Witam, stoję w tym roku przed trudnym wyborem uczelni/kierunku. Wybór miejsca oraz kierunku zawęziłem do informatyki lub matematyki na Śląsku bądź w Krakowie. Na maturze zdawałem matematykę rozszerzoną (ok. 80%) oraz angielski rozszerzony (ok. 90%). I tu rodzą się moje pytania:
1. Czym różni się informatyka na różnych wydziałach AGH, Politechniki Krakowskiej i Politechniki Śląskiej? Przykładowo na Politechnice Śląskiej informatyka jest na wydziale elektronicznym oraz na wydziale automatyki, elektroniki i informatyki. Głównie chodzi mi o poziom oraz ilość fizyki w programie.
2. Jakie są perspektywy pracy po ukończeniu matematyki stosowanej?
3. Czy wskazane było by poduczenie się przez wolny czas różnych języków programowania, w liceum pisaliśmy trochę prostych programów w Pascalu.
Pozdrawiam
AdWeed
Informatyka/Matematyka - Śląsk czy Kraków
-
Laurearel
CZYM ? Oczywiście programem, kadrą, zaplczem itp, nie wiem czego się spodziewałeś ;p1. Czym różni się informatyka na różnych wydziałach AGH, Politechniki Krakowskiej i Politechniki Śląskiej? Przykładowo na Politechnice Śląskiej informatyka jest na wydziale elektronicznym oraz na wydziale automatyki, elektroniki i informatyki. Głównie chodzi mi o poziom oraz ilość fizyki w programie.
Ja bym jednak polecił algorytmy + C/C++ (Pascal ssie, php też z resztą, jakby ktoś zaraz miał z nim wyskoczyć ;p).3. Czy wskazane było by poduczenie się przez wolny czas różnych języków programowania, w liceum pisaliśmy trochę prostych programów w Pascalu.
A jak zamierzasz się zajmować programowaniem to co innego, ale to nie miejsce na referat o tym.
-
etwa
- Użytkownik

studjuje matematyke na pk i na pierwszym roku mielismy c++,ale nie wydaje mi sie zeby byla potrzeba uczenia sie tego wczesniej przyjdziesz na studia to bedziesz miec czas zeby sie nauczyc jesli chodzi o fizyke to na pierwszym poziomie studiow nie ma
-
Wojciech S?omczy?ski
- Użytkownik

Zapraszamy Pana do nas - na UJ i na matematykę:AdWeed pisze:Witam, stoję w tym roku przed trudnym wyborem uczelni/kierunku. Wybór miejsca oraz kierunku zawęziłem do informatyki lub matematyki na Śląsku bądź w Krakowie.
1. Mamy duży wybór specjalności związanych z zastosowaniami matematyki na studiach licencjackich:
komputerowa - umożliwa ównoczesne studiowanie matematyki i informatyki, w tym otrzymanie dwóch licencjatów, oraz kontynuację obu kierunków na studiach II stopnia;
matematyka w ekonomii - pozwala na łączenie studiów z matematyki i ekonomii na UJ, a w przyszłości zajęcie się matematyką finansową;
stosowana - przygotowuje do pracy w firmie (przemysł, finanse, IT), uczy podstaw informatyki i modelowania matematycznego;
biomatematyka (nowość!) - XXI wiek jest wiekiem biologii – dlatego poszerzamy naszą ofertę o tę specjalność; zajęcia będą prowadzone przez matematyków i biologów; genetyka, ekologia, bioinformatyka, statystyka medyczna – to niektóre elementy tego unikalnego programu.
Więcej:
2. Mamy program kierunków zamawianych:
Dzięki wyjątkowej ofercie zajęć adaptacyjnych i wspomagających nasi studenci będą mogli powtórzyć i poszerzyć wiadomości z matematyki wyniesione z liceum, lepiej zrozumieć wykładane w ramach pierwszego roku przedmioty oraz łatwo przystosować się do wymagań matematyki wyższej.
W ramach projektu studenci Wydziału Matematyki i Informatyki UJ będą mogli uczestniczyć w studenckich zawodach matematycznych i informatycznych: Lidze Zadaniowej, Uniwersyteckich Zawodach Informatycznych, Turnieju Robotów Walczących, Turnieju Programów Walczących oraz w Graphics Realtime Applications - konkursie na grę komputerową. Łączna pula nagród dla uczestników tych konkursów wynosi 35 tys. PLN.
Na pierwszym i drugim roku, 30 studentów z danego roku matematyki (niezależnie od specjalizacji) będzie otrzymywało przez cały rok akademicki (9 miesięcy) stypendium w wysokości 1000 PLN miesięcznie. Czynione są starania, by liczba stypendiów na roku trzecim była znacznie większa.
Więcej:
3. Dysponujemy jednym z najnowocześniejszych budynków ze wszystkich wydziałów matematyki w Europie oddanym do użytku w 2008 roku, otoczonym piękną zielenią, który stanowi część powstającego III Kampusu UJ.
Studenci znajdują u nas dzięki temu komfortowe warunki:
- świetnie wyposażone i klimatyzowane sale wykładowe oraz pracownie komputerowe;
- mamy ponad 700 komputerów na wydziale, z tego do dyspozycji studentów 305 w pracowniach i 10 w kołach naukowych, w tym 60 stanowisk komputerowych do indywidualnej pracy z dostępem do sieci, w tym do wielu baz danych, czasopism naukowych i programów użytkowych;
- dużą bibliotekę z wyciszonymi pomieszczeniami do własnej pracy;
- dogodne godziny zajęć;
- niewielkie grupy ćwiczeniowe;
- bezprzewodowy internet.
4. Po naszych studiach wiele osób znajduje bardzo atrakcyjną pracę w czołowych firmach polskich i zagranicznych. Przykładowo, są to firmy z branży IT, firmy zajmujące się statystyką lub analizą danych (data mining), banki, firmy aktuarialne, itd. Nie ustępujemy w tym ani uczelniom technicznym, ani kierunkowi - informatyka. Przez wiele lat panowała błędna opinia, że po matematyce na UJ można być albo nauczycielem, albo uczonym. Nigdy nie było to prawdą, tym bardziej nie jest teraz. Wśród naszych absolwentów są również osoby, które w firmach tego typu zajmują stanowiska kierownicze, są też takie, które z sukcesem założyły i prowadzą własne firmy. Znam dziesiątki takich przykładów.
Więcej o naszych studiach: http://www.im.uj.edu.pl/dk/matematyka-na-uj
Języków programowania można się nauczyć na studiach. Jeżeli chodzi o fizykę, to są pewne symboliczne minima programowe (i to raczej na studiach magisterskich), ale jeżeli ktoś chce studiować fizykę, lub niektóre przedmioty z fizyki, to możliwości oczywiście są, bo fizyka na UJ jest bodaj najmocniejsza w Polsce. Poziom jest wysoki, ale dzięki temu absolwenci mają szanse na lepszą pracę. Program kierunków zamawianych zapewnia pomoc w nauce każdemu chętnemu studentowi przed (zajęcia adaptacyjne) i w trakcie (zajęcia wspomagające) studiów.