LXII Olimpiada Matematyczna I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
mariolawiki1
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Post autor: mariolawiki1 »

wie ktoś, jaki próg bywa w małopolsce przy przejściu do II etapu?
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

Post autor: Marcinek665 »

W regulaminie jest zapis, że mając dobrze 70% zadań, przechodzi się automatycznie do 2 etapu, czyli 8 zadań i masz pewny 2 etap. A zwykle wystarcza 5-7 zadań. Niżej nie powinno chyba być.
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Post autor: tkrass »

Przepraszam, rzeczywiście w zadaniu 4 jest używana nazwa "liczby naturalne". W takim razie nic Wam nie poradzę, musicie sami zdecydować, jakie liczby rozważać.
LisuBB
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: LisuBB »

Marcinek665 pisze:W regulaminie jest zapis, że mając dobrze 70% zadań, przechodzi się automatycznie do 2 etapu, czyli 8 zadań i masz pewny 2 etap. A zwykle wystarcza 5-7 zadań. Niżej nie powinno chyba być.
8 zadań nie gwarantuje 2 etapu...

Btw, ja już zadania wysłałem i teraz pora uczyć się blefowania na 2etapowych plani.
Panda
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

Post autor: Panda »

Mam nietypowe pytanie.

Wysyłał już ktoś zadania na OM dzień po terminie? Na OI przechodzi co roku (ścigają się kto ostatni wyśle i przejdzie), kolega w OMGu też przeszedł. A w OMie udało się komuś? Słyszał ktoś o czymś takim?

I jeszcze jedno przy okazji - można wysłać zadania w dwóch kopertach, jedna jutro a druga dzisiaj? Nie mam z oczywistych względów czasu szukać, więc byłbym wdzięczny jakby ktoś odpowiedział i na to xD

Pozdro.
kubus1353
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kubus1353 »

LisuBB pisze:
Marcinek665 pisze:W regulaminie jest zapis, że mając dobrze 70% zadań, przechodzi się automatycznie do 2 etapu, czyli 8 zadań i masz pewny 2 etap. A zwykle wystarcza 5-7 zadań. Niżej nie powinno chyba być.
8 zadań nie gwarantuje 2 etapu...

Btw, ja już zadania wysłałem i teraz pora uczyć się blefowania na 2etapowych plani.
ale przecież 2-etapowa geometria jest stosunkowo prosta, nie wiem czemu się większość tego boi...
Awatar użytkownika
mariolawiki1
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Post autor: mariolawiki1 »

rozumiem, że 12 zadań na pewno by gwarantowało przejście
niestety chyba nie dam rady zrobić tych z III serii
zaczęłam się uczyć w lipcu i jestem dopiero na początku drogi
zrobiłam 6 zadań, myślę, że być może zrobię całą II serię, ale dalej? na razie raczej poza moim zasięgiem
trudno! mam jeszcze 3 lata przed sobą na finał i ewentualnie na laureata
pozdrawiam
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: kaszubki »

\(\displaystyle{ 6}\) zadań\(\displaystyle{ > 5}\) zadań\(\displaystyle{ \approx}\)próg.
A poza tym, na resztę zadań masz średnio 1,7 miesiąca, więc w przeliczeniu na rozkminogodziny jest to dużo.
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

Post autor: Marcinek665 »

Nie przesadzajmy, będzie tak jak zawsze - 9/10 osób z tego forum przejdzie do półfinału. A sądzę, że próg będzie oscylował z okolicach 6, 5 zadań tak jak mówił kaszubki.
LisuBB
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: LisuBB »

To zależy jak innym wypadnie ćwierćfinał. 1 kolejka już prawie za nami! Od jutra zapewne będzie można obejrzeć skróty zadań.
Awatar użytkownika
Myrthan
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Myrthan »

mariolawiki1 pisze: zrobiłam 6 zadań, myślę, że być może zrobię całą II serię, ale dalej? na razie raczej poza moim zasięgiem
pozdrawiam
Parę postów temu dostałem reprymendę m.in. za to ile zadań zrobiłem z I serii... ; D
marcinek665 pisze: Nie przesadzajmy, będzie tak jak zawsze - 9/10 osób z tego forum przejdzie do półfinału.
Ciekaw jestem ile obstawiasz na finał ; D, i jak faktycznie będzie... : D
Big ?eb
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Big ?eb »

Zdążyłem dzisiaj wszystko napisać i wysłać, całe szczęście! Jak ja nie lubię tego pisania zadań (ktoś lubi?). W ogóle strasznie mnie jakoś teraz pociągać matma, wcześniej faworyzowałem informatykę... Zobaczymy co z tym zrobię .

mariolawiki1 pisze:rozumiem, że 12 zadań na pewno by gwarantowało przejście
niestety chyba nie dam rady zrobić tych z III serii
zaczęłam się uczyć w lipcu i jestem dopiero na początku drogi
zrobiłam 6 zadań, myślę, że być może zrobię całą II serię, ale dalej? na razie raczej poza moim zasięgiem
pozdrawiam
Według regulaminu jeśli zrobisz 70% punktów, to przechodzisz dalej, bez względu na wszystko. To nam daje 8,4 zadania, czyli dwie pierwsze serie i coś jeszcze. Pomijam to, że chyba nikt nie wierzy w taki wysoki próg. Poza tym chyba o to chodzi, żeby nie każdy zrobił wszystkie zadania.
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Post autor: tkrass »

Moje rozwiązania 1. serii:
Zadanie 1.:    
Zadanie 2.:    
Zadanie 3.:    
Zadanie 4.:    
Awatar użytkownika
adamm
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: adamm »

Jak myślicie ile będą cieli w pierwszym za opuszczenie dowodu tego, że a+b=4 jest jedynym dobrym rozkładem dla liczb wymiernych? 4 punkty?

Czwarte zrobiłem trochę "na piechotę", bo nie wiedziałem specjalnie jak się za nie zabrać.
W lapidarnym skrócie; szukamy zbioru z którego nie jest możliwe wybranie k+1 elementów do zbioru S spełniających warunki zadania. Sprawdziłem jak takie zbiory będą wyglądały dla k=1
\(\displaystyle{ N=\left\{-x _{1},0,x _{1} \right\}}\)
dla k=2
\(\displaystyle{ N=\left\{-x _{2},-x _{1},0,x _{1},x _{2},x _{1}+x _{2},x _{1}-x _{2},-x _{1}-x _{2},x _{2}-x _{1} \right\}}\)
Nagle; ohoho, ale jestem bystry, przecież zbiór N jest właściwie zbiorem k-wyrazowych wariacji z powtórzeniami ze zbioru trójelementowego. Trójelementowego ponieważ każdy x może występować w trzech postaciach; być dodatni, ujemny lub może go nie być wcale. Jednak dobranie do zbioru N jakiegokolwiek elementu \(\displaystyle{ x _{k+1}}\) psuje nasz misterny plan znalezienia zbioru z samymi skuchami.
Dlatego z każdego zbioru \(\displaystyle{ M}\) mającego więcej niż \(\displaystyle{ 3 ^{k}}\) elementów można wybrać zbiór S spełniający warunki zadania.
Może dwa punkty będą .
pawels
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: pawels »

Co do 3. to wystarczy wziąć początek układu współrzędnych w \(\displaystyle{ E}\), tak aby \(\displaystyle{ MN}\) leżał na osi \(\displaystyle{ OY}\), oznaczyć jakoś jedną dwusieczną i jeżeli tylko wiemy jak odbija się punkty względem osi układu współrzędnych i jaki jest wzór na długość odcinka to wychodzi samo w dwóch linijkach
adamm pisze:Nagle; ohoho, ale jestem bystry, przecież zbiór N jest właściwie zbiorem k-wyrazowych wariacji z powtórzeniami ze zbioru trójelementowego.
Napisałeś to tak, że gdybym nie znał zadania długo bym myślał zanim zrozumiałbym o co chodzi Rzeczywiście widać, że z takiego "najbardziej wrednego" zbioru uda się dobrać odpowiedni podzbiór, ale pytanie czy pokazałeś istotnie, że dla każdego innego też jest ok- fakt że usiłowałeś konstruować tak aby się nie udało nie oznacza, że dla każdego mniej odpowiadającego pewnemu wyobrażeniu także zajdzie teza. Można by spróbować jakoś pokazać, że każdy inny przypadek w jakiś sposób degeneruje się do tego, ale nie jest to takie proste. W tej chwili może być to zarówno skrót poprawnego rozwiązania, jak i agitacji polegającej na stwierdzeniu- spróbujmy dobrać obiekt zaprzeczający tezie, a skoro się nie udało to jest ona prawdziwa...

Życzę powodzenia w rozwiązywaniu zadanek z pozostałych serii
ODPOWIEDZ