Jak nauczyć się matematyki (ponownie) ?

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
nerdy

Post autor: nerdy »

Dzień dobry,

Mam pewien dość poważny problem który dotyczy matematyki. Mianowicie potrzebuję się jej nauczyć na poziomie uniwersyteckim . Bardzo interesuje się fizyką (głównie kosmologią) i wiedza ta pomogłaby mi w rozwijaniu mojego zainteresowania i niejako pomogła również w rozwoju kariery zawodowej. Niestety matematyka to była zawsze moja pięta Achillesowa.

Z wykształcenia jestem informatykiem - z informatyków niematematycznych. Moja historia wygląda tak: w podstawówce do około 8 klasy bardzo lubiłem matematykę, miałem dobre oceny, startowałem nawet w olimpiadach. Niestety liceum i studia przebyłem jako typowy licealista niezbyt lubiący te przedmioty (wg. mnie jest to wina nauczycieli). Teraz chciałbym nadrobić zaległości. Zalezy mi na tym, aby kompleksowo powtórzyć cały materiał matematyki od szkoły podstawowej do matematyki na poziomie uczelni wyższych. Nie ukrywam, że w chwili obecnej prawie wszystko już zapomniałem i mam nawet czasem problem z policzeniem prostych równań.

Niestety zupełnie nie wiem jak sie za to zabrać. Jedyne co mi przyszło do głowy to kupić podręczniki i jeden za drugim je przerabiać. Zastanawiam się tylko czy ma to sens ? I od jakiego podręcznika powinienem zacząć?

Czy jest gdzieś spisany w formie przyjaznej cały program nauczania matematyki w Polskim szkolnictwie (również wyższym) ? Co byście radzili.

Wiem, że moje pytanie może brzmieć trochę śmiesznie. Liczę jednak na zrozumiemie. Chcę się pozbyć ciężaru nieznajomości matematyki.
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

Z wykształcenia jestem informatykiem - z informatyków niematematycznych.
A są tacy jeszcze? Na informatyce jest chyba wszędzie matematyka( i to nie w małej ilości ). Spało się na wykładach?
Niestety zupełnie nie wiem jak sie za to zabrać. Jedyne co mi przyszło do głowy to kupić podręczniki i jeden za drugim je przerabiać. Zastanawiam się tylko czy ma to sens ?
Ma sens. Innej metody nie ma. Krok po kroku powtarzaj sobie działy w których masz braki. Inaczej będziesz ciągle do nich wracał.
I od jakiego podręcznika powinienem zacząć?
Analiza Matematyczna W Zadaniach - Krysicki, Włodarski
To do wyrobienia sobie narzędzi.
A podstawy to dowolna książka z liceum ( może być Operon)
Czy jest gdzieś spisany w formie przyjaznej cały program nauczania matematyki w Polskim szkolnictwie (również wyższym) ? Co byście radzili.
Wymagania maturalne +sylabus uczelni wyższej.
michalchoromanski
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: michalchoromanski »

Proponuję kupić sobie książki do matury z matematyki nie pamiętam autora żółta i zielona okładka - tam są zadania wraz z rozwiązaniami. Poświęcając codziennie 2-3 godzinki można w 10 miesięcy przerobić dwie książki a to porządna podkładka pod matematykę z zakresu studiów.
Swoją drogą jak można być niematematycznym informatykiem?
ODPOWIEDZ