Co zrobi kat ?

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
Drago STR
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Co zrobi kat ?

Post autor: Drago STR »

A już myślałem, że będzie coś ciekawszego
artak_serkses
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Co zrobi kat ?

Post autor: artak_serkses »

A ja myślę, że gościu kulturalnie przejedzie przez "próg" miasta (bo powiedział prawdę), a następnie straci głowę (bo powiedział prawdę )
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

Co zrobi kat ?

Post autor: DEXiu »

artak no widzisz. Mamy podobne podejście do sprawy - jeśli powiedział prawdę to tak jak mówisz - w efekcie straci głowe. Natomiast gdyby jednak to co mówi było kłamstwem to straci głowę właśnie za kłamstwo (po prostu nie nacieszy się możliwością przestąpienia bramy )
artak_serkses
Użytkownik
Użytkownik

Co zrobi kat ?

Ale DEXiu tu jest haczyk. Bo ten typek nie może skłamać (bo jak skłamie, to tym samym powie prawdę, bo straci głowę )

A z całą resztą Twojego rozumowania się zgodzę:D

pozdrawiam
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

Co zrobi kat ?

Hmm. No fakt. Pod takim kątem tego nie brałem Ale wobec tego tutaj jest tylko pół-paradoks (bo jeśli mówi prawdę to wszystko jest OK - dopiero w przypadku kłamstwa zaczynają się problemy ) Ale już np. w zadaniu w stylu "Marsjanin mówi że wszyscy Marsjanie kłamią" jest już paradoks całkowity - tu nie ma innej możliwości interpretacji
Awatar użytkownika
Arbooz
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Podziękował: 3 razy

Co zrobi kat ?

Post autor: Arbooz »

W orginalnej wersji było: "co zrobi kat, gdy ten człowiek będzie wyjeżdżał z miasta?"

Właściwie to niby paradoks, ale moim zdaniem ścięcie głowy kolesiowi załatwia sprawę

DEXiu:
To co napisałeś to tak zwany "pozorny paradoks kłamcy" - nie ma paradoksu, bo marsjanin po prostu kłamie

Paradoks kłamcy jest, gdy ktoś wybrany spośród łotrów i rycerzy mówi "jestem łotrem"
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

Co zrobi kat ?

Ech będziemy się czepiać. Paradoksy, nie paradoksy, niech ten kat wyciągnie armatę i rozwali gościa, siebie i całe miasto przy okazji I po krzyku
artak_serkses
Użytkownik
Użytkownik

Co zrobi kat ?

DEXiu po co armatą wystarczy kałasznikow i wiadro naboi (do kupienia w TVMarkiecie (czyt. Stadion Xlecia ) )

P.S. Przepraszam za błąd (ten ortograficzny)
Wizard
Użytkownik
Użytkownik

Co zrobi kat ?

Post autor: Wizard »

Witam wszystkich,

Zaciekawiła mnie ta zagadka więc postanowiłem się wypowiedzieć.

Moim zdaniem jedyną sensowną odpowiedzią może być następujące zdanie:

"Kat zetnie mu głowę, jeśli facet mówi nieprawdę" lub "Kat nie zetnie mu głowy, jeśli facet mówi prawdę".

Dlaczego tak?

Otóż zadanie zakłada (można to wydedukować), że kat posiada wiedzę absolutną co do prawdomówności każdego delikwenta.

Wyobraźmy więc sobie następującą sytuację:

Zd.1. Facet: Przychodzę po to byś mnie ściął.
Zd.2. Kat: Przepuszczam cię, bo mówisz prawdę.
Zd.3. Facet przechodzi przez próg miasta i drwi z kata: Nabrałem Cię! Wcale nie przyszedłem byś mnie ściął!
Zd.4. Kat idzie się w tym momencie powiesić, gdyż nie wywiązał się ze swojej od dawna wykonywanej roboty.

Kluczowe zdanie to Zd. 2. Na jakiej podstawie Kat wie, że facet nie kłamie? Możemy przypuszczać, że Kat ma grafik egzekucyj wszelakich i sprawdził, że istotnie facet ma być przez niego ścięty. Jednakże w takiej sytuacji Zd. 3. nie mogłoby mieć miejsca. Tzn. mogłoby mieć miejsce tylko wtedy, gdy grafik kata byłby fałszywy, ale to jest daleko idące rozważanie. Chciałem w tej dedukcji zwrócić uwagę na fakt, iż Kat ma 100% pewność co do prawomówności delikwenta.

Co jednak gdyby Kat nie miał 100% pewności? Otóż wtedy cała łamigłówka byłaby bez sensu, gdyż sam Kat mógłby być niezdolny do ocenienia prawdomówności faceta.

A więc jedyną możliwością jest założenie, że Kat doskonale wie czy facet mówi prawdę czy łże. Stąd odpowiedź do tego zadania powinna brzmieć tak:

"Kat zetnie mu głowę od razu, jeśli facet mówi nieprawdę" lub "Kat nie zetnie mu głowy i wpuści do miasta , jeśli facet mówi prawdę".

Pozdrawiam!
Wizard
Mirthall
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Co zrobi kat ?

Post autor: Mirthall »

Też sądze że jeżeli delkwent kłamie to mu zetnie łeb przed bramą miasta, a jeśli mówi prawdę to zetnie mu w obrębie miasta
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

Co zrobi kat ?

Archeolodzy jacyś czy cuś? A to przy okazji ja jeszcze dorzucę swoją wersję (nie pamiętam czy już się pojawiła taka odpowiedź): kat wpuści gościa a zetnie go trochę później - problem rozwiązany
Wizard
Użytkownik
Użytkownik

Co zrobi kat ?

Post autor: Wizard »

DEXiu pisze:Archeolodzy jacyś czy cuś? A to przy okazji ja jeszcze dorzucę swoją wersję (nie pamiętam czy już się pojawiła taka odpowiedź): kat wpuści gościa a zetnie go trochę później - problem rozwiązany
Ale to podchodzi pod mój wywód. Napisałem przecież, że kat wpuści gościa tylko pod warunkiem, że gościu mówi prawdę. Gościu swobodnie wejdzie do miasta, ale juz z niego nie wyjdzie. Może nie napisałem tego zupełnie jawnie, ale to przecież samo z mojego postu wynika. Dlatego m.in. wspomniałem o tym hipotetycznym grafiku kata.

Pozdrawiam
Wizard
Nostry
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Co zrobi kat ?

Post autor: Nostry »

Facet przyjechał tu po to, aby kat mu ściął głowę. To był jego cel.
Kat swoim wykrywaczem kłamstw stwierdził, że gość mówi prawdę. Nie ściął mu więc głowy.
Facet nie otrzymawszy tego, co chciał, wraca zawiedziony do domu, gdyż niemożliwe było osiągnięcie celu.
Zablokowany