Witam wszystkich na forum. Mam na imię Adam i jestem z Chełmna (nad Wisłą). Mam nadzieje, że nie raz okaże sie pomocny, jednak tym razem sam mam pare pytań.
"Jeśli liczba x jest nie wymierna, to również liczba o 1 mniejsza od x jest nie wymierna"
I tu pojawiają sie moje pytania:
1) CZy moge przedstawić tę implikację w postaci implikacji odwrotnej ("Jeśli liczba x -1 jest liczba nie wymierna, to liczba x jest liczba nie wymierna") i wtedy udowodnić twierdzenie metoda od ~T->~Z.
2) jak przedstawić liczbę NIE wymierną?? (np. liczba parzysta: x=2a )
3) A może macie pomysły jak rozwiązać to zadanie? Bym był bardzo wdzięczny. Pozdrawiam!
Dowodzenie twierdzeń
Dowodzenie twierdzeń
Chyba najłatwiej wyjść od tego, że liczby nie wymiernej nie da się przedstawić w postaci \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) dla pewnych \(\displaystyle{ p,q\in\mathbb{Z}}\). Można przez sprzeczność - założyć, że x niewymierna, a x-1 wymierna i że to nie ma sensu.
Dowodzenie twierdzeń
\(\displaystyle{ x\in R-Q \quad \leftrightarrow \quad \forall p,q\in Z-{0} \quad x\neq p/q}\)
- Sir George
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Dowodzenie twierdzeń
Możesz, ale ta implikacja wygląda trochę inaczej (ta odwrotna znaczy się):sarny pisze:CZy moge przedstawić tę implikację w postaci implikacji odwrotnej
Jeżeli x jest liczbą wymierną, to x+1 jest liczbą wymierną (zaprzecza się założeniu i tezie...!)..
.. a to już chyba łatwo udowodnić...
Po pierwsze NIEWYMIERNA piszemy razem (ludzie, uczcie się polskiego!).sarny pisze:jak przedstawić liczbę NIE wymierną??
Po drugie, nie przedstawia się...przynajmniej w taki sposób, o którym myślisz.
...patrz kilka linijek wyżej...sarny pisze:A może macie pomysły jak rozwiązać to zadanie? Bym był bardzo wdzięczny. Pozdrawiam!
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Dowodzenie twierdzeń
Ooo, czyżby zero było liczbą niewymierną ?Flashdoom pisze:\(\displaystyle{ x\in R-Q \quad \leftrightarrow \quad \forall p,q\in Z-{0} \quad x\neq p/q}\)
JK
PS. A nawias klamrowy w TeXu otrzymuje się tak: \{ i \}.