niewiem na ile jest to prawidłowy wynik, jaki wyszedł Tobie??
Mnie wyszedł wynik \(\displaystyle{ \pi (\frac{\pi}{8} - \frac { \sqrt{2}}{8}+1)}\).
korzystałem z wzoru który podał Lewap.
Pod \(\displaystyle{ sin^{2}x}\) podstawiłem \(\displaystyle{ \frac{1-cos 2x}{2}}\), natomiast pod \(\displaystyle{ \frac{1}{cos^{2}x}}\) nic nie podstawiłem, potraktowałem to jak całke tablicową z której wychodzi tgx.
PS. niewiem na ile jest to prawidłowy wynik, jaki wyszedł Tobie??