Zasady rekrutacji na PK

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
BeeRTe
Użytkownik
Użytkownik

Zasady rekrutacji na PK

Post autor: BeeRTe »

Witam,

Wybieram się na Politechnikę Krakowską. Wyniki z matury podstawowej z matematyki (szału nie ma), to około 65%. Chciałbym dostać się na automatykę i robotykę, ale w zeszłym roku próg w pierwszym etapie wynosił 126 punktów. Stąd też nasuwa mi się pytanie - jak wygląda drugi etap rekrutacji na PK? Na AGH nie ma czegoś takiego jak listy rezerwowe, drugi etap to całkowicie nowa rekrutacja na wolne miejsca. Czy na PK jest coś takiego jak lista rezerwowa, tj. po rezygnacji danej liczby osób, na ich miejsca wskakują osoby z listy rezerwowej? Czy to czy kierunek jest wybrany jako podstawowy czy alternatywny ma znaczenie w procesie rekrutacji (na AGH ma to duże znaczenie)? No i jakie są szanse że z moimi 65 punktami uda mi się dostać na AiR w drugim etapie?
Awatar użytkownika
mx2
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Zasady rekrutacji na PK

Post autor: mx2 »

To czy będzie rekrutacja uzupełniająca zależy od ilości chętnych(i przyjętych) na dany kierunek. W każdym roku może być inaczej. To, że było tak rok temu nie musi oznaczać, że będzie tak samo w tym roku.

Z tego co udało mi się znaleźć w Internecie to punkty są liczone w następujący sposób. Pkt= 2R lub Pkt=P. Próg wynosił 126 w tamtym roku czyli z R trzeba było mieć 63%.
Nawet przy rekrutacji uzupełniającej wątpię aby próg spadł poniżej 65 punktów.
ODPOWIEDZ