Dwa kierunki oraz kierunki zamawiane.

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
KapitanNemo
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: KapitanNemo »

Tak jak w temacie chcę poruszyć kilka kwestii. Jak to właściwie jest z tymi kierunkami zamawianymi?
1) Czy jak jakiś kierunek był "zamawiany" w 2008 i 2009 to też będzie w 2010? Tzn. że jak np. 2 lata temu na AGH była zamawiana mechatronika, to teraz w tym roku też będzie?
2) Ile osób i w jakiej wysokości dostaje się stypendium na poszczególnych uczelniach (takie pytanie do studentów)? Szczególnie interesuje mnie PK, AGH, UJ, Politechnika Warszawska i Wrocławska.
3) Co oprócz stypendiów oferują uczelnia w ramach kierunków zamawianych, tzn. jak to wygląda w praktyce?
4) Czy za studiowanie 2 kierunków się płaci? Bo mieli to wprowadzić i nie wiem czy weszło to w życiu. A jeśli nie, to kiedy chcą to zrobić?
5) Ciężko jest studiować np. robotykę na AGH i matematyka na UJ? Można to w miarę łagodny sposób pogodzić?
6) Czy jak się studiuje 2 kierunki i w tym 1 zamawiany, to traci się stypendium?

Wygląda, że do lipca muszę się zdecydować na coś
Dzięki za rzetelne informacje
Awatar użytkownika
De Moon
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Post autor: De Moon »

2) Ile osób i w jakiej wysokości dostaje się stypendium na poszczególnych uczelniach (takie pytanie do studentów)? Szczególnie interesuje mnie PK, AGH, UJ, Politechnika Warszawska i Wrocławska.
PWr - 700 zł dla 25% osób z najlepszymi średnimi
3) Co oprócz stypendiów oferują uczelnia w ramach kierunków zamawianych, tzn. jak to wygląda w praktyce?
Na pierwszym roku mieliśmy na razie dodatkowe zajęcia z matematyki, kilka wykładów po angielsku z kimś z zagranicznej uczelni. Mają być jeszcze jakieś inne cuda, ale nie chciało mi się czytać o tym dokładnie
Awatar użytkownika
Yaco_89
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: Yaco_89 »

1) Nie. Co roku jest nowy konkurs.
2) to już naprawdę mocno zależy od konkretnego kierunku i niestety dopóki nie zostanie rozstrzygnięty konkurs na dofinansowanie (patrz punkt 1) to nie wiadomo czy i ile osób dostanie na danym wydziale. Stypendium zamawiane wynosi 1000 zł co miesiąc, na AGH naukowe jest od średniej 4,2. Dokładne kwoty wahają się u nas, ale zwykle jest to od +-150zł za najniższy próg do 500-600 dla najlepszych. ważne: naukowe i zamawiane kumulują się
3) u nas (matematyka AGH) były warsztaty matematyczne w Bieszczadach i dodatkowe zajęcia dla chętnych, w tym roku mamy m.in. wykłady prezentujące aktualne kierunki badawcze na wydziale a w planach kolejny wyjazd w wakacje. Z tym że my jesteśmy "pilotażowym" rocznikiem tego programu i w związku z tym dostaliśmy dużo mniej kasy na innych uczelniach i kierunkach pewnie są inne "atrakcje", ale to już niech się inni wypowiedzą.
4)W najbliższym roku akademickim nie będzie opłat za drugi kierunek.
5)myślę że od pierwszego roku jest to niewykonalne o ile nie jesteś olimpijczykiem który ułoży sobie w miarę indywidualny plan studiów (przepisywanie całej matmy itp.). Zresztą wtedy też jest bardzo prawdopodobne że któryś z kierunków zejdzie na drugi plan i będziesz go tylko "zaliczał, żeby zaliczać", a takie studiowanie mija się IMHO z celem. Nie znam Ciebie i Twoich możliwości, ale znam naprawdę niesamowicie zdolne osoby które ciągną matematykę + kierunek techniczny i wiem jak to wygląda...
6)nie, znam taką osobę więc wiem na pewno.
informatyk_wroc
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: informatyk_wroc »

Wymieniasz uniwerek (UJ) i uczelnię z Wrocławia, więc być może zainteresują Cię odpowiedzi dla informatyki na UWr.
1) Czy jak jakiś kierunek był "zamawiany" w 2008 i 2009 to też będzie w 2010? Tzn. że jak np. 2 lata temu na AGH była zamawiana mechatronika, to teraz w tym roku też będzie?
Wszystko zależy od zasad dla danego projektu - trzeba zapytać na danej uczelni np. zeszłoroczny projekt UWr na informatyce trwa przez trzy kolejne rekrutacje, ale wiem o wielu projektach które dotyczą tylko jednej. Zgaduję, że to niełatwe zadanie aby wyciągnąć od jakiejś uczelni jasną deklarację, że zamawianych dla zaczynających w danym roku u niej nie będzie (zwłaszcza jeśli już trwa jakiś projekt dla poprzednich roczników, ma aktywną stronę itp.).
64*1000zł, ciekawe czy gdzieś jeszcze liczba stypendiów jest potęgą dwójki

Kod: Zaznacz cały

http://zamawiane.ii.uni.wroc.pl
4) Czy za studiowanie 2 kierunków się płaci? Bo mieli to wprowadzić i nie wiem czy weszło to w życiu. A jeśli nie, to kiedy chcą to zrobić?
nie, nie wiem
6) Czy jak się studiuje 2 kierunki i w tym 1 zamawiany, to traci się stypendium?
Nie traci się.
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 77 razy

Post autor: kluczyk »

A kiedy będzie już wiadomo, które kierunki wygrały konkurs na stypendia zamawiane?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

kluczyk pisze:A kiedy będzie już wiadomo, które kierunki wygrały konkurs na stypendia zamawiane?
Już wiadomo:

Listy uczelni na końcu.

Do tego należy dodać kierunki, które dostały pieniądze w zeszłym roku na kilka rekrutacji.

JK
bogo91
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bogo91 »

Lista kierunków zamawianych:

_ ... ytywne.pdf
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

bogo91 pisze:Lista kierunków zamawianych:

_ ... ytywne.pdf
Niezupełnie. To jest lista wniosków, które zostały ocenione pozytywnie. W chwili obecnej do finansowania jest przewidzianych tylko pierwsze 39 z nich.

JK
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

Trzeba również dodać, że często(nie wiem czy na wszystkich uczelniach) ilość osób dostających stypendia jest uzależniona od ilości osób studiujących i ich liczba jest co rocznie aktualizowana.

No i oczywiste jest to, że można je dostawać tylko na 1 kierunku.
W chwili obecnej do finansowania jest przewidzianych tylko pierwsze 39 z nich.
Oczywiście ta liczba może zostać niespodziewanie zwiększona.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
KapitanNemo
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: KapitanNemo »

Czyli wynika, że można się złapać na wcześniejsze kierunki zamawiane... Tylko nigdzie nie ma informacji, czy są też dla kolejnych roczników. Argh... Orka na ugorze. Moglibyście jeszcze podać za ile % się dostawało to stypendium na różnych uczelniach?
Dzięki za informacje.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

KapitanNemo pisze:Tylko nigdzie nie ma informacji, czy są też dla kolejnych roczników.
Myślę, że na stronach kierunków, które je oferują, jednak są.

JK
pocraka
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: pocraka »

Yaco_89 pisze: 4)W najbliższym roku akademickim nie będzie opłat za drugi kierunek.
Czy to pewna informacja? Bardzo zależy mi na odpowiedzi ponieważ w tym roku zamierzam zrezygnować z kierunku, na którym studiuję obecnie (i który okazał się zupełnie niezgodny z moimi zainteresowaniami) i rozpocząć studiowanie matematyki. Mam jednak pewne obawy że będę musiał płacić za wykorzystane punkty ECTS. Będę wdzięczny jeśli ktoś rozwieje moje wątpliwości.
pozdrawiam.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Pewna. Póki co to tylko pomysł min. Kudryckiej.

JK
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Piotr Jucha »

KapitanNemo pisze:Tak jak w temacie chcę poruszyć kilka kwestii. Jak to właściwie jest z tymi kierunkami zamawianymi?
Odpowiem, jak to jest na UJ:
1) Czy jak jakiś kierunek był "zamawiany" w 2008 i 2009 to też będzie w 2010?
Na UJ tak, bo projekt, na który dostaliśmy pieniądze, ma trwać 3 lata - czyli kierunki zamawiane są gwarantowane do czerwca 2012. A później na pewno będziemy wnioskować o pieniądze na kolejny projekt i mamy nadzieję, że ciągłość finansowania zostanie zachowana.
Na Wydziale Mat. i Inf: 30 osób na matematyce, 30 na informatyce. Na kierunkach na innych wydziałach ścisłych - bodajże od 10 do 45 osób. Każda z tych osób dostaje 1000 zł/mies.
Tak. Najważniejsze rzeczy to:
  • Intensywne zajęcia adaptacyjne na początku roku (w sumie 30 godz. w tydzień). Celem tych zajęć jest usystematyzowanie wiadomości ze szkoły średniej i bardzo wstępne przygotowanie do spotkania z prawdziwą matematyką. Jest też grupa specjalna dla najlepszych - problemy ciekawe i naprawdę trudne.
  • Zajęcia wspomagające w kilku cyklach przez cały rok z najtrudniejszych przedmiotów. Mają pomóc przyswoić studentom trudne partie materiału. A jeśli takich nie ma, to można nauczyć się czegoś ponadprogramowego.
  • Konkursy z nagrodami (Liga Matematyczna, konkursy programistyczne).
  • Niektóre zajęcia są wspomagane automatycznymi systemami weryfikacji zadań programistycznych.
Na razie się nie płaci.
5) Ciężko jest studiować np. robotykę na AGH i matematyka na UJ? Można to w miarę łagodny sposób pogodzić?
Dwa kierunki na pierwszym roku może być ciężko pogodzić (ale nie jest to niemożliwe) - łatwiej zacząć drugi kierunek np. rok lub dwa po pierwszym.
To zależy. Odsyłam do regulaminu przyznawania stypendiów, który można znaleźć na .
ODPOWIEDZ