Ilość nauki na studiach matematycznych
Interesują mnie wszelkiego rodzaju informacje dotyczące czasu jaki trzeba poświęcić na naukę podczas studiów matematycznych ( obowiązkowe zajęcia + "nauka w domu" ). Zakładamy, że mamy do czynienia ze statystycznym przypadkiem ( średnio utalentowany student, osiąga średnie wyniki ). Byłbym również wdzięczny za zaznaczenie, o jakim "roku" mowa ( np. podobno na na I,II jest znacznie więcej pracy niż na V ).
-
miodzio1988
No ja jestem średnio utalentowany, ale wyniki mam rewelacyjne.( średnio utalentowany student
, osiąga średnie wyniki ).
Teraz będzie 3 rok matematyki na PW. Czyli opowiem jak to było na drugim roku. Jak zapytasz o pierwszy to też opowiem.
Poniedziałek : 4 h zajęć
Wtorek: 8 h zajęć
Środa : 8 h zajęć
Czwartek 8 h zajęć
Piątek : wolne (wszystkie humany, w-f, języki przerzuciłem sobie na inne dni i tych przedmiotów nie wliczam jako godziny nauki)
Ogólnie tydzień wyglądał tak. W poniedziałek szedłem na zajęcia. Wracałem. Szedłem spać. Po 3-4 godzinach wstawałem i nauka. 3-4 godziny nauki ( nie tak, że siedzę i kuję tylko dla przyjemności sobie stukam zadanka ) , robiąc materiał na wtorek, środę. Wieczór to albo friendsy z Tomkiem albo piwko ze znajomymi.
Reszta dni ( bez czwartku ) tak samo tylko mniej snu. Czwartek wyjazd do mojego do mojego miasta. Piątek , sobota niedziela to praca, korki, forum i wkurzanie ludzi i spotkania z dziewczyną jeśli był kolos w danym tygodniu to więcej godzin się uczyłem (mniej spałem ). Około 5 h nauki. (też na totalnym luzaka z przerwami na odwalanie głupot )Oczywiście w weekendy robiłem też projekty...
W trakcie sesji inaczej to wyglądało. I lepiej nie pytaj jak
Pytam przy założeniu, że istotnie różnił się od drugiego.Jak zapytasz o pierwszy to też opowiem.
Orientujesz się też może jak sprawy wyglądały u Twoich znajomych z roku?
-
miodzio1988
Oczywiście. Jak zadasz pytanie konkretne to na nie odpowiem.Orientujesz się też może jak sprawy wyglądały u Twoich znajomych z roku?
Na pierwszym roku siedziałem całe 5 dni w Wawie. Projektów nie miałem i zacząłem się uczyć jakoś miesiąc przed sesją. I wszystko zdałem. Nauka na tej samej zasadzie co na drugim roku tylko mniej godzin
Analogiczne do tego z pierwszego posta. Zakładam, że Twoi znajomi z roku ilość zajęć mieli zbliżoną do Twojej, pytam więc ile czasu tygodniowo poświęcali na samodzielną naukę aby zaliczyć semestr na X poziomie.Oczywiście. Jak zadasz pytanie konkretne to na nie odpowiem.
-
Kamil_B
- Użytkownik

To może jeszcze ja dorzucę parę słów komentarza
Ja jestem przeciętny, jak nie poniżej przeciętnej, ale wyniki całkiem ok.
Teraz idę na 3. rok na matmie PWr.
U mnie raczej im dalej w las, tym trudniej. Na 2. roku miałem zdecydowanie więcej nauki niż na pierwszym. Poza tym miałem wolne czwartki i piątki ( poza 2h języka obcego) , więc zazwyczaj w te dni uczyłem sie nieco więcej. Ponadto dużo też zależało od nastroju/ chęci - gdy nie mialem ochoty, to się nie zmuszałem, bo i tak wielkiego pozytku by z tego nie było.
Tak ogólnie to raczej systematycznie przygotowywałem się do ćwiczeń, choć nie była to zawsze jakaś wymierzona dokładnie ilośc godzin ( 2-3h zazwyczaj). Przed kolokwiami/sesją nauki było więcej.
Ja jestem przeciętny, jak nie poniżej przeciętnej, ale wyniki całkiem ok.
Teraz idę na 3. rok na matmie PWr.
U mnie raczej im dalej w las, tym trudniej. Na 2. roku miałem zdecydowanie więcej nauki niż na pierwszym. Poza tym miałem wolne czwartki i piątki ( poza 2h języka obcego) , więc zazwyczaj w te dni uczyłem sie nieco więcej. Ponadto dużo też zależało od nastroju/ chęci - gdy nie mialem ochoty, to się nie zmuszałem, bo i tak wielkiego pozytku by z tego nie było.
Tak ogólnie to raczej systematycznie przygotowywałem się do ćwiczeń, choć nie była to zawsze jakaś wymierzona dokładnie ilośc godzin ( 2-3h zazwyczaj). Przed kolokwiami/sesją nauki było więcej.
Mógłbyś wspomnieć o ilości godzin obowiązkowych zajęć w typowym tygodniu?
-
Kamil_B
- Użytkownik

To zależy od semestru. Na 4. semestrze było to bodajże 18h (+4h języka obcego), na 3. semestrze 20h. Wcześniej też około 20 h (+ język obcy i w-f).
-
miodzio1988
Ilość godzin na zajęciach taka sama tylko rozkład inny. Bo większość wolało mieć zajęcia w piątek.. Zakładam, że Twoi znajomi z roku ilość zajęć mieli zbliżoną do Twojej, pytam więc ile czasu tygodniowo poświęcali na samodzielną naukę aby zaliczyć semestr na X poziomie.
No to przykłady 4 kolegów niech będą.
Marek:
W plecy ma 8 przedmiotów. Uczył się codziennie po 3-4 godziny. Niby dużo, ale uczył się z dziewczyną Izą i to chyba był powód kiepskich wyników. A Iza ( też z naszego wydziału) miała jeszcze więcej przedmiotów w plecy.
Kuba:
uczył się tylko w weekendy i na wejściówki. Wejściówka to 40 minut nauki. W weekendy po 8 godzin. Tylko 1 przedmiot miał w plecy.
Mariusz:
Codziennie po 6 godzin nauki. 3 przedmioty w plecy.
Tomek( 3 rok):
Uczył się codziennie po godzinkę wszystkich przedmiotów i po 3-4 godziny jednego przedmiotu , który mu się najbardziej podobał (pstwo ). Pstwo zdał pięknie. Resztę raczej nie. Kilka przedmiotów jedynie zaliczył
- Cr453r
- Użytkownik

ilość zajęć możesz znaleźć na stronie wydziału danej uczelni. Ja u siebie na Uniwersytecie Gdańskim mam całą rozpiskę zajęć i ile godzin w danym semestrze.
Podoba mi sie pomysł przerzucenia wszystkich zajęć tak aby mieć piątek wolny na pierwszym roku raczej mi sie nie uda ale na drugim jakby sie udało to fajnie by było
Podoba mi sie pomysł przerzucenia wszystkich zajęć tak aby mieć piątek wolny na pierwszym roku raczej mi sie nie uda ale na drugim jakby sie udało to fajnie by było
- Arst
- Użytkownik

- Podziękował: 82 razy
Opis tych ludzi idealnie pasuje do jakiejś kroniki kryminalnej tudzież nekrologumiodzio1988 pisze:Marek:
W plecy ma 8 przedmiotów. Uczył się codziennie po 3-4 godziny. Niby dużo, ale uczył się z dziewczyną Izą i to chyba był powód kiepskich wyników. A Iza ( też z naszego wydziału) miała jeszcze więcej przedmiotów w plecy.
Kuba:
uczył się tylko w weekendy i na wejściówki. Wejściówka to 40 minut nauki. W weekendy po 8 godzin. Tylko 1 przedmiot miał w plecy.
Mariusz:
Codziennie po 6 godzin nauki. 3 przedmioty w plecy.
Tomek( 3 rok):
Uczył się codziennie po godzinkę wszystkich przedmiotów i po 3-4 godziny jednego przedmiotu , który mu się najbardziej podobał (pstwo ). Pstwo zdał pięknie. Resztę raczej nie. Kilka przedmiotów jedynie zaliczył
PS Co to za ustrojstwo to 'pstwo'? Czyżby prawdopodobieństwo?
Zauważyłem wcześniej, jednak jak zaznaczyłem w pierwszym poście, nie jestem zainteresowany oficjalnym planem ( słyszałem np. że w wielu przypadkach nie trzeba chodzić na wykłady, które w owych planach zajmują sporą część ). Chodzi mi o zajęcia, na których trzeba się pojawiać ( aby nie zostać "ewakuowanym" z uczelni ) oraz czas, jaki średnio zdolna osoba musiałaby poświęcić na samodzielną naukę ( mniej więcej ), aby zaliczyć przedmioty na średnim poziomie.Cr453r pisze:ilość zajęć możesz znaleźć na stronie
wydziału danej uczelni. Ja u siebie na Uniwersytecie Gdańskim mam całą rozpiskę zajęć i ile godzin w danym
semestrze.
Abstrahując od...dziękuję za Waszą aktywność.
-
Lbubsazob
- Użytkownik

- Podziękował: 124 razy
Cr453r, widzę że spotkamy się na tej samej uczelniCr453r pisze:Ja u siebie na Uniwersytecie Gdańskim mam całą rozpiskę zajęć i ile godzin w danym semestrze.
Tak a propos studiów to piszecie, że nie jest tak źle. Grunt to przetrwać pierwszy rok, a dalej to już chyba idzie z górki. Trochę mnie pocieszyliście, bo myślałam, że poza ślęczeniem nad całkami to na nic nie ma czasu
-
miodzio1988
crypt 3 godziny dziennie i zdajesz wszystko na średnim poziomie. Weekendów możesz nie liczyć.