Jaka matematyka na mechatronice?
- josep6
- Użytkownik

- Podziękował: 38 razy
Od października zacznę studiować na kierunku mechatronika. Może ktoś się orientuje jaki poziom matematyki jest na takim kierunku, jakich rzeczy będę się uczył? Słyszałem, że poziom jest dużo wyższy niż w szkole średniej (no wiadomo w końcu to kierunek techniczny) i jeśli ktoś wie coś więcej na ten temat to czekam na Wasze odp
-
silvaran
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
Jeszcze napisz na jakiej uczelni będziesz studiować, wbrew pozorom to też ma znaczenie na poziom nauczania
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Czy wyższy... po prostu będą nowe rzeczy. Wszystko do opanowania przy poświęcaniu choć odrobiny czasu + chodzenie na wykłady & ćwiczenia.Słyszałem, że poziom jest dużo wyższy niż w szkole średniej
Materiał raczej standardowy: Krysicki Włodarski Tom I + II (chociaż nie kojarzę co jest w drugim, więc może nie cały )
Jakieś podstawy algebry i jakieś pierdoły.
Pozdrawiam.
-
Gromo
- Użytkownik

Na pewno bedziesz mial 2 nowe dziedziny, analize matematyczna i algebre z geometra, oba wiadomo na poziomie sporo wyzszym od szkolnego.
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
nie jest raczej powalająco wyższy, w końcu to kierunek technicznySłyszałem, że poziom jest dużo wyższy niż w szkole średniej (no wiadomo w końcu to kierunek techniczny)
Mechatronika to taka bardzo upośledzona wersja automatyki. Studiują to głównie ludzie z maturą z wosu albo geografii i dają sobie rade.
- josep6
- Użytkownik

Dzięki za odp
Idę na UKW w Bydgoszczysilvaran pisze:Jeszcze napisz na jakiej uczelni będziesz studiować, wbrew pozorom to też ma znaczenie na poziom nauczania
No to mnie pocieszyłeś, zdawałem matmę i fizę i jakoś poszłoDamian09 pisze:Mechatronika to taka bardzo upośledzona wersja automatyki. Studiują to głównie ludzie z maturą z wosu albo geografii i dają sobie rade.
Dzięki za taki konkret jakbyście mogli jeszcze podać jakieś tytuły to będę wdzięczny.miki999 pisze:Materiał raczej standardowy: Krysicki Włodarski Tom I + II
- Althorion
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Do czego? Z analizy jeszcze Rachunek różniczkowy i całkowy Fichtenholza jest przyjemny. Z algebry natomiast polecam Wstęp do algebry Kostrikina. Topologii chyba nie będziesz miał?
- josep6
- Użytkownik

Ogólnie jakieś tytuły z tych wymienionych działów takie, które mogą mi się przydać.Althorion pisze:Do czego?
Raczej nie.Althorion pisze:Topologii chyba nie będziesz miał?
- argv
- Użytkownik

- Podziękował: 51 razy
Plan w necie
Matematyka 1 i 2 w standardowych ilościach (2x 30+30).
Mi się do takiego programu najlepiej uczyło (zadania) z:
- Krysicki/Włodarski na rozgrzewkę zgodnie z sugestiami powyżej
- Analiza: Gewert/Skoczylas cała seria obowiązkowo + książeczki "Biblioteczka opracowań matematycznych" - mnóstwo zadań z rozwiązaniami krok po kroku (całki, rr, szeregi, granice itd), doskonałe do samodzielnej nauki, bardzo mi pomogły
- Algebra: Algebra liniowa w zadaniach Rutkowskiego PWN (dużo zadań rozwiązywanych wręcz krok po kroku, dobre do samodzielnej nauki), Gewert/Skoczylas + skrypty Koźniewkiego z UW.Fajny jest też ten skrypcik:
- To forum
Kostrikina mocno odradzam - wyśmieciłem go niedawno po 6 latach stania na półce - książka dobra (być może) dla matematyków, zupełnie nieprzydatna na polibudzie. Z Fichtencholtzem też bym się wstrzymał bo czeka Cię głównie dużo liczenia, a w powyższych książkach teoria jest wystarczająca.
Matematyka 1 i 2 w standardowych ilościach (2x 30+30).
Mi się do takiego programu najlepiej uczyło (zadania) z:
- Krysicki/Włodarski na rozgrzewkę zgodnie z sugestiami powyżej
- Analiza: Gewert/Skoczylas cała seria obowiązkowo + książeczki "Biblioteczka opracowań matematycznych" - mnóstwo zadań z rozwiązaniami krok po kroku (całki, rr, szeregi, granice itd), doskonałe do samodzielnej nauki, bardzo mi pomogły
- Algebra: Algebra liniowa w zadaniach Rutkowskiego PWN (dużo zadań rozwiązywanych wręcz krok po kroku, dobre do samodzielnej nauki), Gewert/Skoczylas + skrypty Koźniewkiego z UW.Fajny jest też ten skrypcik:
- To forum
Kostrikina mocno odradzam - wyśmieciłem go niedawno po 6 latach stania na półce - książka dobra (być może) dla matematyków, zupełnie nieprzydatna na polibudzie. Z Fichtencholtzem też bym się wstrzymał bo czeka Cię głównie dużo liczenia, a w powyższych książkach teoria jest wystarczająca.