Matematyka a studia.

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
MatematycznyT?uk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Matematyka a studia.

Post autor: MatematycznyT?uk »

Witam, za rok się wybieram na studia, nie wiem na jaki dokładnie kierunek ale prawdopodobnie i tak na nim będzie matematyka. I teraz pytanie, chciałbym sobie pomóc i nauczyć się materiału który będzie na studiach. Jakie materiały są "uniwersalne" i znajdę go praktycznie na każdej uczelni? Jakby ktoś mnie nie zrozumiał to podam przykład : Szkoła średnia - logarytmy, czy tam funkcje kwadratowe itp.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Matematyka a studia.

Post autor: Jan Kraszewski »

Jeżeli wybierasz się na matematykę, to nie jestem przekonany, czy przerabianie samodzielnie materiału ze studiów to dobry pomysł. Matematyka na studiach matematycznych jest nieco inna niż "matematyka wyższa użytkowa" na niematematycznych kierunkach ścisłych i będzie zapewne nauczana inaczej niż w materiałach "uniwersalnych".

Raczej potrenowałbym myślenie matematyczne - zajrzyj tutaj:

Kod: Zaznacz cały

http://www.math.uni.wroc.pl/mdm/

JK
MatematycznyT?uk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Matematyka a studia.

Post autor: MatematycznyT?uk »

No ale np. Liczby Zespolone czy Macierze chyba są praktycznie na każdej matematyce ? Jeśli wiem z czym to się je to chyba będzie łatwiej ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Matematyka a studia.

Post autor: Jan Kraszewski »

Może trochę tak, bo nie będzie to dla Ciebie rzecz zupełnie nowa. Natomiast wg mnie różnica pomiędzy studiami a takimi samodzielnymi próbami jest taka, że ucząc się sam na ogół nie widzisz ogólnego kontekstu, który przedstawią Ci na studiach. A to naprawdę robi różnicę.

Dla mnie np. jako dla wykładowcy na pierwszym roku ważniejsze jest, by student umiał myśleć matematycznie niż żeby znał już trochę to, co opowiadam na wykładach.

Ale oczywiście nie zniechęcam Cię do samodzielnego poznawania matematyki wyższej.

JK
ODPOWIEDZ