Hipoteza nie wiem jak ugryźć

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
alfa01
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: alfa01 »

Szukałem w necie i nic, jak by ktoś nie poruszał tego problemu wcześniej ale to raczej wątpliwe.

Inne badania pierwszych zupełnie nie pasują do tego, i w zasadzie są bezużyteczne, przynajmniej z mojej strony.

Postawiłem hipotezę, ale jej potwierdzanie skończyło się na wyrywkowym sprawdzaniu...;/
tu była herezja niżej jest lepiej
Hipoteza ta obejmuje 2 jako wyjątek od liczb pierwszych. To jedyna parzysta liczba pierwsza.. podpada po definicję tyko dlatego że to druga naturalna..

Wyklucza ona możliwość że dana liczba, której suma cyfr jest pierwsza jest wielokrotnością tej pierwszej.

Do osób które interesują się pierwszymi, komentarze mile widziane

Przykładem nich będzie 34, 3+4 jest 7 i to pierwsza, 34/7 się nie dzieli. (Edit pomotałem definicje to wymierne jak najbardziej).

Nieśmiało uważam, że to prawda. Ale nie umiem tego jakoś całościowo ogarnąć, nie wiem jak by tu sformułować dowód, nie proszę o pomoc tylko o komentarze, muszę nad tym posiedzieć..
Ostatnio zmieniony 7 lip 2010, o 09:44 przez alfa01, łącznie zmieniany 2 razy.
Afish
Moderator
Moderator

Post autor: Afish »

Trochę to nieskładnie napisałeś i nie wiem, czy dobrze to zrozumiałem. Według Ciebie \(\displaystyle{ \frac{34}{7}}\) jest niewymierne?
alfa01
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: alfa01 »

O_O Rzeczywiście poszalałem za bardzo. Tam wychodzi okres z tego co widzę, na kalkulatorze do wielkich liczb. Źle napisałem, chodziło oto że rozwinięcie dziesiętne jest nieskończone nijak ma się to do niewymierności jak wiadomo sry.
Liczba której sumą cyfr jest pierwsza, podzielona przez tą pierwszą nie może dać innego całkowitego wyniku niż wynik pierwszy,.. zazwyczaj ten wynik po prostu nie jest całkowity yy
O to może chodzić jak już coś ;/ tamto zamotałem bo spisywałem co inne mam zabazgrane tu all.

BTW: to chyba ma krótkie nogi zaraz to obalę ';/
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Inkwizytor »

alfa01 bełkoczesz coś bez ładu i składu! I w dodatku dzielisz się swoimi nieskoordynowanymi przemyśleniami.
Spisz sobie wszystko na kartce, a potem ładnie ubierz w słowa. Krótko zwięźle i na temat. Jak masz jakąs hipoteze to ją sformułuj zgodnie z prawidłami matematycznymi! Bo jak na razie tylko zaśmiecasz forum
Afish
Moderator
Moderator

Post autor: Afish »

A sprawdź sobie liczbę \(\displaystyle{ 12}\)
ODPOWIEDZ