Budownictwo czy energetyka? Warszawa czy Kraków? PW czy AGH?
-
kubeczek77
- Użytkownik

Cześć. Zostało jescze kilka dni na zmianę zadeklarowanych kierunków. Zastanawiam się nad dwoma. Przez całe liceum chciałem iść na budownictwo, ale teraz męczy mnie energetyka-> dalej odnawialne źródła energii.
Czy ktoś może jest na tych kierunkach i może coś powiedzieć o nich. Jak jest ciężko, jakie perspektywy, jacy ludzie itd. ?
Zastanawiam się też jeśli energetykę to nad AGH i PW gdzie lepiej ?
Pozdro.
Czy ktoś może jest na tych kierunkach i może coś powiedzieć o nich. Jak jest ciężko, jakie perspektywy, jacy ludzie itd. ?
Zastanawiam się też jeśli energetykę to nad AGH i PW gdzie lepiej ?
Pozdro.
-
kubeczek77
- Użytkownik

Tam jest budownictwo kierunkiem zamawianym. A oprócz tego coś jeszcze przemawia za budo na PK?
- Stary
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
Oczywiscie, zdecydowanie lepsze perspektywy pracy niz po energetyce, lepszy poziom. Jest to kierunek, który jest wizytówką Polibudy Krakowskiej, oczywiście mowa tu o budownictwie na Wydziale Inżynierii Lądowej.
Ja się wybieram na budownictwo na PK na WIL, jak myślicie 84% z rozszerzonej matmy starczy mi na pierwszą rekrutację?
-
spirit121
- Użytkownik

kubeczek77
Mógłbyś podać jakiś link w którym jest to potwierdzone? Jestem tym bardzo zainteresowanyTam jest budownictwo kierunkiem zamawianym. A oprócz tego coś jeszcze przemawia za budo na PK?
A co sądzicie o energetyce? Czy uważacie że na AGH na energetyce jest az tak źle? Piszę właśnie o tym kierunku ponieważ przypuszczam że na nim sobie prędzej poradzę niż na budownictwie gdyż jestem teraz w liceum na biol-chemie wiec ogolnie na kierunki techniczne mi nie po drodze... Myślałem o technologii chemicznej ale wiem ze po tym nie ma pracy więc teraz myślę o energ.
Dziękuję z góry za odpowiedź
Dziękuję z góry za odpowiedź
- Stary
- Użytkownik

Studiowałem budownictwo i powiem, ze chemia to podstawa, bez niej jest niesamowicie ciezko, ale jeszcze cięzej jest bez matematyki i fizyki.
-
G.BEST7
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Dużo chemii na budownictwie? I semestr jest chemia budowlana. Nawet na IŚ jest nie dużo chemii, a teoretycznie powinno być jej więcej niż na budownictwie. Dopiero na specjalizacji na wod-kan jest sporo biologii i chemii. Podstawa na obu kierunkach to matma i fizyka.
Kierunki budowlane na PK, techniczne typu AiR, EiT itp. na AGH.
Może uściślę: fizykę mam poszerzoną w liceum i będę ją zdawał rozszerzoną na maturze więc ewentualnie nie byłoby to do końca bez znajomości fizyki A z matematyką mam nadzieje ze bym sobie poradzil, gdybym sie staral etc.
- Stary
- Użytkownik

Semestr chemii masz, jeden ale ona się ciagnie za Tobą conajmniej 1 rok (dłuzej na budownictwie nie studiowałem), masz ją na pewno na dwóch przedmiotach: chemia i materiały budowlane, na drugim semestrze masz bardzo cięzkie laboratoria z chemii, oraz laboratoria z materiałów gdzie też chemia MUSI być opanowanaG.BEST7 pisze:Dużo chemii na budownictwie? I semestr jest chemia budowlana. Nawet na IŚ jest nie dużo chemii, a teoretycznie powinno być jej więcej niż na budownictwie. Dopiero na specjalizacji na wod-kan jest sporo biologii i chemii. Podstawa na obu kierunkach to matma i fizyka.
Fizyka w LO praktycznie mało Ci da, jedynie będziesz wiedział jak działa równia pochyła oraz kinematyka, dynamika i statyka. Fizyka na budownictwie to praktycznie rachunek różniczkowy i całkowy. Fizyki masz 1 semestr i w zależności na kogo trafisz możesz bimbać i przejść z 4.5 a możesz napierniczać i mieć 2.0mati90210 pisze:Może uściślę: fizykę mam poszerzoną w liceum i będę ją zdawał rozszerzoną na maturze więc ewentualnie nie byłoby to do końca bez znajomości fizyki A z matematyką mam nadzieje ze bym sobie poradzil, gdybym sie staral etc.
-
G.BEST7
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
J/w.
Fizyki jest jeden semestr i idzie ją zaliczyć, a wiedza z LO w bardzo małym stopniu przydaję się na studiach. Na kolejnych semestrach jest bardzo dużo mechaniki, fizyki budowli, mechaniki budowli, mechaniki gruntów i fundamentów, czy wytrzymałości materiałów, czyli fizyki .
Fizyki jest jeden semestr i idzie ją zaliczyć, a wiedza z LO w bardzo małym stopniu przydaję się na studiach. Na kolejnych semestrach jest bardzo dużo mechaniki, fizyki budowli, mechaniki budowli, mechaniki gruntów i fundamentów, czy wytrzymałości materiałów, czyli fizyki .
- Stary
- Użytkownik

Dokładnie, budownictwo to kierunek typowo FIZYCZNY, z fizyką ma się do czynienia na kazdym kroku. Na pierwszym semestrze najtrudniejsza jest fizyka i mechanika, natomiast na drugim wytrzymałość materiałów(tu najważniejsza jest mechanika, matematyka i fizyka).G.BEST7 pisze:J/w.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi
Rozumiem że fizyka po liceum mi nic nie da. Chcialem tylko powiedziec ze fakt ze jestem po biol-chemie nie bedzie mnie dyskryminowal bo po maturze rozszerzonej z fizyki bede mniej więcej na poziomie z fizyki .jak ludzie po mat-fizie, czyli wszyscy defacto bedziemy startowac z tego samego poziomu...
Rozumiem że fizyka po liceum mi nic nie da. Chcialem tylko powiedziec ze fakt ze jestem po biol-chemie nie bedzie mnie dyskryminowal bo po maturze rozszerzonej z fizyki bede mniej więcej na poziomie z fizyki .jak ludzie po mat-fizie, czyli wszyscy defacto bedziemy startowac z tego samego poziomu...