Manifest tau

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)

Czy jesteś za stosowaniem [tex]\tau[/tex] zamiast [tex]2\pi[/tex]?

Tak
2
6%
Nie
18
58%
Warto spróbować
2
6%
Daj mi spokój
9
29%

Liczba głosów: 31

Awatar użytkownika
Tarnoob
Użytkownik
Użytkownik

Manifest tau

Post autor: Tarnoob »

http://tauday.com

Co myślicie o tym pomyśle? Przytoczone przez autora argumenty są rzeczywiście mocne, za najważniejszy uważam ten o łukowej mierze kąta pełnego oraz analogii pola koła do innych wzorów. Nie mówię, że jestem jakimś entuzjastą i gwarantuję, że to by się sprawdziło. Uważam jednak, że chyba od tego są naukowcy, żeby próbować nowych i dziwnych rzeczy, nie? Inaczej się nie przekonamy, czy to ma sens.

I nie, to nie doprowadziłoby do nieporozumień. Wystarczyłoby na początku każdego wywodu napisać \(\displaystyle{ \tau=2\pi}\), tak jak się czasami pisze "ostrzeżenia" o konwencji sumacyjnej. Na osobisty użytek sam zacząłem korzystać z tego chwytu.

Pozdrawiam
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Manifest tau

Post autor: Jan Kraszewski »

Ale po co? Wiesz co to jest ?

JK

PS. No i oczywiście nie ma to nic wspólnego z nauką.
Awatar użytkownika
Tarnoob
Użytkownik
Użytkownik

Manifest tau

Post autor: Tarnoob »

Właśnie w imię brzytwy Ockhama został napisany ten manifest - używanie tau uprościłoby wiele wzorów oraz definiowanie miary łukowej.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Manifest tau

Jakie uproszczenie? O jeden symbol? I nawet nie to, bo wszędzie musisz dodawać \(\displaystyle{ \tau=2\pi}\), żeby być zrozumianym...

Podstawową cechą oznaczeń powinna być ich komunikatywność. Jeżeli użyjesz symbolu \(\displaystyle{ \pi}\), to każdy matematyk na świecie będzie wiedział, o co chodzi. Jeżeli napiszesz \(\displaystyle{ \tau}\), to będziesz musiał dodatkowo wytłumaczyć, co oznacza ten symbol. Wprowadzasz zatem dodatkowy (zbędny) symbol, zatem mnożysz byty...

JK
alfa01
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Manifest tau

Post autor: alfa01 »

jeżeli powszechnie wiadome jest że:\(\displaystyle{ \tau=2\pi}\) to dyskusja czy to zastępować czy też nie, jest chyba zbędna - można stosować zamiennie.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Manifest tau

alfa01 pisze:jeżeli powszechnie wiadome jest że:\(\displaystyle{ \tau=2\pi}\)
A jest?

JK
alfa01
Użytkownik
Użytkownik

Manifest tau

W pierwszym poście mowa o silnych argumentach, zresztą tamten facet musiał by przedstawić dowód to co jest w linku się układa, myślałem że to konflikt dotyczący bardziej symboli stosowanych, jeżeli tam im wychodzi 2 Pi to w czym problem?

To znaczy na pewno nadaje się to do działań inżynieryjnych, bo dokładność jest duża.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Manifest tau

To, że jakiś facet wygłasza tezę o "wyższości \(\displaystyle{ \tau}\) nad \(\displaystyle{ \pi}\)" nie znaczy, że jest to zjawisko powszechne... Zaręczam Ci, że jak zaczniesz stosować \(\displaystyle{ \tau}\) zamiast \(\displaystyle{ \pi}\), to nikt nie będzie wiedział, o co Ci chodzi.

Tak naprawdę jest to zjawisko rodem z "matematycznego sezonu ogórkowego".

JK
alfa01
Użytkownik
Użytkownik

Manifest tau

mi to wygląda na alternatywną teorię - na jej potrzeby zapewne trzeba by było "przekonwertować" spory kawałek dorobku matematyki, ale to już chyba ich problem. Myślałem że to istnieje po prostu prawdziwe ale "obok" i nikt tego nie stosuje bo "pi" jest spoko.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Manifest tau

Post autor: smigol »

To już nie chodzi o konwertowanie dorobku matematyki - bo to tylko symbole. Jednak po co wprowadzać \(\displaystyle{ \tau}\) zamiast \(\displaystyle{ 2 \pi}\)? TO co już powiedział Jan Kraszewski, nikt by nas nie zrozumiał, przynajmniej większość by nie zrozumiała. I to praktycznie nie upraszcza żadnych wzorów... Gdyby to miało być coś w stylu fizyki relatywistycznej i zamiast \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{1- \frac{v^2}{c^2} } }}\) piszemy \(\displaystyle{ \gamma}\)- to bardzo upraszcza postać wzorów. A tutaj skracalibyśmy zapis tylko o jedną literkę (a w zasadzie cyferkę) - bez sensu.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Manifest tau

alfa01 pisze:mi to wygląda na alternatywną teorię
To źle Ci wygląda. Teoria dotyczy bytów, a nie notacji.

JK
humanistyczny
Użytkownik
Użytkownik

Manifest tau

Post autor: humanistyczny »

Jeśli ktoś uważa ze wprowadzanie nowych elementów zapisu w miejsce starych "jest be" to zapewne:

-protestował by przeciw wprowadzaniu cyfr arabskich (10 cyfr zamiast 6: I,V,X,L,C,M)

-oprotestował by wprowadzenie znaków "plus" i "minus" (na początku stosowano notacje słowną działań matematycznych.)

-Zapewne znak "zero" również uległ by oprotestowaniu.

Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Podziękował: 49 razy

Manifest tau

Post autor: AiDi »

Nie wiem jak Ty, ale ja widzę ogromną różnicę między tym co wymieniłeś, a zastępowaniu dwóch znaków jednym...
humanistyczny
Użytkownik
Użytkownik

Manifest tau

Post autor: humanistyczny »

AIDI

Np \(\displaystyle{ +}\) i \(\displaystyle{ -}\) to zastępowanie słowa "dodać" i "odjąć" jednym znakiem.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Podziękował: 49 razy

Manifest tau

Post autor: AiDi »

Zważ na to, że "dodać" i "odjąć" to słowa polskie i jakbyś zapisał "2 dodać 2" to generalnie na świecie byś nie został zrozumiany. Język matematyki ma być uniwersalny. Zastępowanie 2pi przez tau to już dla mnie wielka głupota i tylko zbytnie komplikowanie i mnożenie bytów. Komuś się chyba nudziło.
ODPOWIEDZ