Gdzie studiować matme?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Tomas_91
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

Gdzie studiować matme?

Post autor: Tomas_91 »

A matma politechnice krakowskiej jest zła? Jakoś nikt o tej uczelni nie wspomniał <dlaczego?>
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Gdzie studiować matme?

Post autor: miki999 »

Może dlatego, że nikt z wypowiadających się nie jest jej pracownikiem ani studentem A może dlatego, że nie posiada aż takiej renomy jak UWr, UJ czy AGH.

Pozdrawiam.
s?oma19
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Post autor: s?oma19 »

Witam! Wybierm sie na studia na UAM kierunek matematyka. Bardzo prosze o jakies opinie związane z tym kieruniekm na tej właśnie uczelni.
mcgregor
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Post autor: mcgregor »

miki999 pisze:Może dlatego, że nikt z wypowiadających się nie jest jej pracownikiem ani studentem A może dlatego, że nie posiada aż takiej renomy jak UWr, UJ czy AGH.
Pozdrawiam.
A właśnie i tu mi się nasuwa pytanie- czy PK ma jakiś niski poziom matematyki czy co, że nikt o nim nic nie mówi? Będę wdzięczny za konkretną odpowiedź ;D
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Gdzie studiować matme?

Post autor: miki999 »

Złych opinii nie słyszałem, dobrych też. Właściwie to nic o tej uczelni nie słyszałem

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Yaco_89
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Gdzie studiować matme?

Post autor: Yaco_89 »

Ja mogę tylko powiedzieć że na ostatniej studenckiej sesji referatów, w której brali udział przedstawiciele różnych krakowskich wydziałów matematycznych i której miałem okazji słuchać, ludzie z PK nie odstawali w żaden sposób od AGH ani UJ (no, było ich troszkę mniej ) więc myślę że jak nadajesz się do tego to po PK też będą z Ciebie ludzie.
kangurka
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Post autor: kangurka »

Słoma19, to podobnie jak ja;)
mcgregor
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Post autor: mcgregor »

Dzięki Yaco za krzepiące słowa- jakoś nie wiem czemu UJ mnie przeraża, widzę go jak jakiś monolit poza tym na zajęcia miałbym daleko od mieszkania w którym będę mieszkał (jak zdam maturę ;p ). PK też jak na politechnikę przystało jakoś bardziej do mnie przemawia ale to chyba moje chore wyobrażenia ;D
s?oma19
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Post autor: s?oma19 »

A może ktos cos wie jaka jest przyszłość po matmie, oprócz tgeo ze mozna nauczycielem zostać, bo to mnie raczej przeraża. Trudno jest z robota po studiach? Zależy to od uczelni?
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Post autor: Piotr Jucha »

kornel90 pisze: 2. UJ:
a) czy mógłby ktoś napisać ile osób po pierwszym semestrze wyleciało, a ile przetrwało pierwszy rok. Czy przetrwać na matematyce w ekonomii to jest jakiś nie lada wyczyn, czy jednak przy odpowiedniej ilości pracy spokojnie można powalczyć o dobre oceny?
Nie wiem dokładnie, ile osób wyleciało. W zasadzie raczej zamiast "wyleciało" w większości wypadków można napisać "zrezygnowało". Przetrwać nie jest aż tak trudno, ale pewnego minimalnego wysiłku to wymaga. A jak ktoś jest systematyczny i pracowity, to dobre oceny są jak najbardziej w zasięgu.
Nie wiem, czy to będzie rekomendacja, ale są osoby, które w tym roku "wyleciały" i mimo wszystko chcą rozpocząć u nas studia jeszcze raz.
b) z tego co mi wiadomo zajęcia odbywają się bardzo daleko od akademików.... czy jest to bardzo uciążliwe, czy jednak można wytrzymać?
Czas dojazdu autobusem z miasteczka studenckiego, to przeciętnie 30 min (z autopsji), na piechotę na skróty - ok. 1h (symulacja komputerowa). Moim zdaniem nowy budynek i jego otoczenie z nawiązką rekompensują odległość od centrum.
i na koniec mam jeszcze pytanie: czy chcąc dalej pracować w bankach, instytucjach finansowych itd(marzą mi się wysokie zarobki, chyba jak każdemu:D) lepiej wybrać:
a) UWr czy PWr
b) UJ czy AGH
Na takie pytania trudno komukolwiek obiektywnie odpowiedzieć.
Poweim tylko, że matematyka na UJ została w tym roku .
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 69 razy

Gdzie studiować matme?

Post autor: Przemas O'Black »

Matematyka na UWr również:

... a_opis.pdf
KAA
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Post autor: KAA »

a matematyka na Politechnice Poznańskiej, jak wygląda?
Ujprak
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Post autor: Ujprak »

a ja bym bardzo chciał się dowiedzieć jakie perspektywy daje kierunek matematyka finansowa i aktuarialna na UAM w Poznaniu? mógłby mi ktoś napisać dlaczego akurat tam warto(lub nie) podjąć studia(oprócz stypendiów)?

i jeszcze mam pytanie: czy ktoś coś wie o studiach ekonomiczno-menedżerskich na UW? czy ten kierunek jest warty studiowania czy to kierunek produkujący bezrobotnych? A jak jest z ekonomią na UW? czy po tym kierunku na UW są lepsze perspektywy niż po matematyce?
Ujprak
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Post autor: Ujprak »

post wyżej, już nieważny, teraz mam nowe problemy:D

mam do wyboru matematykę na UJ, UAM i UWr(wszędzie się dostałem)
i chciałbym, żebyście mi pomogli wybrać, lub chociaż trochę nakierowali

1. UAM - nic nie wiem o tej uczelni, oprócz tego, że są stypendia. Ktoś coś więcej wie?
2. UJ - nowy ośrodek; daleko od akademików; wydaje mi się, że duży prestiż uczelni, jednak boję się, że nie dam rady(lista rankingowa jest imponująca, wydaje mi się, że bardzo wysokie wyniki, a ja jestem dopiero pod koniec drugiej setki)
3. UWr - wydaje mi się, że panuje tam miła atmosfera, blisko od akademików do budynku w którym odbywają się zajęcia; udogodnienia dla studentów(egzaminy na dwóch poziomach itd); nie wiem jak z prestiżem uczelni wśród pracodawców i jak z możliwościami praktyk, stażów itd

Przepraszam, że tyle razy truję tyłek, ale jestem bardzo niezdecydowany, nie mam pojęcia którą uczelnie wybrać... Prosiłbym o szybkie odpowiedzi, bo czasu na decyzję coraz mniej
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Gdzie studiować matme?

Post autor: Dumel »

wszystko zależy od chęci. wiele osób rezygnuje bo stwierdza że to nie ten kierunek, niektórzy wylatują (również wśród osób >95% z matury) ale to przez nicnierobienie. pierwszy semestr naprawdę jest nietrudny więc na aklimatyzację jest sporo czasu a jak ktoś ma kłopoty to może się dodatkowo zapisać na zajęcia wspomagające.

aha mowa o UJ
ODPOWIEDZ