Matematyka UJ czy PK

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
bogo91
Użytkownik
Użytkownik

Matematyka UJ czy PK

Post autor: bogo91 »

No właśnie mam pytanie gdzie jest ciężej bo jestem troszkę do tyłu z matematyką tzn byłem na profilu humanistycznym ale w 3 klasie stwierdziłem że jednak wole matme (sam nie wiem czemu nie poszedłem na profil matematyczny choć byłem z niej zawsze lepszy niż z przedmiotów humanistycznych) i zacząłem się przygotowywać do mat roz którą zdałem na 56%. Dostałem się na UJ i złożyłem już papiery ale dzisiaj dostałem się też na PK i nie wiem co wybrać.
Awatar użytkownika
Myrthan
Użytkownik
Użytkownik

Matematyka UJ czy PK

Post autor: Myrthan »

A możesz powiedzieć jakie wydziały, może to podpowie innym jak ci pomóc. Na pewno jako uczelnia UJ jest lepsza, PK ma bardzo dobrą kadrę, ale to nie ze wszystkiego. Np. architektura, czy inżynieria lądowa, wiele dobre słyszałem o kadrze tych kierunków. W rankingu uczelni (tym najbardziej hmn cenionym w Polsce : ) ) UJ zajmuje drugie miejsce zaraz po Uniwersytecie Warszawskim, a Pk gdzieś w okolicach 30, więc to troszkę daje do myślenia. Ale o Pk nie można mówić źle bo na tle Polski jest to bardzo dobra uczelnia z mocnymi kierunkami, powiedział bym ze specyficznymi.

Poza tym PK to politechnika, uj to uniwersytet chyba wiesz jaka to różnica ; ).

I ostatnia rzecz może popatrz też na próg punktowy, gdzie był wyższy, czasem to też wyznacznik tego kierunku który coś daje (w końcu tyle ludzi by go np. nie wybrało)

Pozdrawiam mam nadzieje że pomogłem troszkę, nie jestem studentem (ledwie uczniem LO : D) Ale to co napisałem opieram na wypowiedziach brata i kolegów. ; )

Pozdrawiam
Chimi_De_Coso
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 13 razy

Matematyka UJ czy PK

Post autor: Chimi_De_Coso »

Myrthan pisze: UJ zajmuje drugie miejsce zaraz po Uniwersytecie Warszawskim, a Pk gdzieś w okolicach 30, więc to troszkę daje do myślenia.

A kto Ci opowiedział taką bajkę?
bm371613
Użytkownik
Użytkownik

Matematyka UJ czy PK

Post autor: bm371613 »

Widziałem ranking o którym mówi Myrthan. Rzeczywiście, UJ spadł na drugie, ale to jest ranking ogólny, a nie kierunku matematyka - takiego nie ma. Ale mój znajomy z JSIM przyznał, że matematyka w UJ jest na wyższym poziomie, ale - jak sam zastrzegł - sądzi po wynikach w konkursach, a te bywają mylne.

Tak czy inaczej, na pewno matematyka na UJ jest lepsza niż na PK.

Żeby nie było niedomówień, ja też jestem w liceum i te opinie są zebrane, a nie doświadczone na własnej skórze.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Matematyka UJ czy PK

Post autor: smigol »

Chimi_De_Coso pisze:
Myrthan pisze: UJ zajmuje drugie miejsce zaraz po Uniwersytecie Warszawskim, a Pk gdzieś w okolicach 30, więc to troszkę daje do myślenia.

A kto Ci opowiedział taką bajkę?
Co prawda z zeszłego roku ranking:
... glowna.pdf
Ale myślę, że drastycznychy przetasowań nie było.
Awatar użytkownika
Myrthan
Użytkownik
Użytkownik

Matematyka UJ czy PK

Bardzo proszę specjalnie dla Chimi_De_Coso, podałem się na ten ranking m.in. dlatego że media się na niego podawały, dwa razy w telewizji w wiadomościach się przewinął i to samo radio. Poza tym w Polsce jest uznawany za najbardziej wiarygodny i najlepszy.

Znalazłem też (kierunki ścisłe):

Pierwszy raz to widzę i tutaj może dla niektórych zaskoczenie ; P, bo mnie zaskoczył.

i tutaj trochę kontra tamten wcześniejszy ; P

[url]http://www.perspektywy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2680&Itemid=728[/url]

Ale to po prostu trzeba patrzyć na kryterium oceniania. : )
bm371613
Użytkownik
Użytkownik

Matematyka UJ czy PK

Post autor: bm371613 »

Nie wiem czy warto martwić się rankingiem "kierunków ścisłych" jeśli wybiera się studia matematyczne. Z tego rankingu wynikałoby, że lepiej iść na Politechnikę Warszawską niż UJ, a wydaje mi się że większość osób zainteresowanych matematyką woli podejście uniwersyteckie. Bo tak na prawdę podejście politechniczne kłóci się z ideą matematyki
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Matematyka UJ czy PK

Post autor: Jan Kraszewski »

Tak naprawdę takie rankingi niewiele mówią.

JK
Chimi_De_Coso
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 13 razy

Matematyka UJ czy PK

Post autor: Chimi_De_Coso »

Jan Kraszewski pisze:Tak naprawdę takie rankingi niewiele mówią.

JK

Ja jestem tego samego zdania ... może być 30 ale poziomem wcale nie odbiega od tych najlepszych.

Pzdr
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Matematyka UJ czy PK

Post autor: miki999 »

Tak naprawdę takie rankingi niewiele mówią.

JK
Co nie zmienia faktu, że tak na prawdę uczelnie silnie ze sobą konkurują (np. wydając hurtowo publikacje) , by zajmować jak najwyższe lokaty

Pozdrawiam.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Matematyka UJ czy PK

Bezsensowność tego typu rankingów wynika dla mnie z traktowania uczelni jako całości. W związku z tym nie otrzymujemy w zasadzie żadnych informacji o konkretnym kierunku/wydziale.

JK
Awatar użytkownika
Myrthan
Użytkownik
Użytkownik

Matematyka UJ czy PK

No tak ale wszystkie uczelnie maja to samo kryterium, więc widać która uczelnia trzyma wysoki standard na każdym wydziale, jak jest ogólnie. Przecież rankingi uczelni światowych opiera się na podobnym myśleniu i są one powszechnie respektowane i szanowane... (nie jest to na zasadzie jak tam jest, tylko jakie uczelnia osiąga wyniki naukowe) : ) M.in. całkiem nie dawno taki ranking się pojawił, polskie uniwersytety był bodajże za trzecią setka (mówię o dwóch czołowych w Polsce, bo o reszcie nic nie wspominano). Przytoczyłem je bo może troszkę by to pomogło koledze, sam podchodzę do nich sceptycznie, ale to nie znaczy że "są miarą niczego".

Pozdrawiam i przepraszam za offtop.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Matematyka UJ czy PK

Post autor: smigol »

są one powszechnie respektowane i szanowane
Może przez te uczelnie, które zajmują czołowe miejsca. Chociaż sądzę, że te czołowe uczelnie w głębi duszy wiedzą, że te rankingi niewiele mówią.

Ostatnio w tvn24 był b. ciekawy wywiad z rektorem UJ. Między innymi mówił o tych rankingach.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Matematyka UJ czy PK

Myrthan pisze:No tak ale wszystkie uczelnie maja to samo kryterium, więc widać która uczelnia trzyma wysoki standard na każdym wydziale, jak jest ogólnie.
Owszem, tylko jeśli na mojej uczelni matematyka prezentuje znacznie wyższy poziom niż geografia czy politologia, to taki ranking tego nie pokaże...

JK
Awatar użytkownika
Stary
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

Matematyka UJ czy PK

Post autor: Stary »

Myrthan pisze:No tak ale wszystkie uczelnie maja to samo kryterium, więc widać która uczelnia trzyma wysoki standard na każdym wydziale, jak jest ogólnie. Przecież rankingi uczelni światowych opiera się na podobnym myśleniu i są one powszechnie respektowane i szanowane... (nie jest to na zasadzie jak tam jest, tylko jakie uczelnia osiąga wyniki naukowe) : ) M.in. całkiem nie dawno taki ranking się pojawił, polskie uniwersytety był bodajże za trzecią setka (mówię o dwóch czołowych w Polsce, bo o reszcie nic nie wspominano). Przytoczyłem je bo może troszkę by to pomogło koledze, sam podchodzę do nich sceptycznie, ale to nie znaczy że "są miarą niczego".

Pozdrawiam i przepraszam za offtop.
Z polskimi uniwersytetami w rankingach międzynarodowych sytuacja wygląda tak w dużej mierze dla tego, że bardzo ważna jest liczba wydawanych publikacji w języku angielskim. Wydaje mi się, że rankingi nie są w stu procentach odzwierciedleniem prawdy, ponieważ UJ jest za trzecią setką jak wspomniałeś a zobacz jak radzą sobie matematycy UJ w IMC lub informatycy w zawodach w programowaniu.
ODPOWIEDZ