Witam
W tym roku skończyłem 3 klasę technikum informatycznego, za rok na pewno będe pisał mature z matmy rozszerzoną i chciał bym jeszcze napisać podstawową fize lub informe??. Tylko nie wiem co wybrać fize czy informe? Matura z informatyki jest trudna, nie wiadomo co się dokładnie uczyć, ale z drugiej strony chodzę do technikum inf. więc na przedmiotach zawodowych trochę bym się do niej nauczył. Natomiast matura z fizyki chyba jest łatwiejsza ale musiał bym się do niej sam w domu uczyć praktycznie od zera, ponieważ już od roku w szkole nie mamy fizy( w technikum fizyka jest tylko 2 lata) i przez te dwa lata nic się prawie nie nauczyłem , bo mieliśmy takiego ćwoka od fizy co nic nie umiał i mu się nic nie chciało. Można powiedzieć, ze z fizy umiem to co było w gimnazjum. Do matury chciałbym zacząć się uczyć od września, więc miałbym 8 mc do nauki. Co waszym zdaniem jest szybciej się nauczyć fizyki czy informatyki do matury??
Pomóżcie mi z wyborem bo już jakiś czas się zastanawiam i nie wiem co wybrać.
matura fizyka czy informatyka
-
kuba_aaa
- Użytkownik

Zdecydowanie fizyka. Matura z informatyki jest 'dziwna'. Myślę, że na potwierdzenie tego może być komentarz mojego nauczyciela informatyki jak się dowiedział, że nikt nie będzie zdawać informatyki na maturze - 'uważam to za mój sukces pedagogiczny'. Dla wyjaśnienia chodziłem do szkoły, w której było kilkunastu finalistów Olimpiady Informatycznej co roku.
Do tego uważam, jak już sam zauważyłeś, że łatwiej będzie Ci się nauczyć fizyki (nawet od postaw) niż informatyki.
Do tego uważam, jak już sam zauważyłeś, że łatwiej będzie Ci się nauczyć fizyki (nawet od postaw) niż informatyki.
- Althorion
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Potwierdzam. Matury z informatyki unikać. Opinia nie tylko moja, ale i znajomych olimpijczyków. Tradycyjnie u mnie w szkole jest to matura "zdawana" tylko przez nich. Fizyka o niebo bardziej sensowna i przez to łatwiejsza.
Nie zgodzę się. Maturę z infy sprawdza w zasadzie logiczne myślenie dużo wiedzy nie potrzeba. Lepszy przelicznik na nie których uczelniach niż fizyka no i łatwo uzyskać wynik na poziomie 80-100 % bez uczenia się. Z fizyki jednak te podstawy trzeba umieć z dwóch lat + umiejętność radzenia sobie z nowymi zagadnieniami bo czasem trafiają się rzeczy niestandardowe. Polecam rozszerzenie z matmy, infy i fizyki. Teraz się nie oblewa pisz dwie, zawsze więcej punktów rekrutacyjnych.
-
kuba_aaa
- Użytkownik

Powiedz jeszcze jakie przedmioty Ci się liczą i w jaki sposób? Tzn. suma ich? Czy mają jakąś wagę? Jak zdajesz podstawowy to *0.5? Czy jakiś inny przelicznik?
Chodzi mi o to, że np. jak jest *0.5 to czasem łatwiej jest osiągnąć 50% z rozszerzonego niż 100% z podstawy (chyba, że to jest matematyka... ale tego nie bierzesz pod uwagę z tego co widzę).
Chodzi mi o to, że np. jak jest *0.5 to czasem łatwiej jest osiągnąć 50% z rozszerzonego niż 100% z podstawy (chyba, że to jest matematyka... ale tego nie bierzesz pod uwagę z tego co widzę).