[rekrutacja 2006] Nasze Przyszłe (!)Kierunki :)

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 29 razy

Post autor: Calasilyar »

Ja zamierzam ruszac na Informatykę na UW (kierunek nr 1.), a jeśli nie uda się to na Polibudę we Wrocku lub w Warszawie. Jeśli ktoś studiuje Inf na UW to pliz niech napisze na co jest tam główny nacisk: na matmę, fizykę, czy też na umiejętności czysto informatyczne, bo chciałbym się ukierunkowac... . Z góry dzienx.
kotek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kotek »

Przede wszystkim na matmę, fizyki nie ma wcale.
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik

!!!! NIE MA FIZYKI ? !!! :D aż się nie chce wierzyc... momencik.. nie ma żadnych przedmiotów z fizyki??
półpasiec
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Podziękował: 1 raz

Post autor: półpasiec »

czemu tam chcesz isc skoro nic o tym kierunku nie wiesz??
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik

jakbym wszystko wiedział to bym się nie pytał, prawda?? to tam różnie z fizyką jest na tych kierunkach ścisłych... ale dzięki półpasiec
półpasiec
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Podziękował: 1 raz

Post autor: półpasiec »

prosze bardzo, zawsze sluze pomoca
Awatar użytkownika
aikon
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: aikon »

jayson pisze:A co sądzicie o studiowaniu telekomunikacji ? Chodzi mi o profil zajęć, jak i też perspektywy zawodowe...
Zależy gdzie, w Polsce liczą się tylko 3 wydziały jeżeli chodzi o studia tego typu - Elektronika na PWr, ETI na PG, no i na AGH...

Ja studiuje we Wrocławiu na PWr, właśnie skończyłem 1 rok, jak chcesz to moge coś Ci poopowiadać o tym kierunku
Awatar użytkownika
jayson
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: jayson »

Myslałem o Wrocławiu, ale z racji mojego miejsca zamieszkania odpada
Generalnie jestem nastawiony na Politechnikę Warszawską, uważasz, że poziom tego kierunku nie jest tam wysoki ?
A jeśli chodzi o samo studiowanie, to interesuje mnie trudność "czystej" elektroniki, ilość zajęć związanych z programowaniem, i sieciami komputerowymi. No i oczywiście perspektywy (w porównaniu z informatyką).

Z góry dzięki za odp.
Awatar użytkownika
aikon
Użytkownik
Użytkownik

Nie wiem jak jest w Warszawie, ale moge Ci powiedzieć jak jest u mnie. :) na PW powinno być w miare podobnie, chociaż jakies różnice programowe na pewno są (na pewno są inne specjalizacje). Nie mówie że poziom tego kierunku na PW jest niski, ale na pewno nie jest taki jak na tych trzech które wymieniłem wcześniej. :)

Jeżeli chodzi o kierunek EiT (Elektronika i Telekomunikacja) na Wydziale Elektroniki (W-4) na PWr...
Przez pierwsze 2 semestry mało jest przedmiotów "kierunkowych", generalnie starają sie zrobić z człowieka chodzący kalkulator. Mówią, że 1 rok jest tutaj trudny (z 600 osób które ostatnio przyjeli, po 1 semestrze zostało około 400, teraz jest jeszcze mniej), ja tego jakoś specjalnie nie odczułem, bez większych nakładów sił skończyłem rok ze średnią powyżej 4.1 :).
Na początku głównie nacisk kładą na analize, fizyke, informatykę. Informatyki są dwa semestry:
- na 1 semestrze jest wykład (2h tygodniowo), ćwiczenia (1h) i laboratorium (1h). Od początku jadą ostro z C/C++ (nie ważne czy miałeś styczność z programowaniem wcześniej, na 1 zajeciach musisz oddać jakiś program, bo inaczej dostaniesz banię :P)
- na 2 semestrze tylko ćwiczenia i laboratorium, troche bardziej zaawansowane programy w C++, jakies tam dynamiczne struktury, albo programy z interfejsem graficznym (zalezy dużo od tego z kim będziesz miał zajęcia),

Jeżeli chodzi o przedmioty typowo "kierunkowe", to na pierwszym roku jest tego bardzo mało - przyrządy półprzewodnikowe (wykład+laboratorium), miernictwo elektroniczne (wykład, laboratorium, ćwiczenia), podstawy teorii pola elektromagnetycznego (wykład, ćwiczenia).

Od 2 roku będą starali sie zrobić z Ciebie elektronika - dwa semestry Teorii Obwodów (wykład, ćwiczenia, laboratorium), dwa semestry Ukladów elektronicznych (wykład, laboratorium i projekt), trzy semestry Techniki Cyfrowej (wykład, laborka). Do tego dochodzą jakieś pikusie w stylu kodowanie, kryptografia, miernictwo, równania różniczkowe :lol:

Na 3 roku zaczynasz już specjalności, może to być:
- telekomunikacja (TEL)
- aparatura elektroniczna (EAE)
- zastosowanie inżynierii komputerowej w technice (EZI)
- akustyka (ETA)
- elektroniczne i komputerowe systemy automatyki (ESA).

Wybierając TEL, na 4 roku wybiera się jeszcze tzw. specjalizacje - telekomunikacja rozsiewcza, telekomunikacja porozumiewawcza, telekomunikacja ruchowa, optokomunikacja, systemy cyfrowe, transmisja dźwięku, sygnały w telekomunikacji cyfrowej. Niezależnie od specjalizacji, na TEL'u nie ma programowania, głownie skupiają sie na przetwarzaniu sygnałów, filtrach, antenach, teorii ruchu, sieciach i różnych takich telekomunikacyjnych sprawach.

Wybierając EAE będziesz typowym elektronikiem :P nasz wydział jako jedyny w Polsce posiada pracownię mikrokontrolerów 32-bitowych, kończąć tą specjalizacje będziesz posiadał jako jeden z niewielu ludzi w tym kraju umiejętność programowania takich mikroprocesorów, co otwiera drogę do pracy po studiach. :)

EZI to taka okrojona informatyka, dużo tam programowania, praktycznie tylko programowanie :P

ETA to chyba wiadomo o co chodzi. Niewiele jest w kraju uczelni oferujących specjalizowanie sie w tej dziedzinie.

ESA tez po nazwie można sie domyślic o co chodzi :P

aha no i pytaleś o perspektywy - moim zdaniem dużo lepsze po elektronice/telekomunikacji niz po informatyce. Informatyków jest u nas jak psów i ciężko znaleźc prace, chyba że jesteś programistą. A dobrych elektroników niestety niewielu :P ja jestem dobrej myśli ;)
siNister
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Post autor: siNister »

ja planuje po pierwsze : PŚ Informatyka lub po drugie PŚ telekomunikacja, ale tak odnosze wrazenie, ze chyba za pare lat to juz to beda strasznie przesycone kierunki, moze podpowiecie mi w sprawie jakiegos ciekawego przyszlosciowego kierunku, bardzo prosze.
Awatar użytkownika
aikon
Użytkownik
Użytkownik

siNister, generalnie ciężko jest "przesycić" rynek w tych branżach. To jest studnia bez dna. O ile informatyków juz jest bardzo dużo, o tyle porządnych elektroników czy inżynierów w dziedzinie telekomunikacji jest jeszcze niewielu. To dobry moment żeby zacząć takie studia... Niewiele uczelni prowadzi ten kierunek na wysokim poziomie (tylko te kilka co wymieniłem wcześniej), ponadto bardzo mało ludzi kończy te studia. U nas na PWr przyjmowanych jest ~600 osób, po 1 roku zostaje ~300-350, a do końca wytrwa może z 200 albo i jeszcze mniej (raz podobno przyjeli 700 a skończyło 150). Ja jestem dobrej myśli i póki co nie planuje zmieniać kierunku. A gdy nie znajde zatrudnienia w Polsce, to jaki problem wyjechać na zachód?
siNister
Użytkownik
Użytkownik

no ja wiem, ze praca jest ale nie chodzi mi o przesyt na rynku pracy, ogolnie mowi sie jedynie o informatyce i telekomunikacji a mnie np. bardzo interesuje przesyl danych z punktu widzenia fizycznego (nadprzewodniki) i np. najnowsze źródła energi, tylko nie wiem czy są jakies dobre kierunki na PŚ jeżeli chodzi o takie zainteresowania ?
Awatar użytkownika
aikon
Użytkownik
Użytkownik

na PŚ to ja nie wiem - poszukaj na stronie wydziałowej informacji o specjalnościach prowadzonych na danym kierunku. Bo takich rzeczy przez pierwsze 3 lata nie uczą (najpierw jest matematyka, fizyka, druty, układy... a dopiero na specjalizacji dowiadujesz sie czegoś konkretnego).

Jeżeli chodzi o PWr, to jest ciekawy profil o nazwie "Optokomunikacja", czyli technika laserowa, światłowodowa, sieci optyczne itd. Ciekawa sprawa, ale nie wiem jak z zatrudnieniem - w sumie niewiele jest dużych firm zajmujących się laserami, a tym bardziej światłowodami (w Polsce światłowody nie są w ogóle produkowane).

Ogólnie na kierunkach pt. "telekomunikacja" skupiają sie na antenach, falach radiowych, sieciach, itp.
siNister
Użytkownik
Użytkownik

ja np. trafiłem na taki kierunek jak energoelektronika na PŚ ale kompletnie nic o tym kierunku nie wiem
Awatar użytkownika
aikon
Użytkownik
Użytkownik

No to poszukaj na stronie wydziału jakichs informacji... a potem znajdź strony instytutów które prowadzą specjalności na tym kierunku, tam będą na pewno jakies konkretne informacje czego tam uczą i co można potem robić.
Zablokowany