Usunięcie konta

Sprawy techniczne; TeX, avatary, shoutbox, funkcje specjalne... O tym wszystkim tutaj.
abc666

Usunięcie konta

Post autor: abc666 »

Jan Kraszewski pisze:dlatego ja wkleję nagłówek, gdyż i ja dostałem ten jednorazowy mail:
Przepraszam, chodziło mi o nagłówki wiadomości (ang. headers) a nie temat itp. przykładowe nagłówki ze spamu o2

Kod: Zaznacz cały

Content-Type: multipart/related; boundary="----------=_1276093146-16438-0"
Content-Transfer-Encoding: binary
MIME-Version: 1.0
From: "=?ISO-8859-2?Q?Narejs.pl_>_=A6wietne_Rejsy_-_przes=B3ane_przez_o2.pl?=" <biuro@narejs.pl>
Subject: =?ISO-8859-2?Q?Najlepsze_rejsy_Chorwacja,_,Rejsy_w_Grecji._Ceny_ju=BF_od_697_z=B3oty!?=
To: "=?ISO-8859-2?Q?Reklama_wys=B3ana_przez_portal_o2.pl?=" <info@o2.pl>
Date: Thu, 10 Jun 2010 14:22:07 +0200
Sender: Portal o2.pl <info@o2.pl>
Message-ID: <nsm1276093146470784@o2.pl>
X-Mtype: 1
VB

Usunięcie konta

Post autor: VB »

miodzio1988 pisze:
gdyż i ja dostałem ten jednorazowy mail:
Dziwne, ze ja nic nie dostalem. Ale podkreslony wyraz ma tutaj znaczenie chyba, nie?
A teraz proszę o konkrety. Proszę o usunięcie konta albo o powód dla którego tego nie zrobicie.
12. [29.10.2009 - luka52] - dodanie podpunktu I 9. o treści:
Cytuj:
Użytkownik nie ma możliwości usunięcia swojego konta.
No i to by konczylo temat, nie? (2 post w tym temacie konczy ten temat w zasadzie).
Nie, przeczytaj co pisałem wcześniej. Polskie prawo>Regulamin forum. Artykuł 32 ustawy o ochronie danych osobowych daje mi prawo do usunięcia moich danych osobowych.
abc666

Usunięcie konta

Hmm a nie można wejść w profil i usunąć swoich danych? Nadpisać jakimiś innymi?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Usunięcie konta

Post autor: miki999 »

Print screen spamów, wrzuć na Imageshacka i daj nam próbkę. To jedyny sposób na udowodnienie, że coś takiego się notorycznie dzieje.

Artykuł 32 ustawy o ochronie danych osobowych daje mi prawo do usunięcia moich danych osobowych.
Jeżeli uważasz, że któryś z przepisów łamiemy, to zgłoś to na policję. Możesz w 5 min założyć nowe konto pocztowe, z którego nie będziesz korzystał i zmienić na nie wiadomości w ustawieniach profilu.

W myśl Twojej ideologii ktoś mógłby oprócz usunięcia konta żądać wymazania wszystkich postów, informacji o IP itd. a nikt się w to bawić nie zamierza i robić wyjątków również. Zresztą jak ktoś będzie chciał, to i tak to odzyska.

Pozdrawiam.
Afish
Moderator
Moderator
Podziękował: 3 razy

Usunięcie konta

Post autor: Afish »

Użytkownik nie ma możliwości usunięcia swojego konta.
Użytkownik nie, administrator tak.
VII Masowa korespondencja
3. Rezygnacja z otrzymywania korespondencji jest możliwa tylko poprzez skasowanie konta.
Co oznacza, że konto może być skasowane (być może nie przez użytkownika).
Czemu tak wam zależy i po prostu nie usuniecie tego konta?
Awatar użytkownika
osa
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Usunięcie konta

Post autor: osa »

No właściwie to zgodnie z tą ustawą każdy ma prawo wymazać WSZYSTKIE swoje dane osobowe, bez potrzeby kombinowania z zakładaniem fikcyjnych maili. Rozumiem, że usuwanie wszystkich postów to bzdura i być może są powody (nie proszę o nie. wierzę że mogą jakieś być) dla których użytkownik nie może skasować swojego konta guziczkiem. ale dlaczego nie może o to poprosić administratora? tego nie rozumiem. ja takiej potrzeby nie mam, ale też nie widzę dlaczego nie ma takiej możliwości. Czy forum startuje w konkursie na liczbę aktywnych kont? Wada jest taka, że to raczej nielegalne jakby się przychrzanić (nikt oczywiście Was na policję nie zgłosi, bo to już by był szczyt absurdu, ale po to jest to prawo, żeby go przestrzegać. ja waszego regulaminu przestrzegam, a nic by mi się nie stało jakbym tego nie robił. mogę przecież założyć 100 fikcyjnych adresów i 100 kont i spamować). Zalet nie widzę żadnych.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Usunięcie konta

Post autor: miki999 »

Ktoś zakłada konto dostaje 2 ostrzeżenia i prosi o jego usunięcie. Tworzy następne i to samo, natomiast my nie mamy możliwości weryfikacji czy to jest ten sam użytkownik, czy nie, bo jeżeli usuniemy wszystkie "dane osobowe", to teoretycznie nie może on zostać z kimkolwiek powiązany. Tak samo w przypadku bana niezgodne z zasadami jest ponowna rejestracja, ale ktoś mógłby prosić o usunięcie starego (bo ma prawo?) i założenie nowego.
Rozumiem, że usuwanie wszystkich postów to bzdura i być może są powody (nie proszę o nie. wierzę że mogą jakieś być) dla których użytkownik nie może skasować swojego konta guziczkiem.
A co z postami miałoby się dziać? Użytkownik, który ma ich ponad 10000 (ciekawe o kim mowa) i chciałby je usunąć zupełnie by "popsuł" forum.
Gdyby zostały, to co z użytkownikiem, który by się zarejestrował pod tym nickiem? By miał na wejściu 10000? No i powstaja seria takich pytań przy jakiejkolwiek ingerencji.
Czy forum startuje w konkursie na liczbę aktywnych kont?
Nie, i jeżeli ktoś posiada więcej niż 1 i to wyłapiemy, to wszystkie oprócz 1 blokujemy (przynajmniej ja tak robię). Można znaleźć takie przypadki.
Wada jest taka, że to raczej nielegalne jakby się przychrzanić
Żadne prawo nie jest łamane- za dużo Sędzi Anny Marii Wesołowskiej się naoglądaliście.

Poza tym nikt nie ma magicznego przycisku: "usuń konto" i taka operacja wymagałaby poświęcenia pewnej ilości czasu, którą można przeznaczyć np. na... moderowanie. Nie ma wyjątków, bo dlaczego ktoś miałby być inaczej traktowany niż reszta? Są i inne powody, ale nie chcę ich opisywać.

Widzę, że w kółko powtarza się to samo. Proszę pisać wyłącznie jeżeli ktoś ma do dodania coś, o czym nie było mowy.

Pozdrawiam.
Afish
Moderator
Moderator
Podziękował: 3 razy

Usunięcie konta

Post autor: Afish »

To ja zapytam czysto teoretycznie, co z tym zapisem:
3. Rezygnacja z otrzymywania korespondencji jest możliwa tylko poprzez skasowanie konta.
To w końcu istnieje możliwość skasowania konta, czy nie?
Awatar użytkownika
Sokół
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

Usunięcie konta

Post autor: Sokół »

miki999 pisze: A co z postami miałoby się dziać? Użytkownik, który ma ich ponad 10000 (ciekawe o kim mowa) i chciałby je usunąć zupełnie by "popsuł" forum.
Gdyby zostały, to co z użytkownikiem, który by się zarejestrował pod tym nickiem? By miał na wejściu 10000? No i powstaja seria takich pytań przy jakiejkolwiek ingerencji.
A nie jest tak, że w bazie (My)SQL autor postu identyfikowany jest po ID, a nie po nicku? Wydaje mi się, że w momencie stworzenia użytkownika, dostaje on unikalne ID, stąd poniekąd istnieje możliwość dwóch użytkowników o tej samej nazwie. Nie znam skryptu forum, ale kilka lat temu administrowałem forum opartym na bodajże phpBB, po usunięciu użytkownika, jego nick się 'zaczerniał' - nie był klikalny, a pod spodem był napis "konto usunięte" (?) - akurat tego ostatniego nie jestem pewien.
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 28 razy

Usunięcie konta

Post autor: xiikzodz »

Prawa autorskie dotyczą postów, które można uznać za utwory (w sensie art. 1 Ustawy o prawach autorskich), czyli muszą mieć atrybuty twórcze i indywidulne. Oznacza to, że na ogół posty na forum nie mają takiego charakteru.

Co do danych osobowych. Zupełnie niezależnie od tego, co stoi w regulaminie forum, właścicieli baz danych obowiązują restrykcje Ustawy o ochronie danych osobowych w szczególności artykuł 32.

Wcale nie jest jednak oczywiste, że przechowujący dane osobowe (do których zalicza się identyfikator, czy adres e-mail, jedynie w przypadku, gdy te dane umożliwiają identyfikację osoby) użytkowników forum musi usunąć je z bazy na żądanie. Nie wystarczy na przykład obrazić się na administratora. W tej sytuacji faktycznie otrzymywanie niechcianej poczty, czy nieszczelność bazy jest istotną motywacją.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 47 razy

Usunięcie konta

Post autor: luka52 »

Adres e-mail nie należy do danych osobowych (nawet posiadanie adresu typu jan.kowalski@poczta.*.pl nie pozwala na szybką i jednoznaczną identyfikację takiej osoby...).
Jeżeli komuś bardzo przeszkadza, że jego adres e-mail znajduje się w naszej bazie danych może sam usunąć te dane wpisując dowolny inny adres deaktywując przy okazji konto.
Awatar użytkownika
Sokół
Użytkownik
Użytkownik

Usunięcie konta

Wyciąg z regulaminu:
XI Dane osobowe
Użytkownicy wyrażają zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tekst jedn.: Dz. Ustaw z 2002 nr 101, poz. 926 z późn. zm.) przez Naukowo Spółka z Ograniczoną Odpowiedzialnością z siedzibą w Rzeszowie przy ulicy Zamkowej 2/5a, w celu i w zakresie niezbędnym do:
- prowadzenia Internetowego
- przesyłania informacji dotyczących serwisu matematyka.pl
- przesyłania wiadomosci reklamowych
(...)
Do przesyłania wiadomości reklamowych i informacji dot. serwisu wymagany jest e-mail, stąd można by się upierać, że e-mail należy do danych osobowych.

Zwróćcie uwagę, że w regulaminie jest jasno napisane:
przesyłania wiadomosci reklamowych
stąd nie rozumiem roszczeń miodzia o dowody na przesyłaną reklamę, jakoby było to niemożliwe. Jeśli ktoś takowej reklamy nie otrzymał, nie znaczy, że nie jest wysyłana. Takie wiadomości zwykle kasuje się od ręki, bądź przenosi do kosza (który automatycznie bądź manualnie jest co jakiś czas opróżniany), więc nie zarzucaj komuś kłamstwa, bo nie trzymał przez x miesięcy reklamy - tym bardziej, że pojawił się kolejny użytkownik, który się z tym spotkał.
abc666

Usunięcie konta

Sokół, ok, fajnie, ale jeśli ktoś dostał to proszę wkleić nagłówki wiadomości (headers), już mówię chyba z 4 raz o tym, wtedy będą jakiekolwiek konkrety. Czy to jest takie trudne?

A tak w ogóle to napisanie jednego posta trwa dłużej niż wejście do profilu i wpisanie byle jakiego maila. ;?
Awatar użytkownika
Sokół
Użytkownik
Użytkownik

Usunięcie konta

abc666 pisze:Sokół, ok, fajnie, ale jeśli ktoś dostał to proszę wkleić nagłówki wiadomości (headers), już mówię chyba z 4 raz o tym, wtedy będą jakiekolwiek konkrety. Czy to jest takie trudne?

A tak w ogóle to napisanie jednego posta trwa dłużej niż wejście do profilu i wpisanie byle jakiego maila. ;?
Przewklejenie nagłówków to chwila, pod warunkiem, że masz zachowaną taką wiadomość, jestem pewien, że kiedy Jan Kraszewski przeczyta Twój post, to niezwłocznie to zrobi.

Poza tym ten konkretny e-mail to sprawa marginalna, dyskutujemy o kasacji konta, a jednym z powodów jest ochrona przed niechcianą pocztą (dyskusyjne jest także, czy powinien istnieć choć jeden powód, żeby żądać takiej operacji), a możliwość wysyłania reklam JEST WPISANA w regulamin.

Wpisanie bylejakiego maila to nie jest rozwiązanie, rozchodzi się o kasację konta - wpiszesz choćby qwert@asdf.pl (czy w formularzu jest jakakolwiek walidacja wprowadzanych danych?), okaże się, że taki adres istnieje, a domena jest zarejestrowana - przyjdzie nań wiadomość potwierdzająca albo jakakolwiek inna z serwisu matematyka.pl, właściciel skorzysta z opcji przypomnienia hasła i ma dostęp do konta. Nie jest to bardzo prawdopodobne - ale możliwe.

Kasacja konta rozwiązałaby problem od ręki, nie rozumiem dlaczego administracja nie chce skorzystać z tej opcji - skoro ona istnieje, to ma czemuś służyć. Nie znam skryptu na jakim chodzi forum, więc nie chcę nikogo oskarżać o niekompetencje, ale to co napisał miki999 wydaje mi się dziwne; zakładam, że istnieje ktoś taki jak administrator techniczny i może się na ten temat wypowiedzieć? I - na jakim skrypcie oparte jest forum?

-- wtorek, 15 czerwca 2010, 15:50 --

--
Sprawdziłem w kodzie źródłowym - komentarze mówią, że skrypt to phpBB. Na szybko stworzyłem forum i przetestowałem kasowanie użytkowników. W momencie kasowania mamy możliwość wybrania czy kasujemy także posty, czy też je zostawiamy. Zarejestrowałem użytkownika, napisałem jako on trzy posty, a następnie skasowałem - z opcją pozostawienia wszelkich topiców i odpowiedzi na nie. Następnie zarejestrowałem użytkownika o takiej samej nazwie i napisałem post w tym samym temacie - efekt jak poniżej:

Uploaded with [url=http://imageshack.us]ImageShack.us[/url]

pierwszy użytkownik jest zaczerniony i nieklikalny, nie można wejść na jego profil. Drugi, zarejestrowany, funkcjonuje w normalny sposób, ma swój licznik postów, nie przejmuje postów poprzednika.
Miki999, myliłeś się.

À propos:
miki999 pisze:]Ktoś zakłada konto dostaje 2 ostrzeżenia i prosi o jego usunięcie. Tworzy następne i to samo, natomiast my nie mamy możliwości weryfikacji czy to jest ten sam użytkownik, czy nie, bo jeżeli usuniemy wszystkie "dane osobowe", to teoretycznie nie może on zostać z kimkolwiek powiązany. Tak samo w przypadku bana niezgodne z zasadami jest ponowna rejestracja, ale ktoś mógłby prosić o usunięcie starego (bo ma prawo?) i założenie nowego.
Jeśli ktoś dostanie dwa ostrzeżenia, równie dobrze stworzy konto o innym nicku - na jakiej podstawie zweryfikujesz czy jest to sama osoba - wiek, lokalizacja?
Banować można na kilka sposobów (przewklejone z panelu administracyjnego);
# Banowanie e-maili
# Banowanie adresów IP
# Banowanie loginów
# Zabroń loginów

Stąd to co mówisz nie ma sensu.

I jeszcze mówisz, że nie ma magicznego przycisku związanego z usuwaniem konta użytkownika i trzeba to robić ręcznie - jest taki przycisk, w panelu administracyjnym.
abc666

Usunięcie konta

wpiszesz choćby qwert@asdf.pl (czy w formularzu jest jakakolwiek walidacja wprowadzanych danych?), okaże się, że taki adres istnieje, a domena jest zarejestrowana
Wystarcz wpisać juz_nie_chce@matematyka.pl ;-p

Nawet się z tobą zgadzam, ale chodziło mi o to, że wykasowanie tych danych trwało by 2 minuty a my tu tydzień już debatujemy.
na jakim skrypcie oparte jest forum?
Jak widać jest to BB3 przerobione trochę-- 15 czerwca 2010, 16:59 --Sokół, tak sobie teraz myślę, że nikt nie chce kasować kont w związku z historią pewną kiedy pewien frustrat chciał usuwać swoje posty a potem konto itp.
ODPOWIEDZ