Najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji w przedziale

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Tommy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

Post autor: Tommy »

Witam

zwracam sie z prosba o rozwiazanie ponizszego zadania, jak wiekszosc zapewne wie zbliza sie sesja wielkimi krokami i poporstu nie zdaze rozwiazac wszystkich sam, wiec prosze was o rozwiazanie kilku zadan i pomoc w zdaniu egzaminu.

1. Okreslic wartosc najmniejsza i najwieksza funkcji \(\displaystyle{ y=x^3-3x^2+3}\) w przedziale <-1;3>. Naszkicowac wykres tej funkcji w podanym przedziale
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 119 razy

Post autor: pelas_91 »

Może zacznij od napisania wzoru pochodnej tej funkcji oraz podania przedziałów monotoniczności. Tyle chyba umiesz??
Tommy
Użytkownik
Użytkownik

ja umiem cale te zadanie zrobic ale nie mam czasu poprostu, mam tych zadan cala mase i musze je przerobic, dlatego prosze o pomoc
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik

Tommy pisze:ja umiem cale te zadanie zrobic ale nie mam czasu poprostu, mam tych zadan cala mase i musze je przerobic, dlatego prosze o pomoc
to jak umiesz to czym sie martwisz?
a jak prosisz o pomoc to dlaczego oczekujesz gotowego rozwiązania?
Tommy
Użytkownik
Użytkownik

moze jeszcze nie studiujesz i nie wiesz ze na roku jest prawie 200 osob i rozwiazane te zadania wrzuca sie na forum roku, zeby kazdy mogl sie ich nauczyc i zdac, dlatego potrzebne sa gotowe rozwiazania zadan, do nauki ich metody itd. Jesli nie masz checi pomoc to ok, ja prosze glownie studentow ktorzy rozumieja sprawe i wiedza o co chodzi.

pozdrawiam
knrt
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: knrt »

Tommy co ty tu robisz? Nie marnuj czasu. Rozwiązuj zadanie:

1. pochodna
2. przedziały monotoniczności
3. ekstrema w zbiorze
4. wartości na brzegu
5. Max i Min w zbiorze
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik

Tommy pisze:Jesli nie masz checi pomoc to ok, ja prosze glownie studentow ktorzy rozumieja sprawe i wiedza o co chodzi.
A czy ja napisałem, że nie umiem? Nie trzeba być studentem żeby znać rachunek różniczkowy.
I nie nazwałbym pomocą wstawiania gotowców do internetu, jeśli już to szkodzeniem.
Tommy pisze:moze jeszcze nie studiujesz i nie wiesz ze na roku jest prawie 200 osob i rozwiazane te zadania wrzuca sie na forum roku, zeby kazdy mogl sie ich nauczyc i zdac, dlatego potrzebne sa gotowe rozwiazania zadan, do nauki ich metody
Pomijając jak żałosne jest uczenie się na pamięć metod rozwiązań zadań nie wiem jak możesz nazwać "studentem" matematyki/informatyki kogoś kto tak robi.
knrt
Użytkownik
Użytkownik

Wyłącz kompa. Przecież wiesz jak to zrobić. Siedzisz tu więcej czasu niż potrzeba na rozwiązanie takiego zadania. Działaj
Tommy
Użytkownik
Użytkownik

temat do zamkniecia. widze tutaj samych geniuszy. Pelas, pojdziesz na studia i zobaczysz jak jeszcze wiele nie potrafisz(co udowodni Ci kazdy wykladowca, jesli bedziesz udawal takiego ogiera w kazdej dziedzinie) i bedziesz prosil o pomoc z takich przedmiotow jak np mechanika, no ale zeby to poczuc to trzeba w tym uczestniczyc. zadania juz rozwiazane bez łaski:)
knrt
Użytkownik
Użytkownik

Chyba coś tu nie gra. Przecież
Tommy pisze:ja umiem cale te zadanie zrobic ale nie mam czasu poprostu, mam tych zadan cala mase i musze je przerobic, dlatego prosze o pomoc
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik

Tommy pisze:temat do zamkniecia. widze tutaj samych geniuszy. Pelas, pojdziesz na studia i zobaczysz jak jeszcze wiele nie potrafisz(co udowodni Ci kazdy wykladowca, jesli bedziesz udawal takiego ogiera w kazdej dziedzinie) i bedziesz prosil o pomoc z takich przedmiotow jak np mechanika, no ale zeby to poczuc to trzeba w tym uczestniczyc. zadania juz rozwiazane bez łaski:)
Geniuszem nie jestem i w żadnym poście się za niego nie uważam. Zwyczajnie w odróżnieniu od Ciebie gdy proszę o pomoc na forum [a zdarza się to czasami] to nie czekam aż ktoś mi wklei gotowca.
ODPOWIEDZ