Kuratoryjne Konkursy Matematyczne dla gimnazjalistów 2010/11
- mariolawiki1
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
-
Acros
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
No mi też udało się awansować w mazowieckim 22/24 pkt zawaliłem przy samej odpowiedzi w zadaniu z pracą a już w 4 grudnia mam 2 etap
A i co do teorii Vaxa , żeby nie myśleć o tym co się nie chce to jest w 100 % potwierdzone .
Kangur zeszłoroczny - robiłem zadania i nie mogłem za nic zrozumieć jednego z wiązaniem sznurowadeł i z ich widokiem od spodu( to było w dzień przed kangurem) przez kilka lat tylko raz takie zadanie było i oczywiście na drugi dzień było po raz drugi w historii tylko z deską obwiązaną drutem.
A teraz dzień przed mazowieckimi pomyślałem , że warto by o wydajności sobie przypomnieć i na drugi dzień było i tam 2 pkt straciłem .
A i co do teorii Vaxa , żeby nie myśleć o tym co się nie chce to jest w 100 % potwierdzone .
Kangur zeszłoroczny - robiłem zadania i nie mogłem za nic zrozumieć jednego z wiązaniem sznurowadeł i z ich widokiem od spodu( to było w dzień przed kangurem) przez kilka lat tylko raz takie zadanie było i oczywiście na drugi dzień było po raz drugi w historii tylko z deską obwiązaną drutem.
A teraz dzień przed mazowieckimi pomyślałem , że warto by o wydajności sobie przypomnieć i na drugi dzień było i tam 2 pkt straciłem .
Ostatnio zmieniony 13 lis 2010, o 12:46 przez Acros, łącznie zmieniany 1 raz.
no ja też przeszłam ale teraz mam problem bo n ie moge znaleźć na stronie kuratorium.waw.pl zadań z poprzednich lat. zna ktoś jakąś dobrą strone?
-
Acros
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Na stornie kuratorium nie ma zadań ;/
na tej stronie tylko troszeczkę można znaleźć
Kod: Zaznacz cały
http://www.cauchy.pl/konkursy/index.phpKuratoryjne Konkursy Matematyczne dla gimnazjalistów 2010/11
Niestety w księgarni nie było tej książki "Konkurs matematyczny w gimnazjum Przygotuj się sam! " a na zamówienie dopiero na wtorek-środę będzie
Jak narazie dalej przerabiam tą swoją "koło matematyczne w gimnazjum" Zbigniewa Bobińskiego, Piotra Nodzyńskiego i Mirosława Uscki.
Mam jeszcze jednak parę pytań dotyczących kuratoryjnego:
Jeśli jest np. takie zadanie:
" W poniedziałek cena towaru wzrosła o 10% a w środę obniżono cenę tego towaru o 15%, a w piątek jeszcze raz obniżono o 20% oblicz jak i o ile procent zmieniła się cena towaru w ciągu tego tygodnia?"
to czy trzeba je liczyć na x czy można sobie podstawić liczbę? Czy za podstawienie liczby dają jakiekolwiek punkty/ maxa dają? Zawsze liczyłam na danej liczbie i nikt mi nigdy nie zwracał uwagi i teraz się dowiedziałam, że tak nie wolno Zaczęłam liczyć na x, wychodzi ale wygodniej na liczbach
No i drugie pytanie- jak wygląda sprawa z rozpisywaniem? No bo moja pierwsza nauczycielka nie zwracała na to w ogóle uwagi wystarczyło równanie, jakaś metod, wynik i zaliczała. A teraz mamy taką nauczycielkę której trzeba wszystko dokładnie opisywać, nawet dzielenie przez 2 :/ U mnie z opisywaniem krucho, wolę liczyć w pamięci. Jak trzeba to rozpisuję ale generalnie szkoda mi czasu. A więc czy mogą być takie "skoki myślowe"?
Czy w pierwszym etapie mogą być funkcje? Co jeszcze przerobić z ważniejszych rzeczy?
Jak narazie dalej przerabiam tą swoją "koło matematyczne w gimnazjum" Zbigniewa Bobińskiego, Piotra Nodzyńskiego i Mirosława Uscki.
Mam jeszcze jednak parę pytań dotyczących kuratoryjnego:
Jeśli jest np. takie zadanie:
" W poniedziałek cena towaru wzrosła o 10% a w środę obniżono cenę tego towaru o 15%, a w piątek jeszcze raz obniżono o 20% oblicz jak i o ile procent zmieniła się cena towaru w ciągu tego tygodnia?"
to czy trzeba je liczyć na x czy można sobie podstawić liczbę? Czy za podstawienie liczby dają jakiekolwiek punkty/ maxa dają? Zawsze liczyłam na danej liczbie i nikt mi nigdy nie zwracał uwagi i teraz się dowiedziałam, że tak nie wolno Zaczęłam liczyć na x, wychodzi ale wygodniej na liczbach
No i drugie pytanie- jak wygląda sprawa z rozpisywaniem? No bo moja pierwsza nauczycielka nie zwracała na to w ogóle uwagi wystarczyło równanie, jakaś metod, wynik i zaliczała. A teraz mamy taką nauczycielkę której trzeba wszystko dokładnie opisywać, nawet dzielenie przez 2 :/ U mnie z opisywaniem krucho, wolę liczyć w pamięci. Jak trzeba to rozpisuję ale generalnie szkoda mi czasu. A więc czy mogą być takie "skoki myślowe"?
Czy w pierwszym etapie mogą być funkcje? Co jeszcze przerobić z ważniejszych rzeczy?
- mariolawiki1
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
Prasnaleq, lepiej licz na iksach lub na innych literkach . Opisuj zadania najdokładniej jak się da, gdyż nigdy nie wiesz, czego będzie wymagać nauczyciel sprawdzający. Nie zamartwiaj się, funkcje sobie pomimo wszystko powtórz, przecież w gimnazjum są jedynie liniowe, na pewno na pierwszym etapie nie dadzą jakiś ciężkich przykładów. Pozdrawiam i życzę powodzenia
na konkursie radzę ci też rozpisywać wszystko słownie, wszelkie 'jeżeli, to' i 'ponieważ'. sprawdzający ma wtedy pewność, ze sam wszystko rozumiesz.
skoków myślowych nie rób, na tym zawsze tracisz punkty. ja na przykład w swoim pierwszym etapie za taki 'skok' stracilam najwięcej, dostalam chyba 3/5, chociaz rysunek, wynik i odpowiedz mialam.
powodzenia!
skoków myślowych nie rób, na tym zawsze tracisz punkty. ja na przykład w swoim pierwszym etapie za taki 'skok' stracilam najwięcej, dostalam chyba 3/5, chociaz rysunek, wynik i odpowiedz mialam.
powodzenia!
Dzięki
No to będę musiała zwracać na to uwagę. Funkcję liniową już przerobiłam (w szkole jeszcze do niej nie doszliśmy) i na wszelki wypadek cosinusy i sinusy też. Może się przydadzą. Zerknęłam też na wzór herona i przejrzałam tablice matematyczne Uff mam nadzieję, że będzie dobrze.
No to będę musiała zwracać na to uwagę. Funkcję liniową już przerobiłam (w szkole jeszcze do niej nie doszliśmy) i na wszelki wypadek cosinusy i sinusy też. Może się przydadzą. Zerknęłam też na wzór herona i przejrzałam tablice matematyczne Uff mam nadzieję, że będzie dobrze.
-
halbig95
- Użytkownik

ja będę miała etap szkolny w ten piątek. w tamtym roku trochę poległam i odpadłam w rejonowym, ale w tym roku nie może tak być!
powodzenia wszystkim, którzy mają to jeszcze przed sobą!
powodzenia wszystkim, którzy mają to jeszcze przed sobą!
A ja w zeszłym roku nawet nie wiedziałam, że takie coś jest Miałam zmianę nauczyciela, a nowy nie brał osób na konkursy bo nas "za mało znał". Ostatni rok i muszę się przyłożyć. Naprawdę bardzo mi zależy i dużo trenowałam. Powodzenia wszystkim!-- 18 lis 2010, o 16:32 --Odświeżam trochę
I co jak wam poszło? Tutaj są pytania i odpowiedzi:
... &Itemid=60
Ja co prawda oficjalnych wyników jeszcze nie mam ale raczej się dostałam (uff), wydaje mi się, że było prostsze niż jak oglądałam z poprzednich lat ;]
I co jak wam poszło? Tutaj są pytania i odpowiedzi:
... &Itemid=60
Ja co prawda oficjalnych wyników jeszcze nie mam ale raczej się dostałam (uff), wydaje mi się, że było prostsze niż jak oglądałam z poprzednich lat ;]
-
laurelandilas
- Użytkownik

- Podziękował: 37 razy
Ja do przodu, 34 pkt. Cieli jak ******. Nie wiem dlaczego dostalem tylko jeden punkt w tym z tym iloczynem. Udowodnilem jako iloczyn 3 i szescset cos tam i mi pocieli, a dostalem 1 pkt. Kuratoryjny ssie. Obcieli mi 2 pkt w ostatnim za drobna pomylke przy koncowce, na OMG dostalbym za to 5.
Odemnie ze szkoly przeszly 4 osoby. Pozatym byla afera, ze podpisalem sie na kazdej kartce, tak dla pewnosci. Nie bylo nic w regulaminie, ze nie wolno. Kazali mi to zamazac. W protokole oczywiscie to napisali. Chore.
Odemnie ze szkoly przeszly 4 osoby. Pozatym byla afera, ze podpisalem sie na kazdej kartce, tak dla pewnosci. Nie bylo nic w regulaminie, ze nie wolno. Kazali mi to zamazac. W protokole oczywiscie to napisali. Chore.
- Vax
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
A mógłbyś podać zadania, jak pamiętasz?
Pozdrawiam.
edit// Ok, już nie trzeba, nie zauważyłem, że już je podali
Pozdrawiam.
edit// Ok, już nie trzeba, nie zauważyłem, że już je podali
Uff ja też się dowiedziałam, że przeszłam. No ale właśnie cieli punkty :/ Dyrektorka powiedziała tacie że miałam 32-34 punkty, bo nie sprawdzali dokładnie- a ja sobie 33 jako całkowite minimum obliczyłam. Muszę jutro iść się dopytać gdzie miałam błędy i jakie. Ale ogólnie wymyślenie metod było proste. Jak na razie tylko ja przeszłam. Prace 2 osób będą jeszcze komisyjnie sprawdzane bo im 1 czy 2 punktów brakło.
Cześć jestem nowy na forum ;P też dziś pisałem olimpiade, 32 pkt, masakra a proste to było. Ścięli mi dwa punkty z 4 za to, że w zadaniu ze stronami książki napisałem 89 razy 2 zamiast 90. O jedną stronę się pomyliło ;p. Za to podobało mi się zadanie z tym iloczynem i to ostatnie ;P. A najgłupsze z tą prognozą pogody. A Wy co sądzicie o dzisiejszej olimpiadzie?