Matura 2010: matematyka rozszerzona
- pelas_91
- Użytkownik

- Podziękował: 119 razy
jeśli dobrze rozwiązałaś to za co mają Ci odjąć punkty
wystarczy z pierwszego równania wyznaczyć: \(\displaystyle{ 2b=a+c}\) i porównać z równaniem trzecim -> masz b
wystarczy z pierwszego równania wyznaczyć: \(\displaystyle{ 2b=a+c}\) i porównać z równaniem trzecim -> masz b
Tak, tak, rozwiązania raczej na pewno są dobre, chodzi o to, czy nie skreślą jakiegoś punkta za to że spiąłem te 3 równania w jedną klamrę, podczas gdy w jednym z nich były 2 niewiadome, w 2 pozostałych 3 niewiadome. Jeszcze boję się odcięcia, za nie napisanie że mianowniki ( w jednym z równań z układu) mają być różne od zera.Ale o tym już była dyskusja, że wtedy wychodziłoby na to że ciąg geometryczny wedle tej własności nie może być zerowy.
przestańcie za przeproszeniem czepiać się z tych dziedzin , zobaczcie sobie na poprzednie lata nikt się tego nie czepiał w takim stopniu...
- schloss
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
rozmawiałem z moim korepetytorem, który to sprawdza, mówił że dziedzin nie trzeba było określać.
Zadanie z prawdopodobieństwem w 16 arkuszach które sprawdził (mowa o PR) zostało zrobione przez 1 osobę poprawnie w pełni.
Z bryłą było trochę lepiej - 1/4 zrobila dobrze.
Zadanie z prawdopodobieństwem w 16 arkuszach które sprawdził (mowa o PR) zostało zrobione przez 1 osobę poprawnie w pełni.
- pelas_91
- Użytkownik

To i tak dużo xDschloss pisze:Zadanie z prawdopodobieństwem w 16 arkuszach które sprawdził (mowa o PR) zostało zrobione przez 1 osobę poprawnie w pełni.
mój znajomy mówił, że poprawiając matury wszystkie do tej pory są w okolicach 60-80%. a 100% raczej nie ma.
Też gadałem z nauczycielką, która sprawdza matury. Widać musiała jakoś pechowo dostać bo mówiła że na ponad 100 prac w żadnej nie było ostatniego zadania zrobionego kompletnie. Ponadto zadanie z prawdopodobieństwa jest ponoć oceniane dość uprzejmie. 1szy punkt za moc omega=216 a później jak ktoś zliczał na pieszo ale się pomylił to w zależności od tego jak był blisko też jakieś punkty mogą być
- pelas_91
- Użytkownik

To może dopytajcie się czy w ostatnim zadaniu klucz wymaga podania dziedziny przy tym ostrosłupie. Oraz czy w zadaniu z prawdopodobieństwem jest punkt za zauważenie że kwadrat dowolnej liczby naturalnej daje resztę z dzielenie 0 albo 1?
- youlia
- Użytkownik

No właśnie, nikt nas nie raczył poinformować, że już od dwóch dni są udostępnione oficjalne klucze.
... Itemid=309
O, tutaj.
Wypatrzyłam jeden, drobny błąd w rozwiązaniu ostatniego zadania z rozszerzenia, widzicie go?
Aha, jeśli w zadaniu z kwadratem (optymalizacyjne) nie podałam przedziału dla x, będą się czepiać? Jakoś nigdzie nie zauważyłam ujmowania punktów, jeśli ktoś tego nie zrobił...
... Itemid=309
O, tutaj.
Wypatrzyłam jeden, drobny błąd w rozwiązaniu ostatniego zadania z rozszerzenia, widzicie go?
Aha, jeśli w zadaniu z kwadratem (optymalizacyjne) nie podałam przedziału dla x, będą się czepiać? Jakoś nigdzie nie zauważyłam ujmowania punktów, jeśli ktoś tego nie zrobił...
- pelas_91
- Użytkownik

Klucz punktowania jest nie jest upierdliwy - to dla nas dobra wiadomość. Teraz pozostaje zaczekać jeszcze dwa tygodnie na upragnione świadectwo maturalne.
- Arst
- Użytkownik

- Podziękował: 82 razy
No właśnie, kiedy można iść odebrać to świadectwo? Przypuszczam, że 30. ale oficjalnego komunikatu OKE brak a w szkole nic nie powiedzieli :/
-
Grzechu1616
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
To chyba nie ma takiej zasady, że jak jest jakiś karygodny błąd pod koniec to całe zadanie 0 pkt