Oblicz wartości parametrów a i c funkcji homograficznej
-
Sebek26f
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Witam,
o ile z niewiadomą a nie było najmniejszego problemu (tak mi się przynajmniej wydaje, wyszło mi -4) tak za c nie mam pojęcia jak się zabrać. Z której strony bym nie zaczął zawsze wychodzi mi 0=0. Może zapomniałem o jakimś wzorze? W każdym razie prosiłbym o waszą pomoc.
A wzór tej funkcji to:
\(\displaystyle{ F(x)= \frac{a+x}{x-c}}\)
dane pomocnicze:
miejsce zerowe to 4 i funkcja \(\displaystyle{ F}\) jest rosnąca w każdym z przedziałów: \(\displaystyle{ (- \infty ;3), (3; + \infty)}\)
o ile z niewiadomą a nie było najmniejszego problemu (tak mi się przynajmniej wydaje, wyszło mi -4) tak za c nie mam pojęcia jak się zabrać. Z której strony bym nie zaczął zawsze wychodzi mi 0=0. Może zapomniałem o jakimś wzorze? W każdym razie prosiłbym o waszą pomoc.
A wzór tej funkcji to:
\(\displaystyle{ F(x)= \frac{a+x}{x-c}}\)
dane pomocnicze:
miejsce zerowe to 4 i funkcja \(\displaystyle{ F}\) jest rosnąca w każdym z przedziałów: \(\displaystyle{ (- \infty ;3), (3; + \infty)}\)
Ostatnio zmieniony 10 cze 2010, o 20:22 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Sebek26f
- Użytkownik

A możesz mi wyjaśnić dlaczego?
Czy to ma coś wspólnego z asymptotą?
Czy to ma coś wspólnego z asymptotą?
-
Sebek26f
- Użytkownik

Przepraszam was bardzo ale w dalszym ciągu nie rozumiem, jak i dlaczego wam to tak wyszło. Można prosić o rozpisanie obliczeń krok po kroku?
W moim rozumowaniu wychodzi mi że będzie tam każda liczba rzeczywista poza 4. Dobrze mi się wydaje?
W moim rozumowaniu wychodzi mi że będzie tam każda liczba rzeczywista poza 4. Dobrze mi się wydaje?
-
knrt
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Wyznacz dziedzinę i dla wyliczonego \(\displaystyle{ a}\) zbadaj monotoniczność, albo prościej: narysuj wykres funkcji.
-
Sebek26f
- Użytkownik

no to dziedzina: wszystkie poza 4
monotoniczność -> malejąca
wykres narysowałem ale jakoś dalej nie rozumiem dlaczego 3... może to przez to że już 5 godzin siedzę przed zadaniami z wyrażeń wymiernych, ale jutro mam spr. i jeszcze tylko tego nie rozumiem... można te zadanie jeszcze inaczej wytłumaczyć?
monotoniczność -> malejąca
wykres narysowałem ale jakoś dalej nie rozumiem dlaczego 3... może to przez to że już 5 godzin siedzę przed zadaniami z wyrażeń wymiernych, ale jutro mam spr. i jeszcze tylko tego nie rozumiem... można te zadanie jeszcze inaczej wytłumaczyć?
-
TheBill
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
Sebek26f pisze: funkcja \(\displaystyle{ F}\) jest rosnąca w każdym z przedziałów: \(\displaystyle{ (- \infty ;3), (3; + \infty)}\)
? -.-Sebek26f pisze:monotoniczność -> malejąca
Sebek26f pisze:dane pomocnicze:
miejsce zerowe to 4
Przecież miejsce zerowe należy do dziedzinySebek26f pisze:no to dziedzina: wszystkie poza 4
"w każdym z przedziałów" tzn: w przedziale: \(\displaystyle{ (- \infty ;3)}\) funkcja jest rosnąca oraz w przedziale \(\displaystyle{ (3; + \infty)}\) funkcja jest rosnąca. Dla \(\displaystyle{ x =3}\) funkcja nie rośnie, ani nie maleje, po prostu nie ma wartości dla argumentu \(\displaystyle{ x=3}\), zatem dziedzina to \(\displaystyle{ (- \infty ;3) \cup (3; + \infty)}\). Jeżeli \(\displaystyle{ 3}\) nie należy do dziedziny, to mianownik w naszej funkcji zeruje sie dla argumentu \(\displaystyle{ x=3}\), zatem:Sebek26f pisze:jest rosnąca w każdym z przedziałów: \(\displaystyle{ (- \infty ;3), (3; + \infty)}\)
\(\displaystyle{ x-c=0}\)
\(\displaystyle{ 3-c=0}\)
\(\displaystyle{ c=3}\)
Lepiej/dokładniej wytłumaczyć nie potrafię
-
Sebek26f
- Użytkownik

co do monotoniczności -> pomyłka, inny przykład robiłem teraz ;p
a co do dziedziny:
jeżeli mam
\(\displaystyle{ \frac{a+4}{4-c}}\)
to nie liczę tego z mianownika?
tzn. \(\displaystyle{ 4-c \neq 0}\) ?
a co do dziedziny:
jeżeli mam
\(\displaystyle{ \frac{a+4}{4-c}}\)
to nie liczę tego z mianownika?
tzn. \(\displaystyle{ 4-c \neq 0}\) ?
-
TheBill
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
Nie rozumiem pytania, możesz sprecyzować?
Wstawiłeś \(\displaystyle{ x=4}\) (miejsce zerowe), zatem \(\displaystyle{ \frac{a+4}{4-c} =0}\)
Wstawiłeś \(\displaystyle{ x=4}\) (miejsce zerowe), zatem \(\displaystyle{ \frac{a+4}{4-c} =0}\)
-
Sebek26f
- Użytkownik

Dobra, już wszystko jasne, przeczytałem jeszcze raz uważnie Twój poprzedni post. Dzięki wielkie za pomoc.