1.Tutaj,na Ziemi naturalna koleja rzeczy jest fakt ze wczoraj jest zawsze przed jutrem.Ale jest miejsce gdzie 'jutro' jest przed 'wczorajszym' dniem.Jakie to miejsce?
2.113, 323, 355, 408, 577, 610, 878, 987-utworz 4pary liczb i z odpowiednim dzialaniem jakie przyblizenia one reprezentuja?
3.Martwego i lezacego mezczyzne znaleziono obok lezacego kamienia.Mezczyzna nie posiadal zadnych ran.Co sie stalo?:D
4.Jaka liczbe wstawić za "a": \(\displaystyle{ a6*6=6a}\)-gdzie "a6" nie oznacza a*6 tylko jedna liczbe...
Ostatnio zmieniony 22 cze 2006, o 12:52 przez Flashdoom, łącznie zmieniany 1 raz.
Ad.3 Facet mógł dostać zawału serca, albo doliczył do nieskończoności. Jest dużo możliwości...
Ad.4. Jeśli "\(\displaystyle{ a6}\)" to liczba, której ostatnią cyfrą jest 6, to wtedy zadanie to ma postać:
\(\displaystyle{ (10*a + 6)*6=6*10^n+a}\) gdzie, n-długość w cyfrach liczby a \(\displaystyle{ 60*a+36 = 6*10^n+a}\) \(\displaystyle{ 59*a=6*10^n-36}\) \(\displaystyle{ a=\frac{6*10^n-36}{59}}\)
Biorąc pod uwagę, że a musi być liczbą całkowitą, można by wyprowadzić cechę podzielności przez 59 i zobaczyć dla jakich n, powyższe wyrażenie będzie całkowite. Jeśli o to chodziło autorowi zadania, to rozwiązań prawdopodobnie będzie nieskończenie wiele.
moziojr pisze:Ad.3 Facet mógł dostać zawału serca, albo doliczył do nieskończoności. Jest dużo możliwości...
Ale jak wyjasnisz obecnosc kamienia(wlasciwie to kawałek skały ).
moziojr pisze:Ad.4 (...)
Rozwiazanie ok(nie dokonca takiego toku rozwiazywanie sie spodziewalem ale metoda wporzadku)
[ Dodano: Sro Cze 21, 2006 12:09 pm ]
Mirthall pisze:Ad.1 Przedwczoraj?
Powiem tylko ze jest to miejsce materialne i do zgadniecia nie potrzebne jest kombinowanie-wlasciwie jedyna rzecza ktora musisz umies to alfabet i jedno slowo .
Ostatnio zmieniony 22 cze 2006, o 12:55 przez Flashdoom, łącznie zmieniany 1 raz.
Flashdoom pisze:Mam nadzieje ze teraz zaagadka stanie sie trywialna
Teraz tak...encyklopedia, albo słownik języka polskiego
Przy wcześniejszej treści myślałem nad słownikiem włosko-jakimśtam....
[ Dodano: Czw Cze 22, 2006 1:17 pm ]
A co do 3. to przychodzą mi do głowy dwie odpowiedzi:
1) wykopaliska (archeologiczne, paleontologiczne, itd. w zależności od "wieku" leżącego faceta)
2) na kamieniu napisane jest "RiP"...