Zbadac zbieżnosc punktową i jednostajną

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
paulina10000
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: paulina10000 »

Witam, proszę o pomoc w obliczeniu zbieżności jednostajnej
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty} \frac{x^{n}}{n!}}\)
A=R nie pasuje mi tu ani kr. Weierstrassa ani nic innego. Zbieżność punktowa wyszła mi 0 z kr. D'Alemberta
Ostatnio zmieniony 30 maja 2010, o 21:11 przez paulina10000, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 75 razy

Post autor: Zordon »

Kryterium Weierstrassa i masz zbieżność na każdym podzbiorze zwartym \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\). Zbieżności jednostajnej na całym \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) nie ma.
paulina10000
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: paulina10000 »

a jeżeli przyjmę za to ograniczenie do kryterium W \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{x ^{n} }{(n-1)!}}\) to przeciez wyjdzie mi ze jest to szeeg zbiezny wiec z kr W mam ze jest zbieżny jednostajnie ten pierwszy, tak??

-- 31 maja 2010, o 00:52 --

aa czy tutaj mam teraz ze f(x)= \(\displaystyle{ e^{x}}\) tylko ile jest rowne fn(x)?? czy to bedzie \(\displaystyle{ \frac{ x^{n} }{n!}}\) prosze o szybką odpowiedz??-- 31 maja 2010, o 08:41 --hej, proszę niech ktos odpisze jak ma wygladac to fn(x)?
ODPOWIEDZ