[studia] Uniwersytet Warszawski

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o studiowaniu: co wybrać? jakie są warunki przyjęć? życie studenckie? Zajrzyjcie tutaj!
Awatar użytkownika
honotam
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: honotam »

Ehhh... Nadal liczę, że pomimo tego, że jestem 63 na liście rezerwowej dostanę się na MSEMat
piotroos
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: piotroos »

na pewno trochę osób zrezygnuje więc z trochę dalszych miejsc też będą stypendia.
adek05
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Post autor: adek05 »

Dzisiaj złożyłem dokumenty na infę. Poczytałem listy i 40 osoba ma ten sam wynik co ja, a sortują po peselach także może się uda. A tymczasem zastanawiam się czy jechać na ten obóz zerowy. Ktoś się wybiera?
Awatar użytkownika
honotam
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: honotam »

No i jest MSEMat
Gromo
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Gromo »

Bylem dzis zlozyc dokumenty na Infe na MIM. Ci ktorzy tez skladali, dostaliscie jakies info dotyczace studiow, rozpoczecia roku itd? Bo ja tylko dostalem karteczke odnosnie stypendium, ktora musze zlozyc wypelniona przed 1 pazdziernika. Na PW np dostawalo sie sporo info o przebiegu studiow i rozpoczecia.
adek05
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Post autor: adek05 »

Informacji brak, jedynie na stronie w IRK potwierdzenie, że kandydat został przyjęty na studia.
Trochę informacji można znaleźć na stronie samorządu MIMUW i w sumie tyle. Może w tym USOSie dostaje się jakieś informacje, ale póki co nie mamy jeszcze kont. Trzeba poczekać, może jakiś student, który już to przechodził się wypowie
asertus
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: asertus »

usos to chyba na ujocie funkjonuje a nie na uw
Gromo
Użytkownik
Użytkownik

Na uw tez jest, tyle ze konta chyba dopiero po 1 pazdziernika?
Awatar użytkownika
etyre
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Post autor: etyre »

Gromo pisze:Na uw tez jest, tyle ze konta chyba dopiero po 1 pazdziernika?
Z tego, co wiem, rok temu dostęp do konta w USOSie miało się przed 1. października
adek05 pisze:Informacji brak, jedynie na stronie w IRK potwierdzenie, że kandydat został przyjęty na studia.
Trochę informacji można znaleźć na stronie samorządu MIMUW i w sumie tyle. Może w tym USOSie dostaje się jakieś informacje, ale póki co nie mamy jeszcze kont. Trzeba poczekać, może jakiś student, który już to przechodził się wypowie
Jeśli chodzi o stronę samorządu, polecam wpis (będzie chyba jeszcze uaktualniany), kategoria zawiera wszystkie wpisy związane z pierwszym rokiem na MIM.
Gromo pisze:Bylem dzis zlozyc dokumenty na Infe na MIM. Ci ktorzy tez skladali, dostaliscie jakies info dotyczace studiow, rozpoczecia roku itd? Bo ja tylko dostalem karteczke odnosnie stypendium, ktora musze zlozyc wypelniona przed 1 pazdziernika. Na PW np dostawalo sie sporo info o przebiegu studiow i rozpoczecia.
Troszkę fajniej niż na MIM była rozwiązana kwestia składania dokumentów na innych uczelniach (typu PW, jak zauważyłeś). U nas nie dostaliśmy ani potwierdzenia przyjęcia na studia na piśmie (na PW coś takiego rozdawali, na niektórych wydziałach UW zresztą też), ani informacji dot. kwestii organizacyjnych. Domyślam się, że wszystko będzie w sieci, ale miło by było dostać jakiś mini-informator.

Jednak mimo błędów (w mojej opinii) wydziału, jestem zadowolony, że będę na MIMUW studiował
ccyyffrraa
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ccyyffrraa »

etyre pisze: Troszkę fajniej niż na MIM była rozwiązana kwestia składania dokumentów na innych uczelniach (typu PW, jak zauważyłeś). U nas nie dostaliśmy ani potwierdzenia przyjęcia na studia na piśmie (na PW coś takiego rozdawali, na niektórych wydziałach UW zresztą też), ani informacji dot. kwestii organizacyjnych. Domyślam się, że wszystko będzie w sieci, ale miło by było dostać jakiś mini-informator.
Z tego co pamiętam potem jakieś informacje przyszły pocztą (tradycyjną).
Awatar użytkownika
etyre
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Post autor: etyre »

ccyyffrraa pisze: Z tego co pamiętam potem jakieś informacje przyszły pocztą (tradycyjną).
Fakt, tylko że było to niedawno, znajomym, którzy idą na PW wręczano wszelkie informacje do ręki przy składaniu dokumentów; narzekałem właśnie na to, że przez dosyć długi czas niewiele było wiadomo, co i jak. Ale nie ma sensu się czepiać, ponoć MIM to jeden z lepszych wydziałów w kraju . Drobne błędy można wybaczyć.

I tak przy okazji, z tego, co obserwuję, trochę osób z matematyka.pl jest na pierwszym roku, czy na matematyce, czy informatyce. Ciekaw jestem tylko, jak dużo
adner
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 27 razy

Post autor: adner »

Mam takie pytanie: jakie orientacyjnie(bądź dokładnie ) są progi na MISMaP informatyczne? Zastanawiam się, czy w ogóle powinienem się nad tym kierunkiem zastanawiać Z tego, co liczyłem to mi wychodziło coś koło 90%(z tej średniej ważonej według ich zasad), ale wiadomo do czego się nadają takie przewidywania :p Dziwną rzeczą jest dla mnie liczenie polskiego na takie studia, no ale cóż
masakryczna
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: masakryczna »

Powiedzcie mi, proszę, jaki był ostateczny próg na matematykę na uw? To ważne, z góry dzięki:)
gosiamaski
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: gosiamaski »

Witajcie
Jestem tegoroczną maturzystką i rozważam studia na kierunku matematyka na UW, UJ lub UMK. Mam w związku z UW kilka pytań, byłabym wdzięczna za odpowiedź lub przekierowanie w miejsce, gdzie ją znajdę:
1. Jak wygląda kwestia specjalności? Tzn. być może jestem po prostu zupełnie nierozgarnięta w buszowaniu po stronie UW, ale nigdzie nie mogę nic znaleźć nt. specjalności na studiach I stopnia.
2. Zastanawiam się nad tymi równoległymi studiami matematyczno-informatycznymi. Jednak czy startując wyłącznie z matury (bez olimpiad i konkursów) mam opcję dostania się? I czy nie są to trochę studia na zasadzie "trochę okroimy z informatyki, trochę z matematyki i połączymy"? Bo znalazłam zapis, że jeśli np. po pierwszym roku ktoś z tychże równoległych studiów chciałby przenieść się na matematykę musiałby dozaliczać przedmioty.
3. UW czy UJ? (trochę głupie pytanie, ale mimo szczerych chęci nie jestem w stanie porównać programu studiów, a ciągnie mnie na UJ z powodu od razu wybieranych specjalności)
Gromo
Użytkownik
Użytkownik

gosiamaski pisze:1. Jak wygląda kwestia specjalności? Tzn. być może jestem po prostu zupełnie nierozgarnięta w buszowaniu po stronie UW, ale nigdzie nie mogę nic znaleźć nt. specjalności na studiach I stopnia.
Nie ma jako takich specjalnosci. Nie wiem jak na matematyce, ale na infie do 3 roku mniej wiecej jedzie sie 1 programem, na 3 roku czesc przedmiotow sie wybiera, a na magisterskich juz wszystko wybiera sie samemu, takze specjalnosc "tworzy sie" samemu - i to nie jest tak, ze nie wiesz co wybrac, po takim czasie juz raczej wiesz co chcesz dalej ze soba robic:P
gosiamaski pisze:2. Zastanawiam się nad tymi równoległymi studiami matematyczno-informatycznymi. Jednak czy startując wyłącznie z matury (bez olimpiad i konkursów) mam opcję dostania się? I czy nie są to trochę studia na zasadzie "trochę okroimy z informatyki, trochę z matematyki i połączymy"? Bo znalazłam zapis, że jeśli np. po pierwszym roku ktoś z tychże równoległych studiów chciałby przenieść się na matematykę musiałby dozaliczać przedmioty.
Na JSIM bez olimpiad nie da rady, na MISMAP da rade, ale i tak wiekszosc osob ktore to studiuja po 1 sem studiuja 1 albo zaden kierunek:)
gosiamaski pisze:3. UW czy UJ? (trochę głupie pytanie, ale mimo szczerych chęci nie jestem w stanie porównać programu studiów, a ciągnie mnie na UJ z powodu od razu wybieranych specjalności)
UW!:) Zauwaz, ze lepiej specjalnosc wybrac sobie samemu niz miec z gory narzucona:)
ODPOWIEDZ