Budownictwo czy energetyka? Warszawa czy Kraków? PW czy AGH?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
kubeczek77
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kubeczek77 »

Cześć. Zostało jescze kilka dni na zmianę zadeklarowanych kierunków. Zastanawiam się nad dwoma. Przez całe liceum chciałem iść na budownictwo, ale teraz męczy mnie energetyka-> dalej odnawialne źródła energii.
Czy ktoś może jest na tych kierunkach i może coś powiedzieć o nich. Jak jest ciężko, jakie perspektywy, jacy ludzie itd. ?

Zastanawiam się też jeśli energetykę to nad AGH i PW gdzie lepiej ?
Pozdro.
Awatar użytkownika
Stary
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

Post autor: Stary »

Radziłbym budownictwo na PK
kubeczek77
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kubeczek77 »

Tam jest budownictwo kierunkiem zamawianym. A oprócz tego coś jeszcze przemawia za budo na PK?
Awatar użytkownika
Stary
Użytkownik
Użytkownik

Oczywiscie, zdecydowanie lepsze perspektywy pracy niz po energetyce, lepszy poziom. Jest to kierunek, który jest wizytówką Polibudy Krakowskiej, oczywiście mowa tu o budownictwie na Wydziale Inżynierii Lądowej.
benlinus
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: benlinus »

Ja się wybieram na budownictwo na PK na WIL, jak myślicie 84% z rozszerzonej matmy starczy mi na pierwszą rekrutację?
Awatar użytkownika
Stary
Użytkownik
Użytkownik

bez problemu
spirit121
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: spirit121 »

kubeczek77
Tam jest budownictwo kierunkiem zamawianym. A oprócz tego coś jeszcze przemawia za budo na PK?
Mógłbyś podać jakiś link w którym jest to potwierdzone? Jestem tym bardzo zainteresowany
mati90210
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mati90210 »

A co sądzicie o energetyce? Czy uważacie że na AGH na energetyce jest az tak źle? Piszę właśnie o tym kierunku ponieważ przypuszczam że na nim sobie prędzej poradzę niż na budownictwie gdyż jestem teraz w liceum na biol-chemie wiec ogolnie na kierunki techniczne mi nie po drodze... Myślałem o technologii chemicznej ale wiem ze po tym nie ma pracy więc teraz myślę o energ.

Dziękuję z góry za odpowiedź
Awatar użytkownika
Stary
Użytkownik
Użytkownik

Studiowałem budownictwo i powiem, ze chemia to podstawa, bez niej jest niesamowicie ciezko, ale jeszcze cięzej jest bez matematyki i fizyki.
G.BEST7
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: G.BEST7 »

Dużo chemii na budownictwie? I semestr jest chemia budowlana. Nawet na IŚ jest nie dużo chemii, a teoretycznie powinno być jej więcej niż na budownictwie. Dopiero na specjalizacji na wod-kan jest sporo biologii i chemii. Podstawa na obu kierunkach to matma i fizyka.

Kierunki budowlane na PK, techniczne typu AiR, EiT itp. na AGH.
mati90210
Użytkownik
Użytkownik

Może uściślę: fizykę mam poszerzoną w liceum i będę ją zdawał rozszerzoną na maturze więc ewentualnie nie byłoby to do końca bez znajomości fizyki A z matematyką mam nadzieje ze bym sobie poradzil, gdybym sie staral etc.
Awatar użytkownika
Stary
Użytkownik
Użytkownik

G.BEST7 pisze:Dużo chemii na budownictwie? I semestr jest chemia budowlana. Nawet na IŚ jest nie dużo chemii, a teoretycznie powinno być jej więcej niż na budownictwie. Dopiero na specjalizacji na wod-kan jest sporo biologii i chemii. Podstawa na obu kierunkach to matma i fizyka.

Kierunki budowlane na PK, techniczne typu AiR, EiT itp. na AGH.
Semestr chemii masz, jeden ale ona się ciagnie za Tobą conajmniej 1 rok (dłuzej na budownictwie nie studiowałem), masz ją na pewno na dwóch przedmiotach: chemia i materiały budowlane, na drugim semestrze masz bardzo cięzkie laboratoria z chemii, oraz laboratoria z materiałów gdzie też chemia MUSI być opanowana
mati90210 pisze:Może uściślę: fizykę mam poszerzoną w liceum i będę ją zdawał rozszerzoną na maturze więc ewentualnie nie byłoby to do końca bez znajomości fizyki A z matematyką mam nadzieje ze bym sobie poradzil, gdybym sie staral etc.
Fizyka w LO praktycznie mało Ci da, jedynie będziesz wiedział jak działa równia pochyła oraz kinematyka, dynamika i statyka. Fizyka na budownictwie to praktycznie rachunek różniczkowy i całkowy. Fizyki masz 1 semestr i w zależności na kogo trafisz możesz bimbać i przejść z 4.5 a możesz napierniczać i mieć 2.0
G.BEST7
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: G.BEST7 »

J/w.
Fizyki jest jeden semestr i idzie ją zaliczyć, a wiedza z LO w bardzo małym stopniu przydaję się na studiach. Na kolejnych semestrach jest bardzo dużo mechaniki, fizyki budowli, mechaniki budowli, mechaniki gruntów i fundamentów, czy wytrzymałości materiałów, czyli fizyki .
Awatar użytkownika
Stary
Użytkownik
Użytkownik

G.BEST7 pisze:J/w.
Fizyki jest jeden semestr i idzie ją zaliczyć, a wiedza z LO w bardzo małym stopniu przydaję się na studiach. Na kolejnych semestrach jest bardzo dużo mechaniki, fizyki budowli, mechaniki budowli, mechaniki gruntów i fundamentów, czy wytrzymałości materiałów, czyli fizyki .
Dokładnie, budownictwo to kierunek typowo FIZYCZNY, z fizyką ma się do czynienia na kazdym kroku. Na pierwszym semestrze najtrudniejsza jest fizyka i mechanika, natomiast na drugim wytrzymałość materiałów(tu najważniejsza jest mechanika, matematyka i fizyka).
mati90210
Użytkownik
Użytkownik

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi
Rozumiem że fizyka po liceum mi nic nie da. Chcialem tylko powiedziec ze fakt ze jestem po biol-chemie nie bedzie mnie dyskryminowal bo po maturze rozszerzonej z fizyki bede mniej więcej na poziomie z fizyki .jak ludzie po mat-fizie, czyli wszyscy defacto bedziemy startowac z tego samego poziomu...
ODPOWIEDZ