abc666 pisze:Sokół, ok, fajnie, ale jeśli ktoś dostał to proszę wkleić nagłówki wiadomości (headers), już mówię chyba z 4 raz o tym, wtedy będą jakiekolwiek konkrety. Czy to jest takie trudne?
A tak w ogóle to napisanie jednego posta trwa dłużej niż wejście do profilu i wpisanie byle jakiego maila. ;?
Przewklejenie nagłówków to chwila, pod warunkiem, że masz zachowaną taką wiadomość, jestem pewien, że kiedy Jan Kraszewski przeczyta Twój
post, to niezwłocznie to zrobi.
Poza tym ten konkretny e-mail to sprawa marginalna, dyskutujemy o kasacji konta, a jednym z powodów jest ochrona przed niechcianą pocztą (dyskusyjne jest także, czy powinien istnieć choć jeden powód, żeby żądać takiej operacji), a możliwość wysyłania reklam JEST WPISANA w regulamin.
Wpisanie bylejakiego maila to nie jest rozwiązanie, rozchodzi się o kasację konta - wpiszesz choćby
qwert@asdf.pl (czy w formularzu jest jakakolwiek walidacja wprowadzanych danych?), okaże się, że taki adres istnieje, a domena jest zarejestrowana - przyjdzie nań wiadomość potwierdzająca albo jakakolwiek inna z serwisu matematyka.pl, właściciel skorzysta z opcji przypomnienia hasła i ma dostęp do konta. Nie jest to bardzo prawdopodobne - ale możliwe.
Kasacja konta rozwiązałaby problem od ręki, nie rozumiem dlaczego administracja nie chce skorzystać z tej opcji - skoro ona istnieje, to ma czemuś służyć. Nie znam skryptu na jakim chodzi forum, więc nie chcę nikogo oskarżać o niekompetencje, ale to co napisał miki999 wydaje mi się dziwne; zakładam, że istnieje ktoś taki jak administrator techniczny i może się na ten temat wypowiedzieć? I - na jakim skrypcie oparte jest forum?
-- wtorek, 15 czerwca 2010, 15:50 --
--
Sprawdziłem w kodzie źródłowym - komentarze mówią, że skrypt to phpBB. Na szybko stworzyłem forum i przetestowałem kasowanie użytkowników. W momencie kasowania mamy możliwość wybrania czy kasujemy także posty, czy też je zostawiamy. Zarejestrowałem użytkownika, napisałem jako on trzy posty, a następnie skasowałem - z opcją pozostawienia wszelkich topiców i odpowiedzi na nie. Następnie zarejestrowałem użytkownika o takiej samej nazwie i napisałem post w tym samym temacie - efekt jak poniżej:
Uploaded with [url=http://imageshack.us]ImageShack.us[/url]
pierwszy użytkownik jest zaczerniony i nieklikalny, nie można wejść na jego profil. Drugi, zarejestrowany, funkcjonuje w normalny sposób, ma swój licznik postów, nie przejmuje postów poprzednika.
Miki999, myliłeś się.
À propos:
miki999 pisze:]Ktoś zakłada konto dostaje 2 ostrzeżenia i prosi o jego usunięcie. Tworzy następne i to samo, natomiast my nie mamy możliwości weryfikacji czy to jest ten sam użytkownik, czy nie, bo jeżeli usuniemy wszystkie "dane osobowe", to teoretycznie nie może on zostać z kimkolwiek powiązany. Tak samo w przypadku bana niezgodne z zasadami jest ponowna rejestracja, ale ktoś mógłby prosić o usunięcie starego (bo ma prawo?) i założenie nowego.
Jeśli ktoś dostanie dwa ostrzeżenia, równie dobrze stworzy konto o innym nicku - na jakiej podstawie zweryfikujesz czy jest to sama osoba - wiek, lokalizacja?
Banować można na kilka sposobów (przewklejone z panelu administracyjnego);
# Banowanie e-maili
# Banowanie adresów IP
# Banowanie loginów
# Zabroń loginów
Stąd to co mówisz nie ma sensu.
I jeszcze mówisz, że nie ma magicznego przycisku związanego z usuwaniem konta użytkownika i trzeba to robić ręcznie - jest taki przycisk, w panelu administracyjnym.