No jak chcesz np korzystać z metody Newtona no to warto wiedzieć czym jest pochodna albo miejsce zerowe A to czysta analiza jest. Zgadza się?
Ale to będzie miał na studiach, jak sam pisałeś, więc po co ma się samemu tego uczyć ?
Ja podałem przykłady do których warto samemu się przyłożyć, ze względu na to że może się to przydać po za studiami, a to że część materiału się nakłada na to co jest na uczelni - to tylko się cieszyć ; )
Nie szukaj prowokacji, bo jej
tu nie ma ; ]
Liczymy całki i nie wiemy co to jest? Sprawdzamy złożoność czasową bez wiedzy co to jest? Dziwne...bez sensu cała ta robota jest wtedy.
A jak się mają całki do informatyki ?
Po za tym trochę bez sensu, bo zagadnienia złożoności są powiązane z algorytmiką i wiedza jaką potrzeba do tego zapewne będzie przedstawiona tam (albo odnośniki)
Podstawy to się łapie troszkę wcześniej. A jak ktoś nie umie zrozumieć prostych zagadnień (całka, pochodna ) to raczej nic trudniejszego też nie załapie ( a jednak informatyka wymaga trochę myślenia...)
No ale konkretnie, gdzie po za abstrakcyjnymi uczelnianymi przykładami masz w informatyce te całki czy pochodne ?
Stosuje zagadnienie, ale nie wie co tak naprawdę liczy....bez sensu.
Po raz kolejny - nie szukaj tu prowokacji, bo jej nie ma. Lepiej uczyć się na konkretnych przykładach niż suchej teorii, nie dodawaj sobie niepotrzebnej ideologii tutaj : )
No to też nie jest prawda....jak nie wiemy co liczymy to jesteśmy maszynkami do liczenia....czyli niczym się nie różnisz od komputera.
Wręcz przeciwnie, bardziej ma odniesienie połączenie
potrzebnej do zrozumienia teorii z praktycznymi przykładami, niż abstrakcyjnym wykładem teoretycznym, które często można na uczelniach spotkać (swoją drogą to wina również takiego planu nauczenia, nie tylko kadry).
Na której uczelni? I mów, że tak się dzieje tylko na Twojej uczelni, bo z innymi uczelniami nie miałeś nic do czynienia
Taki jest plan edukacyjny i to czy ktoś doda praktyczne zastosowanie zależy tylko i wyłącznie od tego, czy je zna.
Jest matematyka, a nie np. "zastosowanie matematyki w informatyce". Ja uważam że powinno być prędzej to drugie, ale co poradzisz - nie musisz się z tym wcale zgadzać
Swoją drogą nie wiem gdzie tu szukałeś prowokacji, bo dyskusję z Tobą na ten temat już zakończyłem i nie pisałbym odpowiedzi na zaczepki, więc jeżeli nie masz nic do dodania w kwestii i chcesz ciągnąć prowokacjami, to skończmy tutaj tą dyskusję : )