[rekrutacja 2006] Która politechnika ?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
sheridan
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: sheridan »

yo mam pytanie bo w sumie nigdy nie przywiązywałem do tego wagi na jaką uczelnie pójde ale tera mam dylemat bo dostałem sie na politechnike poznańską i na wojskową akademie techniczną, w obu na elektronike i telekomunikacje i pytanie mam - jak sądzicie co powinienem wybrać? w sumie patrzylem na rankingi to poznań niby wyżej ale jak gadałem z jednym nauczycielem to ciśnie ze zdecydowanie wat... i w sumie nie mam pojęcia :]

[edit] - Poprawiłem temat, proszę nie używać stwierdzeń typu "help" w temacie posta. - Arek
Ostatnio zmieniony 5 sie 2006, o 18:43 przez sheridan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 139 razy

Post autor: `vekan »

Ja bym szedł na WAT
Awatar użytkownika
faustus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: faustus »

Nie znam Politechniki Poznańskiej, ale trochę wiem o WAT. Z Warszawy, idą tam głównie osoby, które nie dostały się na Politechnikę ani Uniwersytet. Raczej bym dlatego nie polecał tej uczelni.
kasiek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kasiek »

Mam podobną "podbramkową" sytuację, tylko waham się pomiędzy Polibudą wrocławską a własnie Watem, kierunek budownictwo... NIe wiem co wybrać... ??:

Jak uważacie lepsze są jednolite studia magisterskie czy 3,5-letnie inzynierskie?

pozdr.
Yrch
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Yrch »

3,5letnie jesli potem masz zamiar jeszcze postudiowa i zrobic magistra. Jesli nie, to polecam 5letnie. Polska to glupi kraj, gdzie mgr jest rzecza obowiazkowa :/
Awatar użytkownika
aikon
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: aikon »

kasiek pisze:Jak uważacie lepsze są jednolite studia magisterskie czy 3,5-letnie inzynierskie?
Zdecydowanie lepiej jednolite 5-letnie. Idąc najpierw na inżynierke a potem mgr, to musisz bronić dwie prace - najpierw inżynierską a potem magisterską. A idąc na jednolite studia, bronisz sie raz i masz mgr inż przed nazwiskiem. :) No a z resztą, po co sie potem pierniczyć i szukać uczelni która oferuje USM (uzupełniające studia magisterskie) w tym kierunku? USM'y głównie są prowadzone zaocznie, wiec jeśli chcesz szybko zacząć pracę to ok. A jeśli chcesz postudiować 5 lat dziennie to bierz jednolite.

A jeśli chodzi o uczelnie... no ja jestem mało obiektywny, ale polecam PWr. :D
kasiek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kasiek »

Chyba się przekonałam do Wrocka aikon
Dzwoniłam dziś do Poznania:
by pójśc potem na mgr pisze się egzamin, ważna jest ocena z pracy inzynierskiej i oceny ze studiów, gdyż robią oni normalną rekrutację. Z tym, że studenci PP maja pierwszeństwo. Ogólnie człowiek (do Spraw Nauczania) powiedział, że oni jeszcze nie mogą ocenić, ile miejsc będą robić na mgr, ogólnie mało wiedzą na teraz...My byśmy byli pierwszym rocznikiem na inż 3,5-letnich.
pozdrawiam wszystkich studentów z PWR
Awatar użytkownika
Shvia
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: Shvia »

Kasiek, mi się zdaje, że wszędzie takie wymagania są (w sensie, że egzamin na USM i ważna ocena z pracy inżynierskiej). Jeśli zależy Ci na wiedzy, bałabym się raczej tego, że na studiach inżynierskich może być zdecydowanie niższy poziom niż na magisterskich. Poza tym, mam jednak wrażenie, iż studentów z inżynierki traktuje się czasem hm... gorzej.

Jeśli masz możliwość i chęci - startuj na 5-letnie.
Zablokowany