Kierunki zamawiane - matematyka UJ - dodatkowa rekrutacja

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
bm371613
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bm371613 »

Przepraszam że się wpraszam z offtopem, ale mam dwa proste pytania co do studiów na uj i nie warto chyba tematu nowego tworzyć. Czy studiując matematykę teoretyczną można sobie pożyczyć jakiś wykład od innej specjalności? Chodzi mi konkretnie o matematykę dyskretną, algorytmy i struktury danych. Czy można taki wykład jakoś zaliczyć, żeby potem mieć podstawę do ubiegania się na studia 2-stopnia na informatyce teoretycznej?
Ostatnio zmieniony 20 lip 2010, o 12:28 przez bm371613, łącznie zmieniany 1 raz.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Post autor: Dumel »

żaden kłopot trzeba tylko złożyć podanie o rozszerzenie programu studiów podając odpowiednie przedmioty.
można też sobie ułożyć indywidualny tok studiów ale do tego jest trochę dłuższa droga
damiandj
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: damiandj »

wiam.mam pytanie dotyczące kierunków zamawianych w tym roku. czy jest gdzieś zamieszczony terminarz i podanie o stypendium na rok 2010/2011? szukałem ale nigdzie nie znalazłem.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Post autor: Dumel »

niusy sprawdzaj tu:
póki co nic nie ma, co raczej nie jest zaskoczeniem
lana
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lana »

Witam. Mam nadzieję, że ktoś, kto będzie w stanie odpowiedzieć na moje pytanie, zagląda do tego wątku.
Chodzi mi o dodatkową rekrutację na matematykę na UJ. Nie ukrywam, że na maturze rok temu podwinęła mi się noga i zyskałam jedynie 50%. Stąd moje pytanie czy jest szansa na to, że z takim wynikiem dostanę się na w.w. uczelnię?
Być może ktoś był w podobnej sytuacji. Z góry dziękuję za jakąkolwiek odp.
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Piotr Jucha »

Szanse są, ale trudno w tej chwili powiedzieć coś na pewno. Dodatkowa rekrutacja nie tak dawno się rozpoczęła i potrwa do 2 września.
W ubiegłym roku w drugiej rekrutacji mieliśmy 76 miejsc i chyba nieco ponad 30 kandydatów. W tym roku jest tylko 20 miejsc, bo przyjęliśmy więcej osób w lipcu. Nie wiem na razie, ilu jest chętnych.
lana
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lana »

Rozumiem. Nikłe szanse, ale zawsze jakieś.
No cóż, z tym wynikiem chyba niczego innego nie mogłam się spodziewać.

Dziękuję bardzo za konkretną i kompetentną odpowiedź na moje pytanie.
Hedii
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Hedii »

Nie wiem cz to odpowiednie miejsce by o to pytac, ale moge sprobowac.

Zostal mi jeszcze rok by skonczyc college w UK, ale bardzo bym chciala studiowac matematyke na UJ. Moje pytanie jest takie. Jak wygladalaby rektutacja i czy musiala bym pisac egzamin wstepny?
Bede mialam "mature z Matematyki ogolnej, statystyk i fizyki matematycznej" progression: Foundation Degree, Bachelor’s Degree, NVQ.

Mam jakie kolwiek szanse zeby sie dostac?
DziqGorzyce
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: DziqGorzyce »

A czy studenci studiujący niestacjonarnie też są objęci programem kierunków zamawianych?
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Hedii pisze: Zostal mi jeszcze rok by skonczyc college w UK, ale bardzo bym chciala studiowac matematyke na UJ. Moje pytanie jest takie. Jak wygladalaby rektutacja i czy musiala bym pisac egzamin wstepny?
Bede mialam "mature z Matematyki ogolnej, statystyk i fizyki matematycznej" progression: Foundation Degree, Bachelor’s Degree, NVQ.

Mam jakie kolwiek szanse zeby sie dostac?
Szanse jak najbardziej są i pewnie nawet bardzo duże.
Nie wiem w tej chwili dokładnie, jak przebiegają wszystkie procedury dla osób, które kończyły szkołę zagranicą, ale mogę się tego dowiedzieć. Przydałoby się też trochę więcej infomacji, np. czy B.Sc. jest z matematyki, czy chodzi o studia pierwszego czy drugiego stopnia na UJ?

Na początek zawsze można przejrzeć stronę oraz , na której są szczegółowe kryteria kwalifikacji na rok 2011/2012.
Z lektury tych stron wynika na przykład, że
  • kandydaci na studia pierwszego stopnia muszą zdawać [url=http://www.rekrutacja.uj.edu.pl/rekrutacja-polakow-2011-2012/studia-i-stopnia/centralne-egzaminy-wstepne]centralny egzamin wstępny[/url], jeśli posiadają maturę zagraniczną inną niż matura międzynarodowa IBO bądź matura europejska EB.
    (Ale nawet niezdawanie egzaminu formalnie nie przekreśla szans na dostanie się na studia).
  • kandydaci na studia drugiego stopnia kwalifikowani są jedynie na podstawie [url=https://www.erk.uj.edu.pl/studia/karta/2574]średniej ze studiów I stopnia z odpowiednim mnożnikiem[/url] - tu pozostaje pytanie jak zostanie zakwalifikowany dyplom zagranicznej uczelni.
O inne niuansy postaram się jeszcze dowiedzieć.-- 21 lut 2011, o 17:15 --
DziqGorzyce pisze:A czy studenci studiujący niestacjonarnie też są objęci programem kierunków zamawianych?
Nie. Program dotyczy tylko kierunków stacjonarnych.
Nota bene nie będzie w przyszłym roku naboru na niestacjonarne studia z matematyki na UJ (choć na informatyce chyba będzie).
Hedii
Użytkownik
Użytkownik

Przydałoby się też trochę więcej infomacji, np. czy B.Sc. jest z matematyki, czy chodzi o studia pierwszego czy drugiego stopnia na UJ?
Chodzi o studia pierwszego stopnia.
(Ale nawet niezdawanie egzaminu formalnie nie przekreśla szans na dostanie się na studia).
na taki egzamin nalezy sie samemu zapisac?
tu pozostaje pytanie jak zostanie zakwalifikowany dyplom zagranicznej uczelni.[/list]
O inne niuansy postaram się jeszcze dowiedzieć.
z tego co udalo mi sie dowiedziec to bede potzrebowac:

- świadectwo dojrzałości wraz z zaświadczeniem z Kuratorium Oświaty (właściwego dla miejsca
zamieszkania) o równoważności uzyskanego za granicą świadectwa z polskim świadectwem dojrzałości
-tłumaczeniem świadectwa potwierdzonym przez tłumacza

- ostatnie swiadectwo uzyskane w Polsce (moim przypadku z ukonczenia gimnazjum)

- Nostryfikacja świadectw uzyskanych za granicą (ten dokument jest potrzebny do Kuratorium czy na uczelnie? Nie zbyt rozumem o co w tym chodzi )

Z góry dziekuje za pomoc.
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Hedii pisze: na taki egzamin nalezy sie samemu zapisac?
Tak. I tutaj uwaga: osoby, które chcą zdawać ten egzamin muszą zarejestrować się w systemie i wnieść opłatę rekrutacyjną między 13 a 29 kwietnia. Egzamin z matematyki jest na początku czerwca.

- świadectwo dojrzałości wraz z zaświadczeniem z Kuratorium Oświaty (właściwego dla miejsca
zamieszkania) o równoważności uzyskanego za granicą świadectwa z polskim świadectwem dojrzałości

- Nostryfikacja świadectw uzyskanych za granicą (ten dokument jest potrzebny do Kuratorium czy na uczelnie? Nie zbyt rozumem o co w tym chodzi )
Przy dokonywaniu wpisu na studia oprócz standardowych dokumentów (podanie, dowód osobisty, fotografie) trzeba złożyć świadectwo dojrzałości i zaświadczenie o nostryfikacji wydane przez kuratorium (zob. ).
Pozostałe dokumenty (tłumaczenie na j. polski i inne zaświadczenia) trzeba chyba przedstawić w odpowiednim kuratorium, aby świadectwo zostało nostryfikowane - tak przynajmniej wynika z [url=http://kuratorium.krakow.pl/index?ac=111&id=1365]informacji na stronie[/url] kuratorium w Krakowie.
(Na marginesie, nie znalazłem nic na temat ostatniego świadectwa uzyskanego w Polsce).

Rzeczywiście, te wszystkie procedury mogą się z pozoru wydawać dość skomplikowane, ale nie taki diabeł straszny...

Co więcej:
  • w czasie rejestracji na studia (czyli w tym przypadku w kwietniu) nie trzeba dostarczać żadnych dokumentów (poza opłatą rekrutacyjną)
  • dokumenty składa się przy wpisie na studia (w lipcu) i jest taka klauzula, że kandydat nieposiadający jeszcze nostryfikacji dyplomu może złożyć oświadczenie, w którym zobowiąże się do przedstawienia tej nostryfikacji w ciągu 6 miesięcy.
Z tego wniosek jest taki, że na sam proces nostryfikacji jest trochę czasu (choć warto zacząć to załatwiać odpowiednio wcześniej).

Gdyby jeszcze były jakieś niejasności, to proszę śmiało pytać (albo publicznie na forum, albo na pw lub maila) - postaram się pomóc.
Hedii
Użytkownik
Użytkownik

Piotr Jucha pisze:
Hedii pisze: na taki egzamin nalezy sie samemu zapisac?
Tak. I tutaj uwaga: osoby, które chcą zdawać ten egzamin muszą zarejestrować się w systemie i wnieść opłatę rekrutacyjną między 13 a 29 kwietnia. Egzamin z matematyki jest na początku czerwca.

Przy dokonywaniu wpisu na studia oprócz standardowych dokumentów (podanie, dowód osobisty, fotografie) trzeba złożyć świadectwo dojrzałości i zaświadczenie o nostryfikacji wydane przez kuratorium (zob. ).
Pozostałe dokumenty (tłumaczenie na j. polski i inne zaświadczenia) trzeba chyba przedstawić w odpowiednim kuratorium, aby świadectwo zostało nostryfikowane - tak przynajmniej wynika z [url=http://kuratorium.krakow.pl/index?ac=111&id=1365]informacji na stronie[/url] kuratorium w Krakowie.
(Na marginesie, nie znalazłem nic na temat ostatniego świadectwa uzyskanego w Polsce).

Rzeczywiście, te wszystkie procedury mogą się z pozoru wydawać dość skomplikowane, ale nie taki diabeł straszny...

Co więcej:
  • w czasie rejestracji na studia (czyli w tym przypadku w kwietniu) nie trzeba dostarczać żadnych dokumentów (poza opłatą rekrutacyjną)
  • dokumenty składa się przy wpisie na studia (w lipcu) i jest taka klauzula, że kandydat nieposiadający jeszcze nostryfikacji dyplomu może złożyć oświadczenie, w którym zobowiąże się do przedstawienia tej nostryfikacji w ciągu 6 miesięcy.
Z tego wniosek jest taki, że na sam proces nostryfikacji jest trochę czasu (choć warto zacząć to załatwiać odpowiednio wcześniej).

Gdyby jeszcze były jakieś niejasności, to proszę śmiało pytać (albo publicznie na forum, albo na pw lub maila) - postaram się pomóc.

sadze, ze juz wszystko jest jasne i nie wyglada na takie straszne jaki mi sie na poczatku wydawalo. Dziekuje za pomoc.
martazet
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: martazet »

Nie będzie w ogóle na UJ rekrutacji na matematykę niestacjonarną na rok 2011/12 ??
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

martazet pisze:Nie będzie w ogóle na UJ rekrutacji na matematykę niestacjonarną na rok 2011/12 ??
Niestety, nie będzie. Główny (i chyba jedyny) powód, to zbyt mała liczba chętnych (w ostatnich latach, kiedy jeszcze oferowaliśmy studia w tym trybie).
ODPOWIEDZ