5. G - grupa. Pokaż że
\(\displaystyle{ Z(g) = \{a \in G | \forall g \in G ag = ga\}}\)
jest podgrupą w G i dzielnikiem normalnym w G
Tak brzmialo zadanie. Niestety z grup nie mam notatek, to bylo juz pod koniec roku i mi sie zaiweruszyly.
Prosze o podanie jakichs innych pojec zwiazanych z grupami i ogolem strukturami algebraicznymi, ktore warto znac.
Czyli gdyby chodzilo o pojecia zwiazane z przestrzeniami liniowymi, to oczekiwalbym odpowiedzi 'poczytaj o tym co to wlasciwie jest przestrzen liniowa, co to jest baza, wymiar, podprzestrzen...'.
Bede bardzo wdzieczny za odpowiedz, bo chce sie tego autentycznie nauczyc.
Gdyby do zagadnien byly jeszcze jakies dobre (sprawdzone przez was) zrodla, to w ogole byloby swietnie.
Grupy i pojecia z nimi zwiazane
-
filip.wroc
- Użytkownik

- max
- Użytkownik

- Podziękował: 37 razy
To zadanie robi się bezpośrednio z definicji podgrupy - pokazuje się, że zbiór ten jest zamknięty na działania i zawiera element neutralny. Normalność wynika z prostego przeliczenia, że \(\displaystyle{ hah^{-1}=a\in Z(G)}\) dla wszystkich \(\displaystyle{ a\in Z(G), \ h\in G}\).
Co do zapoznania się z podstawami teorii grup - możesz zajrzeć do książki Wstęp do teorii grup Czesława Bagińskiego.
Ja się z niej kiedyś uczyłem i mi posłużyło.
Co do zapoznania się z podstawami teorii grup - możesz zajrzeć do książki Wstęp do teorii grup Czesława Bagińskiego.
Ja się z niej kiedyś uczyłem i mi posłużyło.
-
filip.wroc
- Użytkownik

Zadanie podalem dla przykladu, umiem je rozwiazac, ale dzieki za checi
Problem w tym ze w literature jestem niespecjalnie zaopatrzony, a nie mam finansow zeby sie zaopatrzyc. Chodzi mi o liste zagadnien, bo wtedy mam szanse troche poszperac w sieci...
Problem w tym ze w literature jestem niespecjalnie zaopatrzony, a nie mam finansow zeby sie zaopatrzyc. Chodzi mi o liste zagadnien, bo wtedy mam szanse troche poszperac w sieci...
- Yaco_89
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Kod: Zaznacz cały
http://wms.mat.agh.edu.pl/~wojda/alg.pdf-
filip.wroc
- Użytkownik

Podziekuj swojemu wykladowcy w moim imieniu Bardzo fajne opracowanie. Dzieki wielkie