Dane są funkcje o wzorach: \(\displaystyle{ f(x)=x^2+1}\) oraz \(\displaystyle{ g(x)=2^x}\).
Pokazać, że równość \(\displaystyle{ f(x)=g(x)}\) jest spełniona przez co najwyżej trzy liczby rzeczywiste.
Dwa rozwiązania łatwo złapać z wykresów. Są to 0 i 1. Ale jak pokazać, że istnieje jeszcze jedno i zarazem ostatnie rozwiązanie (niewymierne)?
Równość funkcji
Równość funkcji
Ok. Coś wymyśliłem, ale prosiłbym o sprawdzenie.
Korzystając z warunku \(\displaystyle{ f(x)=g(x)}\) konstruuję funkcję:
\(\displaystyle{ h(x)=x^2+1-2^x}\)
Muszę teraz pokazać, że dana funkcja ma trzy miejsca zerowe. Dwa już znalazłem, pozostało jedno.
Rozpatruję przedział \(\displaystyle{ [2;5]}\). Funkcja \(\displaystyle{ h(x)}\) przyjmuje na jego krańcach wartości różnych znaków:
\(\displaystyle{ h(2)=1}\)
\(\displaystyle{ h(5)=-6}\)
Na mocy twierdzenia Darboux stwierdzam, że istnieje taki punkt \(\displaystyle{ c}\) należący do rozpatrywanego przedziału, że \(\displaystyle{ f(c)=0}\).
Dowód ten pokazuje, że istnieją trzy rozwiązania, ale nie pokazuje, że nie ma ich więcej. Chyba, że można to zrobić bardziej ogólnie. Jeśli tak, to proszę o wskazówkę.
Korzystając z warunku \(\displaystyle{ f(x)=g(x)}\) konstruuję funkcję:
\(\displaystyle{ h(x)=x^2+1-2^x}\)
Muszę teraz pokazać, że dana funkcja ma trzy miejsca zerowe. Dwa już znalazłem, pozostało jedno.
Rozpatruję przedział \(\displaystyle{ [2;5]}\). Funkcja \(\displaystyle{ h(x)}\) przyjmuje na jego krańcach wartości różnych znaków:
\(\displaystyle{ h(2)=1}\)
\(\displaystyle{ h(5)=-6}\)
Na mocy twierdzenia Darboux stwierdzam, że istnieje taki punkt \(\displaystyle{ c}\) należący do rozpatrywanego przedziału, że \(\displaystyle{ f(c)=0}\).
Dowód ten pokazuje, że istnieją trzy rozwiązania, ale nie pokazuje, że nie ma ich więcej. Chyba, że można to zrobić bardziej ogólnie. Jeśli tak, to proszę o wskazówkę.
- Nakahed90
- Użytkownik

Równość funkcji
Jeżeli chcesz pokazać, że istnieją dokładnie trzy miejsca zerowe h(x)-to musisz zajać się monotonicznością tej funkcji, pokazać, ze istnieją dwa ekstrema lokalne i że granice w nieskończoności sią nieskończonościami.
Równość funkcji
Oj, to chyba nie będzie już takie proste. Tym bardziej, że zadanie jest z poziomu liceum.
Grunt, że udało mi się pokazać istnienie trzech rozwiązań.
Dziękuję bardzo za pomoc.
Grunt, że udało mi się pokazać istnienie trzech rozwiązań.
Dziękuję bardzo za pomoc.