Studia jednolite czy dwustopniowe?
-
Alex
- Użytkownik

Który rodzaj studiów jest lepszy: jednolite magisterskie czy dwustopniowe?
Ostatnio zmieniony 5 sie 2006, o 18:40 przez Alex, łącznie zmieniany 1 raz.
- Uzo
- Użytkownik

- Podziękował: 94 razy
To oczywiście zależy od Ciebie co planujesz, ale ja jednak jestem za jednolitymi ze względu na to ,ze tutaj piszesz tylko prace magisterska ,czyli nie zawracasz sobie głowy licencjatem
- aikon
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Racja, zgadzam się z MasH'em.
Decydując się na studia dwustopniowe, musisz bronić dwie prace. Poza tym, po zrobieniu licencjatu, będziesz musiała znaleźć sobie uzupełniające studia magisterskie, a z nimi jest problem, bo przeważnie są tylko zaocznie i dosyć drogo. Jak zdecydujesz sie na USM na innej uczelni niż ta, gdzie robiłaś licencjat, to przygotuj się na odrabianie różnic programowych.
Studia dwustopniowe to dobra rzecz jeśli chcesz szybko rozpocząć pracę, masz już jakis papier po 3 latach i możesz zacząć ubiegać sie o jakieś stanowisko, a jednocześnie robić magistra zaocznie.
Jeśli jednak nie myslisz zbytnio o pracy, chcesz najpierw skończyć studia a potem sie martwić, to powinnaś wybrać studia jednolite. Potem bronisz się tylko raz i masz spokój.
Decydując się na studia dwustopniowe, musisz bronić dwie prace. Poza tym, po zrobieniu licencjatu, będziesz musiała znaleźć sobie uzupełniające studia magisterskie, a z nimi jest problem, bo przeważnie są tylko zaocznie i dosyć drogo. Jak zdecydujesz sie na USM na innej uczelni niż ta, gdzie robiłaś licencjat, to przygotuj się na odrabianie różnic programowych.
Studia dwustopniowe to dobra rzecz jeśli chcesz szybko rozpocząć pracę, masz już jakis papier po 3 latach i możesz zacząć ubiegać sie o jakieś stanowisko, a jednocześnie robić magistra zaocznie.
Jeśli jednak nie myslisz zbytnio o pracy, chcesz najpierw skończyć studia a potem sie martwić, to powinnaś wybrać studia jednolite. Potem bronisz się tylko raz i masz spokój.
-
ja_czyli_kluska
- Użytkownik

- Podziękował: 38 razy
yyy...ale z tego co mi wiadomo, w związku z jakimś systemem bolońskim czy coś w tym stylu wszystkie uczelnie (chyba) wprowadzają dwustopniowe studia.
- Comma
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Generalnie mówiło się, że wszędzie mają być studia dwustopniowe, ale wprowadzanie tego w życie jak widać potrafi się mocno rozwlec i pogubić gdzieś po drodze.
-
kasiek
- Użytkownik

Dobry temat... Sama się waham. Ciekawa jestem jak jest np. z programem Erasmus-Sokrates na studiach inż przy napiętym planie zajęć oraz ilości ćwiczeń, labolatoriów, praktyk etc. Ogromnym plusem jest to, że można potem pracować, ale komu potem będzie się chciało robić magistra?