Czy promieniowanie, którego kwanty maja energię x należą do obszaru światła widzialnego?
nie chce rozwiazania, chce wytlumaczenia co jak i dlaczego tak sie dzieje.
kwanty a swiatlo widzialne
-
Relosu
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
x jest niewiadoma, jest tam pewna konkretna wartosc ale jak juz napisalem ja nie chce miec gotowego rozwiazania tylko zeby mi ktos wytlumaczyl jak to zrobic i dlaczego tak a nie inaczej. Jak chcesz koniecznie dana wielkosc niech bd \(\displaystyle{ 5\cdot 10^{-19}J}\).
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2010, o 19:16 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz znaczników[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz znaczników
-
Crizz
- Użytkownik

- Podziękował: 12 razy
OK, w takim razie masz wzór, który wiąże foton o danej energii z częstotliwością fali: \(\displaystyle{ E=h \nu}\), gdzie \(\displaystyle{ h}\) to stała Plancka. Masz zatem:
\(\displaystyle{ x=h\nu}\)
\(\displaystyle{ \nu=\frac{x}{h}}\)
i o ile otrzymana częstotliwość \(\displaystyle{ \nu}\) należy do przedziału światła widzialnego, odpowiedź na postawione pytanie jest pozytywna.
\(\displaystyle{ x=h\nu}\)
\(\displaystyle{ \nu=\frac{x}{h}}\)
i o ile otrzymana częstotliwość \(\displaystyle{ \nu}\) należy do przedziału światła widzialnego, odpowiedź na postawione pytanie jest pozytywna.
-
Relosu
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
dziekuje bardzo, o wiele latwiej mi jak ktos wytlumaczy niz da gotowe rozwiazanie. Dzieki jeszcze raz.