I rok mat. przydatny do poprawki matury
-
eeeximius
- Użytkownik

Witam.
W tym roku zaczynam naukę na PG na kierunku matematyka. nie dostalam się ani na geodezje, ani na budo. Wiem, że na AGH trwa trzeci nabór na geodezję, ale przeliczając swoje punkty wiem, że nie mam szans.
Mam zamiar poprawiać maturę w przyszłym roku i: albo przenieść się na geodezję albo wziąć ją jako drugi kierunek (pewnie nie dam rady, ale ot takie mętne plany).
Wiem, że większość forumowiczów studiuje na południu, ale może plany studiów nie różnią się tak bardzo... czy na pierwszym roku matmy są takie przedmioty, które choć trochę pomogą mi się przygotować lub co nieco przypomnieć do matury?
W tym roku zaczynam naukę na PG na kierunku matematyka. nie dostalam się ani na geodezje, ani na budo. Wiem, że na AGH trwa trzeci nabór na geodezję, ale przeliczając swoje punkty wiem, że nie mam szans.
Mam zamiar poprawiać maturę w przyszłym roku i: albo przenieść się na geodezję albo wziąć ją jako drugi kierunek (pewnie nie dam rady, ale ot takie mętne plany).
Wiem, że większość forumowiczów studiuje na południu, ale może plany studiów nie różnią się tak bardzo... czy na pierwszym roku matmy są takie przedmioty, które choć trochę pomogą mi się przygotować lub co nieco przypomnieć do matury?
- Inkwizytor
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Czy uważasz że poziom jakichkolwiek studiów o kierunku: matematyka może być niższy od matury? ja bym w takim razie omijał taką uczelnię z daleka.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Natomiast ja nie liczyłbym na to, że ktoś będzie rozwiązywał zadania maturalne...
JK
JK
- Inkwizytor
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Mi chodziło bardziej o to, że nie wyobrażam sobie by ktoś poradził sobie* z pierwszym rokiem studiów matematycznych, a potem miał problem z poziomem maturalnym, niezależnie od tego jaki materiał robił na studiach (w porównaniu do "szerokiej" palety zadań maturalnych)
* - "poradził sobie" = coś więcej niż zaliczenie przedmiotu poprzez poprawkę poprawki, "rozbójnika", komisa etc.
* - "poradził sobie" = coś więcej niż zaliczenie przedmiotu poprzez poprawkę poprawki, "rozbójnika", komisa etc.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Wiem, że o to Ci chodziło (i zgadzam się z tym w zupełności), natomiast nie jestem pewny, jakie wyobrażenia na ten temat ma eeximius...Inkwizytor pisze:Mi chodziło bardziej o to, że nie wyobrażam sobie by ktoś poradził sobie* z pierwszym rokiem studiów matematycznych, a potem miał problem z poziomem maturalnym, niezależnie od tego jaki materiał robił na studiach (w porównaniu do "szerokiej" palety zadań maturalnych)
JK
-
eeeximius
- Użytkownik

Idzie mi o to, ze matematyka ma dosyć sporo działów... Wiem, że na wykładach nie beda tłumaczone arkusze maturalne Tylko czy wiedza, którą zdobędę na uczelni będzie z podobnego zakresu co matura. Kurde.. nie wiem, czy do dobrze wytłumaczyłam xD
- Althorion
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Nie, nie będzie. Byłoby to co najmniej bezsensowne, na uczelni wyższej robić cokolwiek, co byłoby na poziomie maturalnym...
- Cr453r
- Użytkownik

Ale koledze nie chodzi o to czy poziom bedzie maturalny tylko czy wiedza którą zdobędzie: teoria wzory itd. bedzie przydatna jakby chciał poprawić mature z matematyki. W sumie tez mnie to nawet interesuje
-
Jan Kraszewski
- Administrator

To trudno powiedzieć. Jak trafi na dobrą uczelnię, to ma szansę nauczyć się myśleć matematycznie, a to zawsze pomaga, podobnie jak szersza perspektywa, którą zdobywa się na studiach.
Natomiast byłbym ostrożny z zapewnianiem, że takie studia zagwarantują bardo dobry wynik na maturze - tu jednak nie ma automatyzmu.
JK
Natomiast byłbym ostrożny z zapewnianiem, że takie studia zagwarantują bardo dobry wynik na maturze - tu jednak nie ma automatyzmu.
JK
-
eeeximius
- Użytkownik

O. o. o.! Dokładnie o to mi chodziło..! I nie koledze, tylko koleżanceCr453r pisze:Ale koledze nie chodzi o to czy poziom bedzie maturalny tylko czy wiedza którą zdobędzie: teoria wzory itd. bedzie przydatna jakby chciał poprawić mature z matematyki.
JK ja nie liczę, że PG zapewni mi 100% na maturze, bo oczywiście będę musiała się we własnym zakresie przygotowywać, ale miło by było, gdyby zajęcia choć troszkę mi pomogły ; )
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Myślę, że mogą Ci pomóc w tym zakresie, w jakim napisałem. Na wszelki wypadek jednak nie trać kontaktu z zadaniami maturalnymi.
JK
JK
-
owen1011
- Użytkownik

- Podziękował: 230 razy
ja powatpiewam, co prawda nie studiuje matmy tylko informatyke...
ale matura to schematy, pelne zadan z planimetri, geometri analitycznej, stereometri, czy coraz bardziej scudowanych podstaw analizy
na studiach na matmie na moje oko nie bedzie na I roku slowa na temat stereomtetri, przy algebrze cos z geometri na plaszczyznie - ale napewno malo przydatnego pod mature
na analizie na poczatek granice (moze jakies szybkie przypomnienie rownania/wartosc bezwzgledna/trygonometria itd. - ale gora przez tydzien), poznie pochodne, calki... - a tego nie ma na maturze)
wiec jesli bnedziesz "miala szczescie" to jakis pierwszy tydzien analizy bedzie Ci przydatny pod mature, a pozniej juz nic wiecej...
po roku studiow, bedziesz na pewno w znacznie znacznie znacznie... gorszej "maturalnej formie" niz teraz...
inna sprawa jezeli regularnie bedziesz robic arkusze maturalne, ale czy jest sens, laczyc to ze studiami, zamiast nie wiem pobawic sie troche w wolnym czasie, czy pouczyc sie czegos dla poszerzenia wiedzy, czegos takiego co bylo wspomnaine na uczelni, a Cie interesuje... bo same studia to tez troche malo, by miec realna i wartosciwa wiedze... - ale to juz temat na inny watek
ale matura to schematy, pelne zadan z planimetri, geometri analitycznej, stereometri, czy coraz bardziej scudowanych podstaw analizy
na studiach na matmie na moje oko nie bedzie na I roku slowa na temat stereomtetri, przy algebrze cos z geometri na plaszczyznie - ale napewno malo przydatnego pod mature
na analizie na poczatek granice (moze jakies szybkie przypomnienie rownania/wartosc bezwzgledna/trygonometria itd. - ale gora przez tydzien), poznie pochodne, calki... - a tego nie ma na maturze)
wiec jesli bnedziesz "miala szczescie" to jakis pierwszy tydzien analizy bedzie Ci przydatny pod mature, a pozniej juz nic wiecej...
po roku studiow, bedziesz na pewno w znacznie znacznie znacznie... gorszej "maturalnej formie" niz teraz...
inna sprawa jezeli regularnie bedziesz robic arkusze maturalne, ale czy jest sens, laczyc to ze studiami, zamiast nie wiem pobawic sie troche w wolnym czasie, czy pouczyc sie czegos dla poszerzenia wiedzy, czegos takiego co bylo wspomnaine na uczelni, a Cie interesuje... bo same studia to tez troche malo, by miec realna i wartosciwa wiedze... - ale to juz temat na inny watek