Witam proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego przykładu.
Rozwinąć w szereg fouriera funkcję opisaną na wykresie:
Z wykresu wyszło mi, że \(\displaystyle{ b=1}\) natomiast \(\displaystyle{ a=-\frac{1}{2}}\)
Jak dalej postępować ?? Bardzo pomocny byłby dla mnie wzór/przykład rozwiązania, na którym mogłabym zrozumieć całość.
Rozwinąć w szereg fouriera funkcję opisaną na wykresie
-
BettyBoo
- Użytkownik

Rozwinąć w szereg fouriera funkcję opisaną na wykresie
Podaną funkcję musisz "rozszerzyć" okresowo na \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\). Jeśli nie ma żadnych wymagań odnośnie sposobu rozszerzania, to w tym zadaniu - ze względu na wygląd (wykres) tej funkcji - najłatwiej będzie Ci z tego zrobić funkcję parzystą (to oznacza mniej liczenia współczynników). Wobec tego tworzysz najprostszą możliwą funkcję, która "zawiera" w sobie tą podaną (tzn pokrywa się z nią) i ponadto jest parzysta i okresowa. Nawet nie musisz zapisywać wzoru tej nowej funkcji - wystarczy skorzystać z gotowego wzoru na współczynniki szeregu Fouriera dla funkcji parzystej (a proste całki chyba umiesz liczyć?). To, co otrzymasz, ograniczone do Twojego przedziału, będzie szukanym szeregiem Fouriera.
Nie wiem czego nie wiesz - jeśli nie odpowiedziałam na Twoje pytanie, to zadaj je bardziej konkretnie.
A najlepiej pokaż co już wymyśliłeś.
Pozdrawiam.
Nie wiem czego nie wiesz - jeśli nie odpowiedziałam na Twoje pytanie, to zadaj je bardziej konkretnie.
A najlepiej pokaż co już wymyśliłeś.
Pozdrawiam.