Infa pytania o studia

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
asertus
Użytkownik
Użytkownik

Infa pytania o studia

Post autor: asertus »

Mam problem z wyborem studiów informatycznych. Interesuje się głównie programowaniem i z tym wiąże swoją przyszłość. W wyborze waham się między UW, UJ I AGH. Jak postrzegacie tego typu wybór (głownie ciekawi mnie wygląda potem sprawa z praktykami czy sięgając jeszcze dalej z perspektywami zawodowymi po ww uczelniach). Oczywiście orientuje się iż dwa z wymienionych to uniwersytety a pozostały nim nie jest i jestem świadom wynikających z tego różnic programowych, ktore dogłębnie przestudiowałem. Jeśli ktoś wie w jakich granicach oscylowała minimalna liczba punktow niezbędnych do przyjęcia na UJ również byłbym wdzięczny.
Z góry dzięki
wszamol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Infa pytania o studia

Post autor: wszamol »

mathiu11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Infa pytania o studia

Post autor: mathiu11 »

Jeśli na prawdę jesteś dobry w programowaniu lub ambitny do ciężkiej pracy to polecam UWr (można powiedzieć lider w kategorii programowania).
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Infa pytania o studia

Post autor: Dumel »

co do powyższego to wydawało mi się zawsze że tutaj króluje UW, ale niezależnie od tego rzeczywiście UWr stoi z informatyki wysoko.
sam studiuje matematykę komputerową więc co nie co w temacie się orientuję, więc:
trzeba chyba rozróżnić dwa często mylone pojęcia - programowanie, jako klepanie kodu (robota dla rzemieślników) , i rozkminę algorytmów - zwyczajowo nazywaną programowaniem (robota dla artystów).
jeśli pisząc o programowaniu miałeś na myśli drugie znaczenie, zdecydowanie lepiej wybrać uniwersytet (na UJ jest specjalność: informatyka analityczna (zobacz tu:

Kod: Zaznacz cały

http://studia.tcs.uj.edu.pl/
i tu: ) ; nie wiem jak na UWr ale patrząc na ich wyniki w zawodach pewnie też coś w tym stylu mają))
jeśli lubisz klepać to jest u nas (to znaczy na UJ) specjalność inżynieria oprogramowania ale nic nie jestem w stanie o niej napisać.

AGH jest teraz w modzie, co bardzo mnie dziwi, bo na moje oko nie oferuje zbyt fajnych specjalności, ale to tylko moje zdanie. na EAiE byle kretyn się nie dostanie ale też jak jesteś w miarę dobry (w sensie licealnym) to nie powinieneś mieć problemów (100% matematyka + 50% angielski i gotowe)
na UJ już zupełnie łatwo się dostać, tym bardziej że ostatnio zwiększono liczbę miejsc ze względu na projekt kierunku zamawianego.
asertus
Użytkownik
Użytkownik

Infa pytania o studia

Post autor: asertus »

Powiem tak bardziej niż klepanie kodów rzeczywiście interesuje mnie rozkmina algorytmow.
co do matury to wyniki z probnej wygladaja następująco matma 92% angol 86% infa 94%.
adamroman
Użytkownik
Użytkownik

Infa pytania o studia

Post autor: adamroman »

Jesli chce Pan studiowac informatyke z mysla o podjeciu pracy W ZAWODZIE (tzn. w firmach z branzy IT), to jedynym sensownym rozwiazaniem, jesli idzie o studia na UJ, jest informatyka w Instytucie Informatyki UJ, specjalnosc: inzynieria oprorgamowania. Wiecej szcegolow, w tym lista wykladow na tej specjalnosci, jest tu:

http://www.studia.ii.uj.edu.pl/index.php?id=18

Oczywiscie same studia pracy nie gwarantuja, natomiast specjalnosc 'Inzynieria oprogramowania' gwarantuje zdobycie rzetelnej i gruntownej wiedzy w zakresie niezbednym dla takich zawodow z branzy IT, jak architekt, analityk, kierownik projektu, programista, tester, inzynier jakosci, administrator baz danych itp.

Wymieniona wczesniej informatyka analityczna jest analogiczna specjalnoscia do informatyki teoretycznej, prowadzonej rowniez w Instytucie Informatyki UJ, ktora rowniez polecam, ale raczej osobom wiazacym swoja przyszlosc z nauka, praca na uczelni, R&D z naciskiem na R :) itp. Wiecej szczegolow:

http://www.studia.ii.uj.edu.pl/index.php?id=16
Awatar użytkownika
paladin
Użytkownik
Użytkownik

Infa pytania o studia

Post autor: paladin »

Cóż, kończący właśnie absolwenci informatyki analitycznej tudzież nasi magistranci pytani o plany na przyszłość odpowiadają częściej w stylu "nieee, raczej Google" niż "studia doktoranckie". Z wyjątkiem tych, którzy odpowiadają "Facebook był pierwszy i dał więcej" (tak, autentyk).

Czyli mało, że po informatyce analitycznej jest praca w zawodzie - jest w ścisłej czołówce zawodu Z naciskiem na R, na D, albo na $$, jak kto woli.

A że algorytmy są ciekawe, to wiadomo
adamroman
Użytkownik
Użytkownik

Infa pytania o studia

Tu trzeba uporządkować i wyjaśnić parę spraw.

Ludzie nie mający jeszcze doświadczeń z pracą w zawodzie informatyka (zwłaszcza absolwenci szkół średnich) sądzą, że praca ta polega na 'wymyślaniu algorytmów', 'analizie algorytmów' lub innych tego typu rzeczach, wybitnie angażujących twórczy talent informatyków. Tymczasem rzeczywistość jest nieco inna - zapewniam, że prawie nikt z absolwentów informatyki pracujących w sektorze IT ani nie 'wymyśla algorytmów' ani ich nie analizuje. Ta praca po prostu polega na czymś zupełnie odmiennym. Należy mieć świadomość, że informatyka to nie tylko teoria (jej fragmentem jest właśnie algorytmika), ale w głównej mierze coś, co określa się mianem INŻYNIERII OPROGRAMOWANIA. Dziedzina ta jest bardzo pojemna i zawiera w sobie takie dziedziny jak np.: zarzązanie projektami IT, analiza procesów biznesowych, inżynieria wymagań, zarządzanie zmianami, testowanie i jakość oprogramowania, wzorce projektowe, modelowanie (UML+OCL itp.), reinżynieria, a gdzieś na samym końcu znajduje się programowanie.

Większość programistów nie wymyśla nowych algorytmów - jeśli trzeba zastosować jakiś algorytm, np. algorytm sortowania, to bierze się go z istniejącej już biblioteki. Informatycy nie stoją zwykle przed problemami typu "jaki by tu algorytm o dobrej złożoności wymyślić", ale raczej przed problemami związanymi z inżynierią, na przykład:

- jaki projekt architektury będzie najlepszy pod kątem późniejszego zarządzania zmianami
- jakie metody testowania zastosować to wygenerowania "dobrych" przypadków testowych dla oprogramowania typu embedded
- jaką metodologię wytwórczą zastosować do średniej wielkości projektu z takim a takim budżetem, takimi a takimi ludźmi i takim a takim czasem
- której biblioteki użyć do oprogramowania fragmentu aplikacji, żeby lepiej współpracował z taką a taką bazą danych
- jakich metod refaktoryzacji użyć do istniejącego fragmentu kodu, który należy "odświeżyć" i zintegrować z takim a takim istniejącym już systemem; czy używać oprogramowania komponentowego, czy też może bardziej się opłaci pisać wszystko od podstaw?
- jak zoptymalizować zapytania do bazy danych?
itp. itd. Oczywiście pomijam tu zagadnienia, nad którymi zastanawiają się np. administratorzy systemów, analitycy biznesowi itd.

Kiedyś rozmawiałem z ludźmi uczącymi informatyki. I ze zdziwieniem pytali mnie oni tak: "po co jest ta cała inżynieria oprogramowania i ten cały UML? Po co się robi te wszystkie dziwne diagramy, rysunki itp.? Czemu to ma służyć?". To tak, jakby się zapytać, po co ekipie budującej most potrzebny jest projekt architektoniczny oraz inżynierski tego mostu.

Oczywiście teoria jest niezbędna, ponieważ jest ponadczasowa i dzięki niej absolwent takich uniwersyteckich studiów lepiej się będzie znajdował w tak dynamicznie zmieniającej się dziedzinie, jaką jest informatyka. Ale pamiętajmy, że nawet sama teoria nie ogranicza się tylko i wyłącznie do algorytmiki! To także matematyka dyskretna, teoria języków formalnych i automatów, teoria kompilacji, teoria współbieżności, ale także analiza matematyczna czy teoria prawdopodobieństwa i statystyka (znajdujące zastosowanie zwłaszcza w zagadnieniach związanych z sieciami komputerowymi, teorią kolejek itd.).

Zaś co do argumentu o Google i Facebooku, to po pierwsze pamiętajmy, że pracę w tych dwóch konkretnych firmach może znaleźć co najwyżej jedna czy dwie osoby z jednego roku studiów, a po drugie, tam praca polega głównie na programowaniu, a nie na naprawdę twórczym myśleniu typu wymyślanie całkowicie nowych, oryginalnych rozwiązań. Wiem to z pierwszej ręki od jednego z inżynierów oprogramowania (tak, właśnie - INŻYNIERÓW OPROGRAMOWANIA, tak się nazywają) Google'a z którym rozmawiałem.

No a poza tym, oczywiście zależy co kto lubi - do mnie Google zgłaszał się już dwukrotnie i chciał podejmować ze mną rozmowy o pracę. Niestety, ponieważ poinformowano mnie, że praca tam głównie polega na programowaniu, które akurat dla mnie osobiście jako naukowca nie jest zajęciem zbyt twórczym, zrezygnowałem z ich oferty. A specjalnie się dopytywałem, czy jest tam miejsce dla osób, których praca polegała by na twórczym myśleniu, właśnie takiej analizie czy projektowaniu nowych algorytmów. Niestety, z rozmowy wynikało, że raczej nie. Uprzejmy mój rozmówca z Google poinformował mnie, że takimi rzeczami zajmuje się u nich kilku profesorów w USA.
Awatar użytkownika
paladin
Użytkownik
Użytkownik

Infa pytania o studia

Post autor: paladin »

http://blog.seattleinterviewcoach.com/2
... e_engineer

Pytania rekrutacyjne do Google właśnie. Zdumiewająco - nawet dla mnie zdumiewająco - dużo jest takich, na które bez dobrego przygotowania algorytmicznego się nie odpowie. Co chwila jest "wymyśl algorytm", "złożoność ma być liniowa" itp.

Zresztą, co tu dużo gadać...jest dość jasne, poparte przykładami, że po informatyce na WMiI UJ praca jest, i to dobra. W zawodzie.

Kwestia tego, co kto lubi i w jakim charakterze pracować chciałby. Inżynieria oprogramowania to zawsze dobra i pewna inwestycja, informatyka analityczna to inwestycja dla ambitnych - nie tylko dla przyszłych profesorów, ale i twórczych programistów.
Laurearel

Infa pytania o studia

Post autor: Laurearel »

Kiedyś rozmawiałem z ludźmi uczącymi informatyki. I ze zdziwieniem pytali mnie oni tak: "po co jest ta cała inżynieria oprogramowania i ten cały UML? Po co się robi te wszystkie dziwne diagramy, rysunki itp.? Czemu to ma służyć?". To tak, jakby się zapytać, po co ekipie budującej most potrzebny jest projekt architektoniczny oraz inżynierski tego mostu.
Jak widzisz nie każdy się nadaje do tego ; p
Oczywiście teoria jest niezbędna, ponieważ jest ponadczasowa i dzięki niej absolwent takich uniwersyteckich studiów lepiej się będzie znajdował w tak dynamicznie zmieniającej się dziedzinie, jaką jest informatyka. Ale pamiętajmy, że nawet sama teoria nie ogranicza się tylko i wyłącznie do algorytmiki! To także matematyka dyskretna, teoria języków formalnych i automatów, teoria kompilacji, teoria współbieżności, ale także analiza matematyczna czy teoria prawdopodobieństwa i statystyka (znajdujące zastosowanie zwłaszcza w zagadnieniach związanych z sieciami
komputerowymi, teorią kolejek itd.).
Ale po co walić po np. 2 kursy analizy (bo chyba tyle u was jest, dobrze mówię?), algebrę skoro można to razem zrobić w jednym kursie ? Z tego co się orientuje u was dodatkowy przedmiot jest "rachunek różniczkowy" - czemu nie można tego połączyć z analizą ? Po cholerę informatykowi liczenie podówjnych całek (nawet pojedyńczych) ? Sam wyżej piszesz, zresztą bardzo słusznie, że po to są biblioteki żeby je stosować (swoją drogą rozumienie (nie znajomość! rozumienie) różnych algorytmów np. sortowania się przydaje) więc jeżeli ktoś będzie potrzebował czegoś z matematyki, to bardziej powinien rozumieć jak to działa, niż umieć to liczyć. Gdyby tak podchodzić do wszystkiego, nie byłoby czasu na to wszystko zwyczajnie.
Dyskretną pominę, bo to inny temat - to jak najbardziej się przydaje.
Zaś co do argumentu o Google i Facebooku, to po pierwsze pamiętajmy, że pracę w tych dwóch konkretnych firmach może znaleźć co najwyżej jedna czy dwie osoby z jednego roku studiów, a po drugie, tam praca polega głównie na programowaniu, a nie na naprawdę twórczym myśleniu typu wymyślanie całkowicie nowych, oryginalnych rozwiązań. Wiem to z pierwszej ręki od jednego z inżynierów oprogramowania (tak, właśnie - INŻYNIERÓW OPROGRAMOWANIA, tak się nazywają) Google'a z którym rozmawiałem.
No Ameryki tym nie odkryłeś, praca ogólnie w korporacjach z tego co od ludzi słyszę wszędzie ma się podobnie. A kandydaci i studenci naiwnie wierzą, że pójdą do M$ i będą projektowali nowy Windows ^^ .

Inżynieria Oprogramowania zmienia się z dnia na dzień a uczelnie często siedzą jeszcze w czasach lat 70, co lepsze w 80, więc sorki, ale bardziej wiarygodnym źródłem dla mnie są ludzie którzy się tym zajmują na co dzień i mają praktyczne obeznanie w temacie, widzą realne wady i zalety i potrafią wybrać odpowiednie sposoby nauczeni doświadczeniem, natomiast nie bardzo naukowcowi (a tym bardziej takiemu który nie skończył informatyki, tylko np. matematykę) pracującemu na co dzień na uczelni.

Pozdrawiam ! :)
adamroman
Użytkownik
Użytkownik

Infa pytania o studia

Cytuj:
Jak widzisz nie każdy się nadaje do tego ; p
Dlatego polecam właśnie studia w Instytucie Informatyki UJ My się na tym naprawdę znamy.
Inżynieria Oprogramowania zmienia się z dnia na dzień a uczelnie często siedzą jeszcze w czasach lat 70, co lepsze w 80, więc sorki, ale bardziej wiarygodnym źródłem dla mnie są ludzie którzy się tym zajmują na co dzień i mają praktyczne obeznanie w temacie, widzą realne wady i zalety i potrafią wybrać odpowiednie sposoby nauczeni doświadczeniem, natomiast nie bardzo naukowcowi (a tym bardziej takiemu który nie skończył informatyki, tylko np. matematykę) pracującemu na co dzień na uczelni.
W Instytucie Informatyki jest wielu pracowników, którzy pracę naukową łączą z pracą zawodową. Zresztą, każdy naukowiec wie, że musi być cały czas na bieżąco z dziedziną, którą się zajmuje. A właśnie prowadzenie prac naukowych w danej dziedzinie jest gwarantem jakości nauczania danego przedmiotu! To jest właśnie realizacja Humboldtowskiej idei uniwersytetu - badań połączonych z dydaktyką! Owszem, specjaliści czy fachowcy często się przydają w sytuacjach, gdy tematyka wykładanego kursu jest specyficzna. W takich przypadkach Instytut Informatyki zatrudnia specjalistów z zewnątrz, pracujących w danej dziedzinie. Tak jest na przykład z kursem z systemów wbudowanych, którymi akurat naukowo nie zajmuje się obecnie żaden pracownik Instytutu. I dlatego wykład i laboratoria z tego przedmiotu prowadzi fachowiec z firmy produkującej takie systemy. Instytut współpracuje też z takimi firmami jak Motorola, której pracownicy również prowadzą, w ramach bloku przedmiotowego "Inżynieria Oprogramowania" kursy dla studentów.

Zatem jak widzisz jakość procesu dydaktycznego jest gwarantowana przez to, że ludzie wykładają to, na czym się znają. Co więcej, to właśnie ktoś, kto prowadzi badania naukowe w danej dziedzinie i jest z nią na bieżąco, często lepiej orientuje się w tej działce niż ktoś, kto klepie w firmie kod 8 godzin dziennie nie mając nawet czasu na to, by do problemów, na jakie napotyka, podejść właśnie naukowo. Często o wiele lepiej widzi wady i zalety danego rozwiązania właśnie dzięki swojej wiedzy i zdolnościom analitycznym. Dzięki kojarzeniu faktów, dzięki umiejętności zastosowania czy wykorzystania konkretnego fragmentu konkretnej teorii, wreszcie dzięki krytycznemu, chłodnemu spojrzeniu! Takich właśnie umiejętności uczymy w Instytucie Informatyki UJ
Awatar użytkownika
KapitanNemo
Użytkownik
Użytkownik

Infa pytania o studia

Post autor: KapitanNemo »

Czy jak miałem 96% z matematyki to mam szanse na 1000 zł?
Laurearel

Infa pytania o studia

Post autor: Laurearel »

Dlatego polecam właśnie studia w Instytucie Informatyki UJ My się na tym naprawdę znamy.
A niech będzie, jak uda mi się w okolice Krakowa uderzyć, nawet nie będąc studentem, dasz mi możliwość przekonać się o tym ? Mówię serio ; )

Adamroman - jestem pod wrażeniem odpowiedzi : ) Choć może niekoniecznie przekonany. Jak będę miał więcej pytań napiszę tutaj lub na pw, okey ? ;p
adamroman
Użytkownik
Użytkownik

Infa pytania o studia

Czy jak miałem 96% z matematyki to mam szanse na 1000 zł?
Tak, w tym roku studenci z takim wynikiem zdaje sie dostawali to stypendium.
A niech będzie, jak uda mi się w okolice Krakowa uderzyć, nawet nie będąc studentem, dasz mi możliwość przekonać się o tym ? Mówię serio ; )

Adamroman - jestem pod wrażeniem odpowiedzi : ) Choć może niekoniecznie przekonany. Jak będę miał więcej pytań napiszę tutaj lub na pw, okey ? ;p
Wyklady na uniwersytecie sa otwarte (za wyjatkiem niektorych na medycynie), zatem mozesz przyjsc na jakis wyklad i posluchac
Oczywiscie, na kazde pytanie zwiazane ze studiami w II UJ chetnie odpowiem w miare swoich mozliwosci!
King James
Użytkownik
Użytkownik

Infa pytania o studia

Post autor: King James »

Jako student po 2 roku informatyki analitycznej dodam swoją opinię. Zgadzam się z Adamem Romanem, co do pracy w branży IT, raczej nikt nie wymyśla algorytmów, tylko przeważnie przechodzi przez proces zarządzania projektem. Algorytmika jest jednak istotna ponieważ, rozwija studentów, uczy nie tylko schematów i technik programistycznych (czasami również pomaga na rozmowach kwalifikacyjnych). Na korzyść przyszłej pracy myślę, że ważne są takie przedmioty jak Wzorce Projektowe, Testowanie Oprogramowania, Aplikacje rozproszone i biznesowe itp które są prowadzone na IO, jednak większość studiów licencjackich, tzn. co najmniej 2 lata z hakiem to są przedmioty obowiązkowe, które są równie istotne i mają na celu dać porządne podstawy, prawie wszystkie są identyczne pod względem nazwy na IA i IO (z wyjątkiem 1/2). Czy przedmiot jest porządnie prowadzony to zależy od zakresu materiału, prowadzącego (na IA jest sporo świetnych specjalistów) i studentów (ponieważ gdy jest mocna grupka osób, która dużo potrafi to zajęcia są na wysokim poziomie i rozwijające), a ze studentów na moim 1 roku na IA z pierwszej 10/15 pod względem średniej, koło 70/80% wybrało IA (oczywiście średnia nie jest do końca miernikiem co dana osoba potrafi, ale daje jakiś obraz). Również ważne są projekty, których jest całkiem sporo na IO, IA, jak i zadania na testerkach, na IA od samego początku jest dużo zajęć z athiną, na zwykłej informatyce z bacą i na 1 roku już większy projekt z Programowania, z tego co wiem na zwykłej informatyce zrezygnowano z niego, na 2 roku już jest całkiem sporo, projekt (czasami 2) z SK, BD, PN, BSK, PSI, zadania - athina ASD1 i 2, PN, PSI, pluton BSK, SK. Przesadzone jest stwierdzenie, że IO jest jedynym sensownym rozwiązaniem, jeżeli ktoś myśli o pracy w zawodzie. Na zwykłej informatyce przedmioty obowiązkowe są dobrze prowadzone przez prowadzących, dużo też jest kodzenia, studia są też warte polecenia, jednak w mojej opinii znacznie lepiej wypada IA. Przy wyborze nie brałbym pod uwagę tylko nazw przedmiotów, a faktyczną ich realizacje. Jeżeli ktoś jest ciekawy jak np. wyglądają przedmioty na obydwu specjalnościach, to mogę podesłać zadania, kolokwia, egzaminy albo jak po 3 latach studiów wygląda egzamin licencjacki IO i IA.
ODPOWIEDZ