Napisy na murach kłamią

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
Astronom
Użytkownik
Użytkownik

Napisy na murach kłamią

Post autor: Astronom »

Byłem sobie wczoraj w pięknym mieście Lublinie i przechodząc obok jednego z bloków mieszkaniowych zobaczyłem napis
Napisy na murach kłamią
Oczywiście nic w tym nie byłoby dziwnego, gdyby nie to, że napis ten widnieje właśnie na murze, na którym to grafficiarze wymalowali go

Ci co to pisali na murze są kłamcami czy nie?
Czy napis na murze głosi prawdę czy fałsz?
Paradoks, czy nie?
Awatar użytkownika
diablevert
Użytkownik
Użytkownik

Napisy na murach kłamią

Post autor: diablevert »

Gdzie jest ten napis? Najlepiej jakbyś mógł podać ulicę i numer rzeczonego bloku, chcę sobie zdjęcie przy nim zrobić
A o paradoksie możesz przeczytać tutaj:
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 37 razy

Napisy na murach kłamią

Post autor: max »

Nie, to nie jest paradoks. Zdanie jest dosyć nieprecyzyjne, ale rozpatrując 2 nasuwające się jego znaczenia można dostrzec, że nie jest ono sprzeczne ze samym sobą:

- jeśli sens tego zdania (napisu) jest taki, że każdy napis na murze kłamie, to zdanie jest kłamstwem i nie ma tutaj żadnej sprzeczności (z zaprzeczenie zdania: "wszystkie napisy na murach kłamią" będzie brzmiało: "istnieją napisy na murach które mówią prawdę", co jednak nie wyklucza tego, że ten konkretny napis kłamie)

- jeśli sens tego zdania jest taki, że istnieją napisy na murach, które kłamią, to zdanie jest prawdziwe i też nie ma tutaj żadnej sprzeczności (chyba, że ktoś udowodni, że każdy napis na murze mówi prawdę :D)

Zdanie nie określa samego siebie (tylko wieloelementowy zbiór napisów na murach (hmm, gdyby ten mur był jedynym murem na świecie to mógłby to być jednak paradoks ;))) , więc nie jest paradoksem.
Co innego, gdyby napis głosił:
Ten napis to wierutna bzdura
:)
Albo coś tego pokroju, czyli - gdyby mówił tylko o samym sobie.

Z tego samego względu zdanie przytoczone na polskiej wikipedii, jak i zdanie epimenidesa: 'wszyscy Kreteńczycy to kłamcy' (epimenides również pochodził z Krety) umieszczone na wikipedii anglojęzycznej nie jest paradoksem... w tym drugim przypadku zostało to nawet wskazane na stronie dyskusji artykułu, ale jakoś nikt z tym nic nie zrobił.

ATSD to też jestem ciekaw gdzie to w tym pięknym ;) mieście takie rzeczy można znaleźć...
mirek
Użytkownik
Użytkownik

Napisy na murach kłamią

Post autor: mirek »

A odpowiedź jest prosta! To nie jest zdanie w sensie logiki! Nie można stwierdzić czy prawdda czy fałsz. Inny przykład: "Na przód marsz!"
Awatar użytkownika
diablevert
Użytkownik
Użytkownik

Napisy na murach kłamią

Post autor: diablevert »

To jest w zdanie w sensie logiki, nie rozumiem dlaczego miałoby nim nie być. (mam na myśli "Napisy na murach kłamią.")
ODPOWIEDZ