Kierunki zamawiane na PR i UR w Rzeszowie

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Bassia
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Bassia »

Cześć. Mam pytanie: czy trudno jest się dostać na kierunki zamawiane w Rzeszowie. Gdzie łatwiej: politechnika czy uniwersytet? No, a jak już się dostanę, czy trudno będzie o stypendium? Jakie ewentualnie progi punktowe musiałabym pospełniać, żeby mieć tam na cokolwiek szanse? Myslałam o fizyce technicznej albo o matematyce, ale będę miała skromne wyniki z matury... 50% z podst. fizyki i jakieś 60% z rozsz. matematyki.
Wojciech S?omczy?ski
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Wojciech S?omczy?ski »

Zapraszamy do Krakowa na matematykę na UJ. Nie tak daleko! A kierunki zamawiane mamy jak najbardziej, chociaż z takim wynikiem z matury trudno liczyć będzie u nas na stypendium. Ale zajęcia adaptacyjne i wspomagające są dla wszystkich:

Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

Stypendium jako kryterium wyboru studiów- hmm, ciekawe.

Zanim p. Jan zdąży zareklamować UWr, to ja polecę UMK- też mamy takowe i myślę, że 60% z rozszerzenia jest w przybliżeniu granicą przyznawania stypendiów. Oczywiście zależy od kierunku.

Pozdrawiam.
Bassia
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Bassia »

Interesują mnie tylko Rzeszowskie uczelnie z racji tego, że nie są najgorsze(jak się domyslam) a są najbliżej mojego miejsca zamieszkania. Inne opcje nie wchodza w grę.

Wiąże się to nieco z nie za dobrą sytuacją materialną. Więc stypendium byłoby wskazane... Po drugie... bez względu czy dostanę to stypendium czy nie... będę studiować coś w tym kierunku... Może trochę więcej wysiłku będzie wymagał taki kierunke, ale patrząc w przyszłośc wydaje mi się, że warto... dokonac takiego wyboru.

I to sa właśnie moje powody takiego a nie innego sposobu wyboru kier. studiów. Raczej nie mam jkiegoś wymarzonego planu na przyszłośc, więc dobre i to. ;D
ODPOWIEDZ