LXII Olimpiada Matematyczna I etap
-
Luxxar
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Siema chciałbym zapytac o zadanie 4 ,ale tylko w kwestii technicznej.
\(\displaystyle{ A,B\subseteq S}\) to znaczy że jeśli np.\(\displaystyle{ S={1,2}}\), to\(\displaystyle{ A}\) może być puste a \(\displaystyle{ B}\) zawierać tylko 1 ?
\(\displaystyle{ A,B\subseteq S}\) to znaczy że jeśli np.\(\displaystyle{ S={1,2}}\), to\(\displaystyle{ A}\) może być puste a \(\displaystyle{ B}\) zawierać tylko 1 ?
- tkrass
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Definicja zawierania się zbiorów jest ogólnie dostępna i jest z pewnością w programie liceum, więc raczej nie powinieneś o to pytać.
- johnny
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
SaxoN pisze:Ależ Pani chyba nie chce powiedzieć, że wzięła to na poważnie? Każdy może czasem żartować... Proszę pozdrowić Teodorka ^^Mama Jerza pisze:Jeśli chcesz drugi etap przejść na blefach, to powodzenia kazda praca jest milion razy sprawdzana ^^
Lepiej porobić zadania.
głupie te matematyczne żarty, ja nie mogę.....
tak, tak i ja do pozdrowień dla Teodorka się dołączam
-
Luxxar
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Chce się upewnić , wydaje mi się że pytanie nie jest wymagające i nie wymaga dużego nakładu czasu.tkrass pisze:Definicja zawierania się zbiorów jest ogólnie dostępna i jest z pewnością w programie liceum, więc raczej nie powinieneś o to pytać.
Wystarczyła by odpowiedź TAK/NIE , jednak Ty oczywiście musiałeś odpowiedzieć wymijająco..
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
Wydaje mi się, że szybko można znaleźć odpowiedź w internecie. Jednak ty, oczywiście, musiałeś zadać pytanie na forum.
-
dervan
- Użytkownik

Na Twoje pytanie odpowiedź była zawarta w odpowiedzi na moje pierwsze pytanie o znak \(\displaystyle{ \subseteq}\)
P.S Chyba nie zdążę rozwiązać tego dla poprawionych założeń ;( Raczej marne szanse na chociaż 2 punkty, więc jak myślicie, jest sens się kompromitować?
P.S Chyba nie zdążę rozwiązać tego dla poprawionych założeń ;( Raczej marne szanse na chociaż 2 punkty, więc jak myślicie, jest sens się kompromitować?
-
Roaster
- Użytkownik

- Podziękował: 25 razy
Panowie, gdzie zapisać numer zadania na kartce? W lewym górnym rogu daję dane swoje i szkoły, a numer zadania? Na środku czy też tam w róg je dać? Bo nie mogę w regulaminie znaleźć.
- smigol
- Użytkownik

W widocznym miejscu ;d
Przeżywacie tak spisywanie tych rozwiązań, a szczerze mówiąc, to wątpię, żeby sprawdzający nie sprawdzili jakiejś pracy, która jest napisana dwustronnie, albo nazwa szkoły jest w prawym górnym rogu.
(ale może lepiej mi nie wierzcie, bo potem będzie na mnie jak ktoś nie przeszedł ;d)
Przeżywacie tak spisywanie tych rozwiązań, a szczerze mówiąc, to wątpię, żeby sprawdzający nie sprawdzili jakiejś pracy, która jest napisana dwustronnie, albo nazwa szkoły jest w prawym górnym rogu.
(ale może lepiej mi nie wierzcie, bo potem będzie na mnie jak ktoś nie przeszedł ;d)
-
dervan
- Użytkownik

A czy jak wyślę zadanie rano, po czym po południu mnie oświeci, jak zrobić z prawidłowym rozwiazaniem, mogę to dosłać "poprawkę", czy niespecjalnie?:D
- smigol
- Użytkownik

Zawsze możesz wysłać zaraz przed zamknięciem poczty (w szczególności w większych miastach są poczty całodobowe, więc możesz wysłać o 23:59 upewniając się, że jeszcze nie zmieni daty stempla) myśląc do ostatniej chwili. Ja w zeszłym roku pisałem rozwiązanie stereometrii na poczcie (tak, wiem, że była prosta ;d).
-
dervan
- Użytkownik

ehh, wy o wszystkich zadaniach z OMu mówiecie że są proste a ja mam z nimi niemałe problemy Chyba że to kwestia podejścia do nich "z biegu"(tj. bez przygotowań).
-
Kimon
- Użytkownik

Wątpie w to żeby łatwym zadaniem można było nazwać takie nad którym kminiło się kilka dni, nawet jeśli wysiłek został zwieńczony sukcesem.smigol pisze:Każde zadanie jest proste jeśli się je umie rozwiązać.
-
dervan
- Użytkownik

Tak przy okazji to ja się spytam jak wspominacie swój "pierwszy raz" z OM? MIeliście od razu jakieś sukcesy? jak się przygotowywaliście?